Uszka z grzybami na Wigilię. Przepis Agnieszki Kręglickiej

Przepis na tradycyjne uszka wigilijne
Barszcz czerwony z uszkami lub grzybowa z uszkami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W kuchni Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny i restauratorka, Agnieszka Kręglicka pokazała, jak przygotowuje się pyszne uszka z grzybami.

Uszka z grzybami

Składniki na farsz do uszek z grzybami:

  • 80 g suszonych prawdziwków
    • 2 cebule
      • sól
        • pieprz
          • oliwa

            Ciasto:

            • 0,3 kg mąki
              • 1 jajko
                • 1 łyżka oleju
                  • sól
                    • gorąca woda

                      Przygotowanie:

                      1. Oczyszczone grzyby zalej wodą i odstaw na pół godziny.
                        1. Gdy zmiękną, przełóż z wodą do garnka i gotuj, aż będą miękkie, odcedź.
                          1. Cebulę i grzyby pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni, na oliwie, dodaj sól i pieprz. Dodaj grzyby i smaż razem, aż masa zacznie się lepić, uzupełnij przyprawy do smaku, ostudź.
                            1. Zagnieć w misce mąkę z roztrzepanym jajkiem, gorącą wodą, olejem i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj i wyrób, aż będzie spójne. Odstaw, by odpoczęło na pół godziny.
                              1. Stolnicę posyp mąką. Podziel ciasto na trzy części. Dwie trzymaj pod przykryciem, a jedną część rozwałkuj cieniutko. Z ciasta wycinaj kółka foremką o ostrym brzegu lub krój na kwadraty ok. 4 cm x 4 cm. Na każdy kwadrat nakładaj farsz grzybowy, zwijaj małe pierożki.
                                1. Wrzucaj do garnka z gotującą się wodą, mieszaj i gotuj przez 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Iza Dorf

                                  Źródło: Agnieszka Kręglicka

                                  Źródło zdjęcia głównego: KubicaStone/GettyImages

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana