Barszcz czerwony z pasztecikami grzybowymi z ciasta francuskiego
Składniki na barszcz czerwony
- 3 l wywaru warzywnego z włoszczyzny
- 1 kg wędzonych kości schabowych
- 1,5 kg buraków czerwonych
- Pieczona cebula
- Jabłko kwaśne
- główka czosnku
- 40 g majeranku
- 30 g wędzonych śliwek
- 10 g suszonych grzybów
- 500 ml zakwasu z buraków
- po 5 szt. liścia laurowego i ziela angielskiego
- Do smaku sól, cukier, czarny pieprz, kminek
Przygotowanie barszczu czerwonego:
Z obranej włoszczyzny przygotuj wywar, a następnie przecedź go i dodaj wędzone kości przyprawy i gotuj, tworząc aromatyczny bulion. Po 1 h dodajemy cienko pokrojone plastry buraków, przekrojone jabłka, czosnek suszone grzyby i śliwki i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu, nie doprowadzamy do wrzenia, pod koniec dodajemy zakwas i doprawiamy do smaku.
Składniki na paszteciki
- 100 g masła
- 500 g pieczarek
- 50 g suszonych grzybów
- Do smaku sól, czarny pieprz
- 1 op. ciasta francuskiego
- jajko
- 100 g masła
Przygotowanie pasztecików:
Na maśle smażymy cebulę, namoczone i ugotowane, pokrojone grzyby, starte pieczarki, całość doprawiamy solą i pieprzem. Na rozwinięty arkusz ciasta wykładamy przestudzony farsz i zawijamy ciasno w "ślimaka", porcjujemy małe paszteciki i pieczemy w temperaturze 200 st. C do złotego koloru.
Świąteczna pieczona kaczka w sosie pomarańczowym z pyzami i czerwoną kapustą
Składniki na kaczkę:
- 6 udek z kaczki
- 4 pomarańcze
- Do smaku cynamon, gwiazdy anyżu, tymianek, sól, pieprz czarny tłuczony
Składniki na kapustę:
- 1 główka czerwonek kapusty
- 150 g masła
- 2 kwaśne jabłka
- 100 g suszonej żurawiny
- 80 ml octu jabłkowego
- Do smaku cukier, sól, pieprz czarny
- 12 szt. drożdżowych pyz
Przygotowanie:
Uda kaczki przyprawiamy 12 h wcześniej solą, pieprzem czarnym oraz utartymi w moździerzu przyprawami, skrapiając sokiem z pomarańczy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kaczkę układamy skórą do góry i pieczemy w temperaturze 160 st. C do zarumienienia, podlewając sokiem z pomarańczy. Powstały sos cedzimy i doprawiamy do smaku, dodając cząstki pomarańczy.
Kapustę kroimy i smażymy na zarumienionej cebuli, jak zmięknie, dodajemy żurawinę i pokrojone w kostkę jabłka dodając ocet, dusimy do miękkości, doprawiając do smaku przyprawami. Pyzy drożdżowe gotujemy na parze przed samym podaniem.
Eskalopki z polędwiczki duszone w śmietanowym sosie podgrzybkowym
Składniki na eskalopki:
- 600 g polędwiczek wp.
- 100 g masła klarowanego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łużki mąki pszennej
- Do smaku sól, pieprz czarny
Składniki na sos podgrzybkowy:
- 50 g masła
- 400 g mrożonych podgrzybków
- Cebula
- 250 ml bulionu warzywnego
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 łużka pudru z suszonych grzybów
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczkę porcjujemy i rozklepujemy za pomocą tłuczka, doprawiając solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Pod koniec podlewamy nasze "bitki" lekko bulionem, dusząc je na wpół sucho na wolnym ogniu.
Na patelni smażymy na maśle cebulę i grzyby, gdy będą gotowe, dodajemy do mięsa, podlewamy śmietaną, dodajemy puder z grzybów leśnych i dusimy tworząc gęsty sos grzybowy, możemy podawać z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
Łosoś na kremowym szpinaku z kurkami i włoskimi kopytkami
Składniki do ryby:
- 1 kg łososia ze skórą filet
- Sól morska
- Skórka z cytryny
- Pęczek koperku
- 80 ml oliwy z oliwek
Składniki na szpinak z kurkami i włoskimi kopytkami:
- 1 kg szpinaku świeżego, młodego
- 100 g masła
- 2 cebule
- 400 g mrożonych kurek
- 200 ml białego wina
- 300 ml śmietany 32%
- Gałązka świeżego rozmarynu
- Do smaku sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- 300 g gnocchi
Przygotowanie:
Łososia oczyszczam, porcjujemy i doprawiamy solą i skórką z cytryny i koperkiem, odstawiamy na 3 h do lodówki. Smażymy głównie od strony skóry na patelni pod przykryciem, po odwróceniu ryby zdejmujemy z ognia i przykrywamy ponownie.
Rozgrzewamy masło, smażymy cebulę z kurkami na złoty kolor, następnie dodajemy szpinak i podlewamy białym winem i dodajemy gałązkę rozmarynu, pod koniec dodajemy śmietankę, gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku. Do gotowego szpinaku dodajemy ugotowane kopytka, przekładamy na wierzch usmażoną rybę.
Babeczki z kandyzowanymi owocami i kremowym lukrem
Składniki na babeczki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 250 g cukru
- Jajko
- 3 źółtka
- 220 g kwaśnej śmietany 24%
- 150 g oleju
- Skórka z jednej pomarańczy
- 2 g sody
- 10 g proszku do pieczenia
- 200 g mieszanki keksowej
- 100 g mieszanki orzechów
Składniki na kremowy lukier:
- 90 g masła
- 160 g kremowego serka
- 250 g cukru pudru
- 80 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 20 g maku
Przygotowanie:
W mikserze ubijamy na lekką piankę jajko z żółtkami, dodając cukier, następnie powoli mieszając, dodajemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz olej ze skórką pomarańczową. Mieszamy całość na dużych obrotach przez 5 minut, pod koniec dodajemy mieszankę keksową i orzechy. Foremki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy powstałe ciasto. Pieczemy w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 175 st. C. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, gdy masa się połączy, dodajemy serek i ucieramy do powstania kremowego lukru. Przestudzone babeczki ozdabiamy lukrem, dekorujemy skórką pomarańczową i makiem.
Zobacz także:
Sprawdzony sposób na kaczkę. Zrób ją z mistrzem "Oddaszfartucha"
Świąteczna kuchnia według Piotra Kucharskiego i Izabeli Trojanowskiej
Świąteczne przysmaki z ciasta francuskiego. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Jola Marat
Źródło: Tomasz Grabski
Źródło zdjęcia głównego: alvarez/Getty Images