Obiad świąteczny według przepisów szefa kuchni. Sprawdź przepisy na Boże Narodzenie

Świąteczny obiad
Bożonarodzeniowy obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tomasz Grabski przygotował świąteczne menu na uroczysty obiad. Poznaj przepisy na pieczoną kaczkę w sosie pomarańczowym z pyzami i czerwoną kapustą, eskalopki z polędwiczki duszone w śmietanowym sosie podgrzybkowym, łososia na kremowym szpinaku z kurkami i włoskimi kopytkami, czerwony barszcz z pasztecikami oraz na deser babeczki z owocami kandyzowanymi i kremowym lukrem. Te dania zachwycą twoich gości.  

Barszcz czerwony z pasztecikami grzybowymi z ciasta francuskiego

Składniki na barszcz czerwony

  • 3 l wywaru warzywnego z włoszczyzny
  • 1 kg wędzonych kości schabowych
  • 1,5 kg buraków czerwonych
  • Pieczona cebula
  • Jabłko kwaśne
  • główka czosnku
  • 40 g majeranku
  • 30 g wędzonych śliwek
  • 10 g suszonych grzybów
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • po 5 szt. liścia laurowego i ziela angielskiego
  • Do smaku sól, cukier, czarny pieprz, kminek

Przygotowanie barszczu czerwonego:

Z obranej włoszczyzny przygotuj wywar, a następnie przecedź go i dodaj wędzone kości przyprawy i gotuj, tworząc aromatyczny bulion. Po 1 h dodajemy cienko pokrojone plastry buraków, przekrojone jabłka, czosnek suszone grzyby i śliwki i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu, nie doprowadzamy do wrzenia, pod koniec dodajemy zakwas i doprawiamy do smaku.

Składniki na paszteciki

  • 100 g masła
  • 500 g pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów
  • Do smaku sól, czarny pieprz
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • jajko
  • 100 g masła

Przygotowanie pasztecików:

Na maśle smażymy cebulę, namoczone i ugotowane, pokrojone grzyby, starte pieczarki, całość doprawiamy solą i pieprzem. Na rozwinięty arkusz ciasta wykładamy przestudzony farsz i zawijamy ciasno w "ślimaka", porcjujemy małe paszteciki i pieczemy w temperaturze 200 st. C do złotego koloru.

Świąteczna pieczona kaczka w sosie pomarańczowym z pyzami i czerwoną kapustą

Świąteczna pieczona kaczka w sosie pomarańczowym z pyzami i czerwoną kapustą
Świąteczna pieczona kaczka w sosie pomarańczowym z pyzami i czerwoną kapustą
Świąteczna pieczona kaczka w sosie pomarańczowym z pyzami i czerwoną kapustą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na kaczkę:

  • 6 udek z kaczki
  • 4 pomarańcze
  • Do smaku cynamon, gwiazdy anyżu, tymianek, sól, pieprz czarny tłuczony

Składniki na kapustę:

  • 1 główka czerwonek kapusty
  • 150 g masła
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 80 ml octu jabłkowego
  • Do smaku cukier, sól, pieprz czarny
  • 12 szt. drożdżowych pyz

Przygotowanie:

Uda kaczki przyprawiamy 12 h wcześniej solą, pieprzem czarnym oraz utartymi w moździerzu przyprawami, skrapiając sokiem z pomarańczy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kaczkę układamy skórą do góry i pieczemy w temperaturze 160 st. C do zarumienienia, podlewając sokiem z pomarańczy. Powstały sos cedzimy i doprawiamy do smaku, dodając cząstki pomarańczy.

Kapustę kroimy i smażymy na zarumienionej cebuli, jak zmięknie, dodajemy żurawinę i pokrojone w kostkę jabłka dodając ocet, dusimy do miękkości, doprawiając do smaku przyprawami. Pyzy drożdżowe gotujemy na parze przed samym podaniem.

