Kaczka dziwaczka na śląskim straganie
Składniki:
- 2 filety z piersi z kaczki ze skórą
- około 40 ml oleju,
- łyżeczka tymianku suszonego,
- ½ łyżeczki majeranku,
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- 3 mrożone połówki śliwki bez pestek,
- łyżka powideł śliwkowych,
- łyżka cynamonu,
- 5 szt. goździków,
- ok. 150 ml wina mołdawskiego półwytrawnego,
- łyżka masła,
- chili lub pieprz cayenne,
- 2 łyżki miodu,
- jabłko.
Składniki na chutney z czerwonej cebuli:
- 3 czerwone cebule,
- 2 łyżka cukru,
- łyżka octu balsamicznego,
- 50 ml wina półwytrawnego,
- 40 ml oleju,
- sól, pieprz.
Składniki na kluski śląskie:
- 0,5 kg ziemniaków,
- jajko,
- 100 g skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Kaczkę przypraw, następnie smaż na rozgrzanej patelni Około 3- 4 minuty z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą. Po usmażeniu przełóż do naczynia do zapiekania. Włóż do piekarnika z opcją góra dół i piecz około 8-9 minut.
Sos śliwkowo-korzenny
Na patelnię przełóż zamrożone śliwki, dolej trochę wody, po krótkim czasie dodaj wszystkie przyprawy, miód i wino. Gotuj do momentu redukcji sosu o połowę, następnie dodaj powidła śliwkowe. Chwilkę jeszcze pogotuj, a następnie zmiksuj na gładko, dodają na koniec łyżeczkę masła. Na osobnej patelni na maśle podsmaż pokrojone w plastry jabłka, posyp cukrem i cynamonem. Po kilku minutach wyłącz i na koniec dekoruj nimi kaczkę.
Chutney z cebuli
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj cukier i pieprz. Na małym ogniu karmelizuj cebulkę. 3- 5 minut, cały czas mieszając ją, by nie przepaliła się. Do karmelizowanej cebuli dodaj ocet balsamiczny i wino. Smaż, aż większość wina odparuje.
Kluski śląskie
Ugotuj ziemniaki do miękkości. Odcedź i od razu dokładnie rozgnieć praską. Ostudź i dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj kluski i wrzuć na zagotowaną osoloną wodę. Gotuj na małym ogniu 7 minut, pilnując i od czasu do czasu, mieszając.
Kopytka z bułką tartą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków klasy C,
- 250 g mąki pszennej,
- jajo,
- sól, pieprz,
- szklanka bułki tartej panko,
- 150 g masła.
Flaczki z boczniaków
Składniki:
- 2 udka z kaczki,
- 400 g boczniaków,
- 3 l wody,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka majeranku,
- sól, pieprz, chili,
- paczka przyprawy do flaków.
Sałatka z piersią z kaczki
Składniki:
- 2 kacze piersi,
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- duża marchewka,
- duża czerwona cebula,
- duże jabłko,
- pęczek natki pietruszki.
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej,
- sól, pieprz.
Zobacz także:
- Pieczona kaczka z żurawiną. Przepis Ani Starmach i uczestników MasterChefa
- Kaczka po chińsku – przepis na chrupiącą kaczkę po chińsku z makaronem i warzywami
- Kaczka pieczona z brzoskwiniami w sosie własnym, czyli sezonowe danie sierpnia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Strzelczyk
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News