Kto zrobi lepsze pierogi?
Studio Dzień Dobry TVN odwiedziła kucharka Ola Juszkiewicz, która podzieliła się z widzami przepisem na idealne pierogi, ale też przeprowadziła lekcję ich przygotowywania dla naszych prowadzących - Damiana Michałowskiego i Marcina Prokopa.
- Jest kilka trików na robienie ciasta. Potrzebujemy mąki 480 lub 500, ponieważ jest najbardziej elastyczna przy robieniu pierogów, ciasto się nie rozpada i ładnie się wałkuje. Mąkę trzeba przesiać, to jest istotne. Bardzo ważna jest też temperatura wody, ma być gorąca, ale nie wrzącą - tłumaczyła ekspertka.
- Do mąki wlewamy olej, szczyptę soli, mieszamy i wlewamy gorącą wodę, ale nie całą, 20 ml zostawmy. Cały czas mieszamy. Następnie wkładamy dłoń w ciasto, zagarniamy i znów do środka. Potem wysypujemy na deskę trochę mąki pszennej, wykładamy ciasto i wyrabiamy ok. 7 minut. Na koniec wkładamy je do miski, owijamy folią, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut - dodała.
Przepis na ciasto (składniki):
- 500 g mąki pszennej (typ 450–500,
- ok. 250 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1–2 łyżki oleju neutralnego (ok. 30 g) lub masła.
Pierogi, które zawsze wychodzą
Ciasto dzielimy na pół, a drugą część chowamy.
- Blat podsypujemy i wałkujemy. Wyciągamy ciasto na boki, przekręcamy na drugą stronę, robimy prostokąt. Całość być jak kartka. Robimy krążki za pomocą ringu gastronomicznego, a paluszkami ugniatamy ranty. Biorę kuleczkę farszu, wkładam do ciasta, sklejam od góry palcami i idę na boki. Na koniec oprószamy je mąką i czas na gotowanie - pokazywała gościni Dzień Dobry TVN.
Przepis na farsz ziemniaczany:
- ugotowane ziemniaki,
- podsmażony na maśle czosnek i cebula,
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- szczypta pieprzu młotkowanego.
Przepis na farsz z kapusty i grzybów:
- domowa kapusta kiszona,
- namoczone suszone grzyby (borowiki, podgrzybki),
- farsz dobrze odparowany, aby nie był zbyt mokry.
Jaki efekt uzyskali prowadzący? Zobacz materiał wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Świąteczne przysmaki z ciasta francuskiego. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
- Świąteczna kuchnia w nieoczywistym wydaniu. Oto niezwykłe przepisy Michała Toczyłowskiego
- Obiad świąteczny według przepisów szefa kuchni. Sprawdź przepisy na Boże Narodzenie
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News