Eskalopki z polędwiczki duszone w śmietanowym sosie podgrzybkowym

Eskalopki z polędwiczki duszone w śmietanowym sosie podgrzybkowym
Eskalopki z polędwiczki duszone w śmietanowym sosie podgrzybkowym
Eskalopki z polędwiczki duszone w śmietanowym sosie podgrzybkowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na eskalopki:

  • 600 g polędwiczek wp.
  • 100 g masła klarowanego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łużki mąki pszennej
  • Do smaku sól, pieprz czarny   

Składniki na sos podgrzybkowy:

  • 50 g masła
  • 400 g mrożonych podgrzybków         
  • Cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 łużka pudru z suszonych grzybów
  • Sól, pieprz                       

Przygotowanie:

Polędwiczkę porcjujemy i rozklepujemy za pomocą tłuczka, doprawiając solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Pod koniec podlewamy nasze "bitki" lekko bulionem, dusząc je na wpół sucho na wolnym ogniu.

Na patelni smażymy na maśle cebulę i grzyby, gdy będą gotowe, dodajemy do mięsa, podlewamy śmietaną, dodajemy puder z grzybów leśnych i dusimy tworząc gęsty sos grzybowy, możemy podawać z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.

Łosoś na kremowym szpinaku z kurkami i włoskimi kopytkami

Składniki do ryby:

  • 1 kg łososia ze skórą filet
  • Sól morska                                                                                
  • Skórka z cytryny
  • Pęczek koperku
  • 80 ml oliwy z oliwek

Składniki na szpinak z kurkami i włoskimi kopytkami:

  • 1 kg szpinaku świeżego, młodego
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • 400 g mrożonych kurek
  • 200 ml białego wina
  • 300 ml śmietany 32% 
  • Gałązka świeżego rozmarynu
  • Do smaku sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • 300 g gnocchi 

Przygotowanie:

Łososia oczyszczam, porcjujemy i doprawiamy solą i skórką z cytryny i koperkiem, odstawiamy na 3 h do lodówki. Smażymy głównie od strony skóry na patelni pod przykryciem, po odwróceniu ryby zdejmujemy z ognia i przykrywamy ponownie.

Rozgrzewamy masło, smażymy cebulę z kurkami na złoty kolor, następnie dodajemy szpinak i podlewamy białym winem i dodajemy gałązkę rozmarynu, pod koniec dodajemy śmietankę, gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku. Do gotowego szpinaku dodajemy ugotowane kopytka, przekładamy na wierzch usmażoną rybę. 

Babeczki z kandyzowanymi owocami i kremowym lukrem

Babeczki z kandyzowanymi owocami i kremowym lukrem
Babeczki z kandyzowanymi owocami i kremowym lukrem
Babeczki z kandyzowanymi owocami i kremowym lukrem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na babeczki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g cukru
  • Jajko
  • 3 źółtka 
  • 220 g kwaśnej śmietany 24%
  • 150 g oleju
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • 2 g sody
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 g mieszanki keksowej
  • 100 g mieszanki orzechów

Składniki na kremowy lukier:

  • 90 g masła
  • 160 g kremowego serka
  • 250 g cukru pudru
  • 80 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 20 g maku

Przygotowanie:

W mikserze ubijamy na lekką piankę jajko z żółtkami, dodając cukier, następnie powoli mieszając, dodajemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz olej ze skórką pomarańczową. Mieszamy całość na dużych obrotach przez 5 minut, pod koniec dodajemy mieszankę keksową i orzechy.  Foremki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy powstałe ciasto. Pieczemy w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 175 st. C. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, gdy masa się połączy, dodajemy serek i ucieramy do powstania kremowego lukru. Przestudzone babeczki ozdabiamy lukrem, dekorujemy skórką pomarańczową i makiem.

Zobacz także:

Sprawdzony sposób na kaczkę. Zrób ją z mistrzem "Oddaszfartucha"

Świąteczna kuchnia według Piotra Kucharskiego i Izabeli Trojanowskiej

Świąteczne przysmaki z ciasta francuskiego. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

podziel się:

Pozostałe wiadomości