Jak przygotować idealne pierogi? "Jest kilka trików"

ABR22596
DD_20251211_Pierogi_calosc
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, pora więc zabrać się za lepienie pysznych pierogów. W Dzień Dobry TVN przeprowadzono kulinarny pojedynek. Nasi prowadzący zmierzyli się z kucharką Olą Juszkiewicz. Kto poradził sobie lepiej z przygotowaniem tradycyjnej potrawy? Sprawdź.

Kto zrobi lepsze pierogi?

Studio Dzień Dobry TVN odwiedziła kucharka Ola Juszkiewicz, która podzieliła się z widzami przepisem na idealne pierogi, ale też przeprowadziła lekcję ich przygotowywania dla naszych prowadzących - Damiana Michałowskiego i Marcina Prokopa.

- Jest kilka trików na robienie ciasta. Potrzebujemy mąki 480 lub 500, ponieważ jest najbardziej elastyczna przy robieniu pierogów, ciasto się nie rozpada i ładnie się wałkuje. Mąkę trzeba przesiać, to jest istotne. Bardzo ważna jest też temperatura wody, ma być gorąca, ale nie wrzącą - tłumaczyła ekspertka.

- Do mąki wlewamy olej, szczyptę soli, mieszamy i wlewamy gorącą wodę, ale nie całą, 20 ml zostawmy. Cały czas mieszamy. Następnie wkładamy dłoń w ciasto, zagarniamy i znów do środka. Potem wysypujemy na deskę trochę mąki pszennej, wykładamy ciasto i wyrabiamy ok. 7 minut. Na koniec wkładamy je do miski, owijamy folią, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut - dodała.

Przepis na ciasto (składniki):

  • 500 g mąki pszennej (typ 450–500,
  • ok. 250 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1–2 łyżki oleju neutralnego (ok. 30 g) lub masła.

Pierogi, które zawsze wychodzą

Ciasto dzielimy na pół, a drugą część chowamy.

- Blat podsypujemy i wałkujemy. Wyciągamy ciasto na boki, przekręcamy na drugą stronę, robimy prostokąt. Całość być jak kartka. Robimy krążki za pomocą ringu gastronomicznego, a paluszkami ugniatamy ranty. Biorę kuleczkę farszu, wkładam do ciasta, sklejam od góry palcami i idę na boki. Na koniec oprószamy je mąką i czas na gotowanie - pokazywała gościni Dzień Dobry TVN.

Przepis na farsz ziemniaczany:

  • ugotowane ziemniaki,
  • podsmażony na maśle czosnek i cebula,
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta pieprzu młotkowanego.

Przepis na farsz z kapusty i grzybów:

  • domowa kapusta kiszona,
  • namoczone suszone grzyby (borowiki, podgrzybki),
  • farsz dobrze odparowany, aby nie był zbyt mokry.

Jaki efekt uzyskali prowadzący? Zobacz materiał wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości