Sprawdzony sposób na kaczkę. Zrób ją z mistrzem "Oddaszfartucha"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Strzelczyk "Oddaszfartucha" przygotował pyszne dania z kaczki. Poznaj jego sposoby na "kaczkę dziwaczkę na śląskim straganie", krok po kroku. 

Kaczka dziwaczka na śląskim straganie

Kaczka dziwaczka na śląskim straganie
Kaczka dziwaczka na śląskim straganie
Kaczka dziwaczka na śląskim straganie
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kaczki ze skórą
    • około 40 ml oleju,
      • łyżeczka tymianku suszonego,
        • ½ łyżeczki majeranku,
          • sól, pieprz.

            Składniki na sos:

            • 3 mrożone połówki śliwki bez pestek,
              • łyżka powideł śliwkowych,
                • łyżka cynamonu,
                  • 5 szt. goździków,
                    • ok. 150 ml wina mołdawskiego półwytrawnego,
                      • łyżka masła,
                        • chili lub pieprz cayenne,
                          • 2 łyżki miodu,
                            • jabłko.

                              Składniki na chutney z czerwonej cebuli:

                              • 3 czerwone cebule,
                                • 2 łyżka cukru,
                                  • łyżka octu balsamicznego,
                                    • 50 ml wina półwytrawnego,
                                      • 40 ml oleju,
                                        • sól, pieprz.

                                          Składniki na kluski śląskie:

                                          • 0,5 kg ziemniaków,
                                            • jajko,
                                              • 100 g skrobi ziemniaczanej.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Kaczkę przypraw, następnie smaż na rozgrzanej patelni Około 3- 4 minuty z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą. Po usmażeniu przełóż do naczynia do zapiekania. Włóż do piekarnika z opcją góra dół i piecz około 8-9 minut.

                                                Sos śliwkowo-korzenny

                                                Na patelnię przełóż zamrożone śliwki, dolej trochę wody, po krótkim czasie dodaj wszystkie przyprawy, miód i wino. Gotuj do momentu redukcji sosu o połowę, następnie dodaj powidła śliwkowe. Chwilkę jeszcze pogotuj, a następnie zmiksuj na gładko, dodają na koniec łyżeczkę masła. Na osobnej patelni na maśle podsmaż pokrojone w plastry jabłka, posyp cukrem i cynamonem. Po kilku minutach wyłącz i na koniec dekoruj nimi kaczkę.

                                                Chutney z cebuli

                                                Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj cukier i pieprz. Na małym ogniu karmelizuj cebulkę. 3- 5 minut, cały czas mieszając ją, by nie przepaliła się. Do karmelizowanej cebuli dodaj ocet balsamiczny i wino. Smaż, aż większość wina odparuje.

                                                Kluski śląskie

                                                Ugotuj ziemniaki do miękkości. Odcedź i od razu dokładnie rozgnieć praską. Ostudź i dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj kluski i wrzuć na zagotowaną osoloną wodę. Gotuj na małym ogniu 7 minut, pilnując i od czasu do czasu, mieszając.

                                                Kopytka z bułką tartą

                                                Składniki:

                                                • 1 kg ziemniaków klasy C,
                                                  • 250 g mąki pszennej,
                                                    • jajo,
                                                      • sól, pieprz,
                                                        • szklanka bułki tartej panko,
                                                          • 150 g masła.

                                                            Flaczki z boczniaków

                                                            Flaczki z boczniaków
                                                            Flaczki z boczniaków
                                                            Flaczki z boczniaków
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Składniki:

                                                            • 2 udka z kaczki,
                                                              • 400 g boczniaków,
                                                                • 3 l wody,
                                                                  • 2 marchewki,
                                                                    • pietruszka,
                                                                      • kawałek imbiru,
                                                                        • 3 ząbki czosnku,
                                                                          • cebula,
                                                                            • 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy,
                                                                              • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                                                                • łyżka majeranku,
                                                                                  • sól, pieprz, chili,
                                                                                    • paczka przyprawy do flaków.
                                                                                      Kluski śląskie z kaczką
                                                                                      Kluski śląskie z kaczką
                                                                                      Kluski śląskie z kaczką
                                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                      Sałatka z piersią z kaczki

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 2 kacze piersi,
                                                                                        • 1/2 główki czerwonej kapusty,
                                                                                          • duża marchewka,
                                                                                            • duża czerwona cebula,
                                                                                              • duże jabłko,
                                                                                                • pęczek natki pietruszki.

                                                                                                  Składniki na sos:

                                                                                                  • 4 łyżki oliwy,
                                                                                                    • łyżka octu balsamicznego,
                                                                                                      • łyżeczka miodu,
                                                                                                        • łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej,
                                                                                                          • sól, pieprz.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                                            Źródło: Tomasz Strzelczyk

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości