Chociaż zakwas buraczany obecnie jest nieco zapomniany zapominany, jego prozdrowotne właściwości ceniono już wieki temu. Poznaj najlepszy przepis na zakwas z buraków czerwonych, który nie tylko jest prosty w przygotowaniu, lecz także ma wiele zastosowań.Własnoręcznie przygotowany zakwas buraczany świetnie sprawdzi się jako baza wigilijnego barszczu. Poniższy przepis może być jednak wykorzystany również poza sezonem świątecznym, zwłaszcza kiedy chcemy dostarczyć swojemu organizmowi solidną dawkę witamin, niekoniecznie pod postacią gorącej zupy. Zobacz, dlaczego warto na stałe włączyć domowy zakwas z buraka do swojej diety i to nawet w surowej formie!
Święta
Źródło: Dzień Dobry TVNMałgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Zakwas z buraka – co to jest?
Zakwas buraczany to płyn, który powstaje podczas kiszenia się buraków. Bywa również nazywany buraczanym octem. Ma charakterystyczny ciemnofioletowy kolor, najczęściej jest wykorzystywany jako baza dla zupy buraczanej. Sam zakwas tworzy się za sprawą bakterii kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację, rozkładanie się cukrów i nadawanie kwaśnego smaku.
Jak zrobić zakwas z buraków? Prosty przepis krok po kroku
Domowy zakwas z buraków smakuje wyśmienicie. Odpowiednio przygotowany, nada wigilijnemu barszczowi głębokiego koloru, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jednak, co jest równie ważne, taki zakwas buraczany domowej roboty może być spożywany nawet na surowo – to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu, która dostarczy mu potrzebnych składników odżywczych.
Składniki potrzebne do przygotowania około 700 ml zakwasu z buraków czerwonych:
- ½ kg buraków ćwikłowych,
- 350 ml przegotowanej, letniej wody,
- 3–4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziarenek pieprzu,
- ulubione przyprawy do smaku.
Przygotowanie zakwasu z buraków krok po kroku:
- Dokładnie umyj i obierz buraki.
- Pokrój buraki na mniejsze części, najlepiej na plasterki.
- ¼ buraków przełóż do wyparzonego słoika, dodaj czosnek, pieprz i liście laurowe (ząbki czosnku możesz wcześniej obrać i pokroić w plastry). Na wierzch połóż pozostałą część buraków.
- Przegotowaną, letnią wodę wymieszaj z solą i zalej nią słoik.
- Słoik dokładnie zakręć i przenieś do ciemnego, suchego pomieszczenia na około tydzień.
Taki zakwas buraczany możesz zrobić nie tylko na wigilię. Słoik otwórz dopiero wtedy, gdy zechcesz przygotować z niego zupę. Pamiętaj jednak, że im dłużej robi się zakwas, tym bardziej wyrazisty będzie w smaku. Jeśli po otwarciu słoika nie zużyjesz całego płynu, resztę możesz przechowywać w lodówce jeszcze przez kilka tygodni – wykorzystaj taki chłodny zakwas z buraków do picia w ciągu dnia.
Zakwas z buraków z chlebem – jak go zrobić?
Jeśli zależy ci na przyspieszeniu procesu fermentacji w słoiku, możesz również zrobić zakwas buraczany z dodatkiem chleba. Wystarczy, że po tym, jak przygotujesz go według powyższego przepisu, na sam wierzch składników położysz jeszcze kromkę chleba na zakwasie. W takim przypadku trzeba jednak otworzyć słoik nieco wcześniej – po 2 dniach należy wyciągnąć chleb, a z góry zakwasu usunąć pianę.
Właściwości zakwasu buraczanego
Zakwas z buraków czerwonych to naturalny antyoksydant. Do innych znanych właściwości kwasu buraczanego należą także, m.in. oczyszczanie organizmu z toksyn, zwiększenie liczby czerwonych krwinek oraz ogólne wzmocnienie układu krwionośnego. Od wielu lat stosowany jest w ramach profilaktyki niedokrwistości. Po zakwas z buraków mogą sięgać również osoby, które chorują na anemię.
Picie zakwasu buraczanego wpływa na odporność. Regularne przyjmowanie tego produktu pozwala wzmocnić organizm, zwłaszcza w sezonie wiosennym i jesiennym, gdy infekcje występują najczęściej. Zakwas z buraków pomaga wrócić do pełnego zdrowia po antybiotykoterapii. Można stosować go w trakcie przeziębienia i grypy, jako dodatkowy, naturalny środek wzmacniający. Buraki cenione są za dużą zawartość witamin z grupy B, a także witaminy A i C. To warzywa bogate w żelazo, magnez, wapń oraz potas.
Zaleca się, aby zakwas z buraków czerwonych regularnie spożywały też kobiety starające się o dziecko i przyszłe matki. Dlaczego warto sięgać po zakwas buraczany w ciąży? Oprócz wielu cennych witamin zawiera on również duże ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu ciąży, zdrowia mamy i rozwijającego się dziecko. Oczywiście wszelkie wątpliwości warto skonsultować wcześniej z lekarzem, który doradzi, w jakich ilościach i jak często najlepiej pić kwas buraczany.
Zobacz też:
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: samael334/Getty Images
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"