Uszka z grzybami
Składniki na farsz do uszek z grzybami:
- 80 g suszonych prawdziwków
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- oliwa
Ciasto:
- 0,3 kg mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- sól
- gorąca woda
Przygotowanie:
- Oczyszczone grzyby zalej wodą i odstaw na pół godziny.
- Gdy zmiękną, przełóż z wodą do garnka i gotuj, aż będą miękkie, odcedź.
- Cebulę i grzyby pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni, na oliwie, dodaj sól i pieprz. Dodaj grzyby i smaż razem, aż masa zacznie się lepić, uzupełnij przyprawy do smaku, ostudź.
- Zagnieć w misce mąkę z roztrzepanym jajkiem, gorącą wodą, olejem i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj i wyrób, aż będzie spójne. Odstaw, by odpoczęło na pół godziny.
- Stolnicę posyp mąką. Podziel ciasto na trzy części. Dwie trzymaj pod przykryciem, a jedną część rozwałkuj cieniutko. Z ciasta wycinaj kółka foremką o ostrym brzegu lub krój na kwadraty ok. 4 cm x 4 cm. Na każdy kwadrat nakładaj farsz grzybowy, zwijaj małe pierożki.
- Wrzucaj do garnka z gotującą się wodą, mieszaj i gotuj przez 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Zobacz także:
- Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!
- Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya
- Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem
- Sekretny składnik barszczu czerwonego. Dzięki niemu zupa będzie niepowtarzalna w smaku i kolorze
- Przepisy teściowej i synowej na najlepszy, góralski barszcz wigilijny? "Musi być kiszony"
- Moczka - prosty przepis. Sprawdź jak zrobić śląską zupę z piernika!
Autor: Iza Dorf
Źródło: Agnieszka Kręglicka
Źródło zdjęcia głównego: KubicaStone/GettyImages
podziel się: