Jak przygotować barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya? Ten przepis Cie nie zawiedzie

Jak zrobić tradycyjny barszcz wigilijny?
Wigilia już za chwilę, a zatem to ostatni moment na świąteczne przygotowania. Z tej okazji przypominamy wizytę Mikołaja Reja w kuchni Dzień Dobry TVN, podczas której przygotował dania z buraków. Na naszym stole pojawiły się: barszcz wigilijny na zakwasie, łosoś marynowany w burakach, przekładaniec z buraka i koziego sera, a także panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie.

Barszcz wigilijny na zakwasie - przepis Mikołaja Reja

Składniki na barszcz wigilijny:

  • litrowy słoik zakwasu buraczanego wraz z burakami (ok. 0,5 l zakwasu i 0,5 kg kiszonych buraków)
    • 2 marchewki
      • pietruszka
        • 1/4 korzenia selera
          • laska selera naciowego
            • 1/2 jabłka
              • cebula
                • 2-3 ząbki czosnku
                  • garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych przez kilka godzin) lub trochę świeżego chrzanu
                    • 2-3 suszone i wędzone śliwki lub suszona i wędzona gruszka
                      • 1 l gorącej wody
                        • 1 łyżka masła
                          • 3-4 liście laurowe
                            • 5 kulek ziela angielskiego
                              • 10 ziaren pieprzu
                                • sól
                                  • mielony pieprz (do smaku)

                                    Przygotowanie barszczu wigilijnego:

                                    1. Wszystkie warzywa i jabłko dokładnie umyj. Obierz marchewki, pietruszkę, selera, jabłko, i czosnek (jeśli masz warzywa z pewnego źródła, możesz je tylko porządnie wyszorować, najlepiej w wodzie z octem). Cebulę można opalić w mundurku nad płomieniem palnika (jak do rosołu), lub obierać z resztą warzyw. Buraki oddziel od reszty zakwasu, a następnie posiekaj na drobne kawałki.
                                      1. W garnku rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć twarde warzywa (marchewki, pietruszkę, selera) i podsmaż przez 2-3 minut. Zalej warzywa 1 l gorącej wody i gotuj ok. 20 min.
                                        1. Dodaj połowę pokrojonych buraków z zakwasu, laskę selera naciowego, cebulę, czosnek, 1/4 jabłka, kilka suszonych śliwek lub gruszkę, garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów lub chrzan i gotuj (na małym ogniu, pod przykryciem) aż warzywa będą miękkie.
                                          1. Wywar odcedź na sicie, warzywa dokładnie wyciśnij – buraki i grzyby możesz podawać razem z gotowym barszczem, resztę warzyw można wykorzystać do sałatki warzywnej.
                                            1. Do odcedzonego wywaru dodaj zakwas buraczany, pozostałe kiszone buraki i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu) i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 min.
                                              1. Ważne! Pilnuj, aby barszcz się nie zagotował. Spróbuj i dopraw do smaku solą, pieprzem, drobno posiekanym ząbkiem czosnku lub innymi ulubionymi przyprawami (lubczyk, majeranek itd.).

                                                Boże Narodzenie w kuchni Dzień Dobry TVN

                                                Źródło: Dzień Dobry TVN Online
                                                Jak składać serwetki na wigilijny stół?
                                                Jak składać serwetki na wigilijny stół?
                                                Pasztety idealne na święta
                                                Pasztety idealne na święta
                                                Wigilijne potrawy Polana
                                                Wigilijne potrawy Polana
                                                Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
                                                Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
                                                Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
                                                Nietypowe dania wigilijne
                                                Nietypowe dania wigilijne
                                                Wigilijna zupa z suszu i grzybów
                                                Wigilijna zupa z suszu i grzybów
                                                Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
                                                Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
                                                Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
                                                Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
                                                Pomysły na świąteczne dania
                                                Pomysły na świąteczne dania
                                                Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
                                                Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
                                                Świąteczne dania z maślaną nutą
                                                Świąteczne dania z maślaną nutą
                                                Kuchnia. Święta tuż-tuż
                                                Kuchnia. Święta tuż-tuż
                                                Karp nie tylko od święta
                                                Karp nie tylko od święta

                                                Łosoś marynowany w burakach - przepis Mikołaja Reja

                                                Składniki:

