Barszcz wigilijny na zakwasie - przepis Mikołaja Reja
Składniki na barszcz wigilijny:
- litrowy słoik zakwasu buraczanego wraz z burakami (ok. 0,5 l zakwasu i 0,5 kg kiszonych buraków)
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- laska selera naciowego
- 1/2 jabłka
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych przez kilka godzin) lub trochę świeżego chrzanu
- 2-3 suszone i wędzone śliwki lub suszona i wędzona gruszka
- 1 l gorącej wody
- 1 łyżka masła
- 3-4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- sól
- mielony pieprz (do smaku)
Przygotowanie barszczu wigilijnego:
- Wszystkie warzywa i jabłko dokładnie umyj. Obierz marchewki, pietruszkę, selera, jabłko, i czosnek (jeśli masz warzywa z pewnego źródła, możesz je tylko porządnie wyszorować, najlepiej w wodzie z octem). Cebulę można opalić w mundurku nad płomieniem palnika (jak do rosołu), lub obierać z resztą warzyw. Buraki oddziel od reszty zakwasu, a następnie posiekaj na drobne kawałki.
- W garnku rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć twarde warzywa (marchewki, pietruszkę, selera) i podsmaż przez 2-3 minut. Zalej warzywa 1 l gorącej wody i gotuj ok. 20 min.
- Dodaj połowę pokrojonych buraków z zakwasu, laskę selera naciowego, cebulę, czosnek, 1/4 jabłka, kilka suszonych śliwek lub gruszkę, garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów lub chrzan i gotuj (na małym ogniu, pod przykryciem) aż warzywa będą miękkie.
- Wywar odcedź na sicie, warzywa dokładnie wyciśnij – buraki i grzyby możesz podawać razem z gotowym barszczem, resztę warzyw można wykorzystać do sałatki warzywnej.
- Do odcedzonego wywaru dodaj zakwas buraczany, pozostałe kiszone buraki i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu) i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 min.
- Ważne! Pilnuj, aby barszcz się nie zagotował. Spróbuj i dopraw do smaku solą, pieprzem, drobno posiekanym ząbkiem czosnku lub innymi ulubionymi przyprawami (lubczyk, majeranek itd.).
Boże Narodzenie w kuchni Dzień Dobry TVN
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Łosoś marynowany w burakach - przepis Mikołaja Reja
Składniki:
- 700 g filetu z łososia bez skóry (w jednym kawałku)
- 2 buraki upieczone w piecu lub w ogniu
- czerwona cebula (duża)
- pomarańcz (sok i skórka, najlepiej bio)
- wiązka koperku
- 5 cl wódki
- 1 łyżka nasion kopru
- 70 g cukru
- 70 g soli
Do podania:
- śmietana gęsta (30 proc.)
- śmietanka do ubijania (30 proc.), 1 cytryna
- trochę koperku
- plasterki kiszonego buraka
- trochę tartego chrzanu
- dla koneserów: kawior z jesiotra
Przygotowanie:
- Opłucz łososia i dokładnie osusz. Wyjmij wszystkie ości.
- Obierz i zetrzyj buraki oraz cebulę. Wymieszaj z łyżką stołową tartej skórki z pomarańczy i z sokiem pomarańczowym, wódką, koperkiem (wraz z łodygami) i nasionami kopru, solą i cukrem.
- Wlej do naczynia 1/3 marynaty, włóż łososia. Wlej resztę marynaty. Przykryj folią żywnościową, na wierzch połóż deskę i obciąż ciężarem. Przechowaj w lodówce przez 12 godzin.
- Po tym czasie pokrój łososia i podawaj przyozdobionym koperkiem i np. plasterkami z kiszonych buraków. Można też podać ze śmietaną chrzanową, lub cytrusowo-koperkową, lub cytrusowo-szczypiorkową (ubij śmietankę, dodaj skórki z cytryny, trochę soli, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny).
Przekładaniec z buraka i koziego sera - przepis Mikołaja Reja
Składniki:
- duży burak lub 2 średnie (gotowany, upieczony, lub kiszony)
- 200 g świeżego sera koziego
- 100 g koziej ricotty (lub zwykłej, jeśli koziej nie będzie)
- 10 g świeżej mięty
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- kilka rozkruszonych pistacji
- czerwone owoce: maliny, jeżyny, poziomki, czerwone porzeczki
- glazura balsamiczna (krem z balsamico)
Przygotowanie:
- Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Wymieszaj dokładnie pokruszony ser kozi z ricottą i miętą drobno posiekaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Połóż plasterek buraka, połóż na nim warstwę masy serowej, połóż kolejny plaster i na nim kolejną warstwę masy, na końcu znowu połóż plasterek buraka. Można zrobić jeszcze kilka warstw do góry, pamiętaj jednak, aby liczba plasterków buraka była nieparzysta, przekładaniec będzie miał dużo bardziej elegancki wygląd.
- Udekoruj pokruszonymi pistacjami i glazurą balsamiczną. Podawaj bardzo świeże.
Panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie
Składniki:
- 3 gotowane i obrane buraki
- 150 g pleśniowego sera Roquefort
- 3 łyżki rozkruszonych orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
- nać pietruszki
- pieprz
- gruszka w occie
- cukier
Przygotowanie:
- Gruszkę pokrój na cienkie plastry. Delikatnie obtocz je w cukrze.
- Pokrój buraki w duże kostki i wydrąż środek.
- Włącz w piekarniku opcję grilla.
- W misce zmiażdż ser Roquefort. Dodaj orzechy, pieprz i faszeruj nim kostki buraków. Posyp delikatnie panierką i piecz przez 2 min. pod rusztem piekarnika.
- Na talerzu poukładaj plasterki gruszki i kostki z buraka. Podawaj udekorowane natką pietruszki.
Zobacz także:
- Wigilijne potrawy prosto z MasterChefa: kompot, makówki i wege bigos
- Kulebiak – przepisy kulinarne. Kulebiak z pieczarkami lub kapustą i grzybami
- Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem
Autor: Iza Dorf
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Ekaterina Smirnova / GettyImages.com
podziel się: