Profilaktyka zdrowia

Które warzywa warto jeść jesienią, aby wzmocnić swoją odporność? Poznaj nasze przepisy

Profilaktyka zdrowia

Autor:
Teofila
Siewko
possum1961/Getty ImagesJakie warzywa jeść jesienią?

Jesień kojarzy się z mniejszą ilością warzyw i owoców, jednak jest to czas na wiele polskich, sezonowych gatunków. Warto sięgać po takie, które pochodzą z lokalnych zbiorów, są bogate w witaminy i minerały, dzięki którym wzmacniają odporność. Dowiedz się, co warto jeść jesienią.

Kiedy noce robią się coraz dłuższe i więcej czasu spędzamy w domu, chętniej wówczas sięgamy po różnego typu przekąski. Warto więc wybierać produkty, które wzmocnią organizm w okresie grypowym, a do tego są niskokaloryczne.

Jakie warzywa warto jeść jesienią?

Dynia

Dynia prawie każdemu kojarzy się z jesienią. Można z niej robić wiele różnych przetworów, a nawet jesienne ozdoby. Warto się po nią zwłaszcza o tej porze roku ze względu na wysoką zawartość witamin, między innymi C, A, E i K. Ponadto dobrze wpływa na układ trawienny łagodząc zaparcia i bóle brzucha. Oprócz jej miąższu, warto jeść jej pestki, które korzystnie wpływają na oczyszczanie organizmu z pasożytów.

Cebula

Cebula to warzywo, której obecność w diecie jest korzystna szczególnie jesienią. Jest niezwykle bogata w witaminę C oraz mikroelementy, które wzmacniają organizm. To ważne w tzw. sezonie grypowym. Posiada również właściwości bakteriobójcze, przez co bywa nazywana naturalnym antybiotykiem. Może być spożywana pieczona, smażona, na surowo, a nawet w formie syropu. Dawniej cebulę wąchano, co miało pomóc w odetkaniu nosa.

Czosnek

Czosnek to warzywo, po które sięga niemal każda babcia. Jest bogaty w witaminy i minerały, które silnie oddziałują na odporność, wzmacniając ją. Skutecznie przeciwdziała przy chorobach wirusowych, zakażeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Wspomaga w oczyszczaniu płuc z wydzieliny, może nawet odetkać nos, a do tego wzmacnia potliwość podczas grypy.

Kapusta

Najlepsze kapusty można dostać właśnie w sezonie jesiennym. Są duże, dojrzałe, a do tego pochodzą z rodzimych plantacji. Jest bogata w witaminy, zwłaszcza w formie kiszonek. Najlepszym źródłem witamin i minerałów jest kiszona kapusta i przetwory z niej robione. Idealnym sposobem na wzmocnienie odporności jest picie soku z kiszonej kapusty, jedzenie jej na surowo oraz w zupie kwaśnica.

Buraki

Podobnie jak kapusta, buraki można dostać niemal przez cały rok, jednak na jesieni najczęściej przygotowuje się przetwory z tych warzyw. Są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz duże ilości witaminy A i kwasu foliowego. Częste jedzenie buraków nie tylko wspomaga odporność, ale też układ krwionośny. Dobrym pomysłem na jedzenie buraków są kiszonki, np. zakwas z buraka.

Zobacz wideo: Dynia - smak jesieni

Dynia - smak jesieni
Dzień Dobry TVN

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: possum1961/Getty Images

Pozostałe wiadomości