Uszka z grzybami na Wigilię. Przepis Agnieszki Kręglickiej

Przepis na tradycyjne uszka wigilijne
Barszcz czerwony z uszkami lub grzybowa z uszkami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W kuchni Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny i restauratorka, Agnieszka Kręglicka pokazała, jak przygotowuje się pyszne uszka z grzybami.

Uszka z grzybami

Składniki na farsz do uszek z grzybami:

  • 80 g suszonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Ciasto:

  • 0,3 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • gorąca woda

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone grzyby zalej wodą i odstaw na pół godziny.
  2. Gdy zmiękną, przełóż z wodą do garnka i gotuj, aż będą miękkie, odcedź.
  3. Cebulę i grzyby pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni, na oliwie, dodaj sól i pieprz. Dodaj grzyby i smaż razem, aż masa zacznie się lepić, uzupełnij przyprawy do smaku, ostudź.
  4. Zagnieć w misce mąkę z roztrzepanym jajkiem, gorącą wodą, olejem i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj i wyrób, aż będzie spójne. Odstaw, by odpoczęło na pół godziny.
  5. Stolnicę posyp mąką. Podziel ciasto na trzy części. Dwie trzymaj pod przykryciem, a jedną część rozwałkuj cieniutko. Z ciasta wycinaj kółka foremką o ostrym brzegu lub krój na kwadraty ok. 4 cm x 4 cm. Na każdy kwadrat nakładaj farsz grzybowy, zwijaj małe pierożki.
  6. Wrzucaj do garnka z gotującą się wodą, mieszaj i gotuj przez 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

Źródło: Agnieszka Kręglicka

podziel się:

Pozostałe wiadomości