                                                • 700 g filetu z łososia bez skóry (w jednym kawałku)
                                                  • 2 buraki upieczone w piecu lub w ogniu
                                                    • czerwona cebula (duża)
                                                      • pomarańcz (sok i skórka, najlepiej bio)
                                                        • wiązka koperku
                                                          • 5 cl wódki
                                                            • 1 łyżka nasion kopru
                                                              • 70 g cukru
                                                                • 70 g soli

                                                                  Do podania:

                                                                  • śmietana gęsta (30 proc.)
                                                                    • śmietanka do ubijania (30 proc.), 1 cytryna
                                                                      • trochę koperku
                                                                        • plasterki kiszonego buraka
                                                                          • trochę tartego chrzanu
                                                                            • dla koneserów: kawior z jesiotra

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              1. Opłucz łososia i dokładnie osusz. Wyjmij wszystkie ości.
                                                                                1. Obierz i zetrzyj buraki oraz cebulę. Wymieszaj z łyżką stołową tartej skórki z pomarańczy i z sokiem pomarańczowym, wódką, koperkiem (wraz z łodygami) i nasionami kopru, solą i cukrem.
                                                                                  1. Wlej do naczynia 1/3 marynaty, włóż łososia. Wlej resztę marynaty. Przykryj folią żywnościową, na wierzch połóż deskę i obciąż ciężarem. Przechowaj w lodówce przez 12 godzin.
                                                                                    1. Po tym czasie pokrój łososia i podawaj przyozdobionym koperkiem i np. plasterkami z kiszonych buraków. Można też podać ze śmietaną chrzanową, lub cytrusowo-koperkową, lub cytrusowo-szczypiorkową (ubij śmietankę, dodaj skórki z cytryny, trochę soli, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny).

                                                                                      Przekładaniec z buraka i koziego sera - przepis Mikołaja Reja

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • duży burak lub 2 średnie (gotowany, upieczony, lub kiszony)
                                                                                        • 200 g świeżego sera koziego
                                                                                          • 100 g koziej ricotty (lub zwykłej, jeśli koziej nie będzie)
                                                                                            • 10 g świeżej mięty
                                                                                              • sól
                                                                                                • pieprz

                                                                                                  Do dekoracji:

                                                                                                  • kilka rozkruszonych pistacji
                                                                                                    • czerwone owoce: maliny, jeżyny, poziomki, czerwone porzeczki
                                                                                                      • glazura balsamiczna (krem z balsamico)

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        1. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
                                                                                                          1. Wymieszaj dokładnie pokruszony ser kozi z ricottą i miętą drobno posiekaną. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                            1. Połóż plasterek buraka, połóż na nim warstwę masy serowej, połóż kolejny plaster i na nim kolejną warstwę masy, na końcu znowu połóż plasterek buraka. Można zrobić jeszcze kilka warstw do góry, pamiętaj jednak, aby liczba plasterków buraka była nieparzysta, przekładaniec będzie miał dużo bardziej elegancki wygląd.
                                                                                                              1. Udekoruj pokruszonymi pistacjami i glazurą balsamiczną. Podawaj bardzo świeże.

                                                                                                                Panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 3 gotowane i obrane buraki
                                                                                                                  • 150 g pleśniowego sera Roquefort
                                                                                                                    • 3 łyżki rozkruszonych orzechów włoskich
                                                                                                                      • 2 łyżki bułki tartej
                                                                                                                        • nać pietruszki
                                                                                                                          • pieprz
                                                                                                                            • gruszka w occie
                                                                                                                              • cukier

                                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                                1. Gruszkę pokrój na cienkie plastry. Delikatnie obtocz je w cukrze.
                                                                                                                                  1. Pokrój buraki w duże kostki i wydrąż środek.
                                                                                                                                    1. Włącz w piekarniku opcję grilla.
                                                                                                                                      1. W misce zmiażdż ser Roquefort. Dodaj orzechy, pieprz i faszeruj nim kostki buraków. Posyp delikatnie panierką i piecz przez 2 min. pod rusztem piekarnika.
                                                                                                                                        1. Na talerzu poukładaj plasterki gruszki i kostki z buraka. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                          Źródło: Mikołaj Rey

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Fot. Ekaterina Smirnova / GettyImages.com

                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości