Wigilijne potrawy prosto z MasterChefa: kompot, makówki i wege bigos

Co pojawia się na wigilijnych stołach uczestników MasterChefa? W Dzień Dobry TVN Mateusz Guncel i Damian Sobek zdradzili tą tajemnicę. Wypróbujcie ich przepisy na: makówki po nowoczesnemu, tatara ze śledzia z pierzgą i piernikiem, wigilijny kompot, zupę grzybową z uszkami, bigos śląski i bigos bezmięsny. Smacznego!

Bigos śląski

Składniki:

Kapusta kiszona 1 kg

Wino czerwone 50 ml

Karkówka wieprzowa 400 g

Śliwka węgierka 50 g

Borowiki 50 g

300 g kiełbasy jałowcowej

Liść laurowy

Ziele angielskie

Przygotowanie:

Kapustę gotujemy z liściem, zielem angielskim, śliwką węgierką oraz grzybami przez ok. 45 min.

Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na patelce, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę w talarki i dusimy.

Gdy mięso zmięknie, dodajemy całość do kapusty, dodajemy przecier i mieszamy.

Odkładamy.

Najlepiej zostawić go na całą noc.

VEGE Bigos

Składniki:

Kapusta biała pół główki

Seler 1 szt

Marchew 1 szt

Pietruszka 1 szt

Cukinia 1 szt

Kurki 200 g

Pietruszka natka 1 pęczek

Passata pomidorowa 250 ml

Kminek 

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, następnie gotujemy z warzywami.

Cukinię kroimy w słomki i podsmażamy z kurkami.

Odcedzamy kapustę, przekładamy cukinię do kapusty, dodajemy passatę i kminek i dusimy jeszcze 15 min.

Zupa grzybowa z uszkami

Składniki:

Masło 200 g

Śmietanka 30 proc. 400 ml

1 kg borowików

2 marchewki

1 pietruszka

Masło kostka

Mąka

Woda gorąca

Kapusta kiszona 300 g

Marchew 1 szt.

Przygotowanie:

Zupa

Grzyby podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pietruszkę.

Z warzyw korzennych robimy osobno wywar.

Następnie podlewamy wywarem przesmażone grzyby i gotujemy aż zmiękną ok. 30 min (im dłużej tym lepiej).

Uszka

Mąka, masło i gorącą wodę mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Kapustę gotujemy z liściem i zielem angielskim i miękkości.

Odcedzamy kapustę, doprawiamy i formujemy uszka.

Wigilijny kompot

Składniki:

Goździki

Susz owoców (morele śliwki itp.)

2 pomarańcze

Miód

Laska cynamonu

Tatar ze śledzia z pierzgą i piernikiem

Składniki:

200 g śledzi w soli

2 szt. szara reneta jabłko

2 łyżki chrzanu tartego

4 łyżki jogurtu naturalnego

1 pierzga (pyłek pszczeli)

3 pierniczki

Pęczek koperku

Makówki po nowoczesnemu

Składniki:

Mleko 400 ml

Mak mielony (w puszce)

Bułki kajzerki 3 szt.

Śliwka węgierka

Miód 2 łyżki

Migdały 20 g

Kokos 20 g

1 burak (zabarwienie kokosu)

Agar 20 g

Olej 150 ml

Kwiaty jadalne (opcjonalne)

Przygotowanie:

Gotujemy mleko z makiem ok. 25 min.

Z bułki wydrążamy ringiem okrąg, następnie moczymy go w mleku i odkładamy na talerz.

Mak przecedzamy następnie przesmażamy z masłem, miodem i migdałami.

Odlewamy 100 ml mleka, zagotowujemy z 1,5 łyżeczki agaru, następnie wystudzamy do ok. 50 stopni mleko, i za pomocą szczykawki skraplamy mleko do tłuszczu i przecedzamy.

Przestudzony mak formujemy w kule.

Kokos barwimy sokiem z buraka, następnie wkładamy do piekarnika, by go wysuszyć.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości