Content: Kaczka po chińsku czy też kaczka po pekińsku to danie, z którego słynie stolica Chińskiej Republiki Ludowej. Kaczkę pieczoną po chińsku , zgodnie ze starodawnym przepisem, piecze się tam w ceglanym piecu nad ogniem z drewna drzew owocowych, aż do momentu, gdy skóra kaczki jest złocisto-brązowa i chrupiąca.
Zgodnie z chińskim rytuałem, kaczkę podaje się etapami : gościom najpierw serwowane jest mięso z chrupiącą skórką, z naleśnikami, cebulą dymką oraz ciemnym, słodkim sosem Tian mian jiang. W drugiej kolejności podawana jest zupa gotowana na kościach i pozostałych częściach kaczki. Zupa z kaczki po chińsku to prawdziwy rarytas!
Jak zaserwować w domowym zaciszu kaczkę po chińsku , która będzie smakowała jak w pekińskiej restauracji? Marzy Ci się na obiad kaczka po chińsku na gorącym półmisku ? A może kaczka po chińsku z warzywami czy też kaczka w cieście po chińsku? Przepis na orientalne danie nie jest aż tak skomplikowany, jak to się może wydawać! Poznaj nasz sprawdzony przepis na kaczkę po chińsku i wybierz się w kulinarną podróż do świata Orientu.
Kaczka po chińsku na gorącym półmisku – przepis
Kaczka chrupiąca po chińsku to klasyka gatunku kuchni azjatyckiej. Przygotowanie kaczki “chińskiej”’ w towarzystwie warzyw, aromatycznych przypraw i makaronem trwa nie więcej niż 60 minut, a chrupiąca pierś z kaczki po chińsku zachwyci wszystkich domowników.
Przepis na kaczkę po chińsku - składniki
· 2 piersi kaczki,
· 200 gramów makaronu chińskiego,
· marchewka,
· ćwierć korzenia selera,
· 5 grzybów mun,
· 100 gramów pędów bambusa,
· 1 zielona papryka chili,
· 1 czerwona papryka słodka,
· 1 cukinia,
· 1 puszka pomidorów,
· 3 cm kawałka korzenia imbiru,
· limonka,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 łyżki miodu,
· łyżka oliwy,
· 5 łyżek sosu sojowego,
· 4 łyżeczki pieprzu,
· 2 łyżeczki ziaren sezamu,
· garść listków bazylii,
· sól.
Kaczka po chińsku – jak zrobić marynatę?
Jednym z ważniejszych elementów przepisu jest przygotowanie marynaty do mięsa. Kacze piersi powinny pozostać w marynacie przez co najmniej 3 godziny. Dobrym pomysłem jest też zamarynowanie ich dzień wcześniej i pozostawienie w lodówce na noc. Dzięki odpowiedniemu zamarynowaniu mięsa, otrzymamy naprawdę pyszną i chrupiącą pierś z kaczki po chińsku.
Przygotowanie marynaty do chrupiącej piersi z kaczki po chińsku jest bardzo proste. Wystarczy w miseczce zmieszać: sos sojowy, oliwę, pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku oraz starty świeży imbir, sok z limonki. Tak przygotowany sos do kaczki po chińsku posłuży nam za marynatę. Wystarczy włożyć do marynaty mięso i pozostawić je na noc w lodówce pod przykryciem.
Jak smażyć kaczkę po chińsku?
Piersi kaczki po chińsku, po wyjęciu z marynaty, należy smażyć na dość mocno rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Bardzo ważne jest, aby rozpocząć smażenie, układając pierś kaczki na patelni od strony skóry . W ten sposób, na jednej stronie, należy smażyć mięso przez około 6 minut, tak, aby skóra się wyraźnie przyrumieniona, następnie należy przewrócić mięso na patelni i smażyć je jeszcze przez 3 minuty.
Kaczka po chińsku – pieczenie
Po podsmażeniu piersi z obu stron należy umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Teraz z kolei, bardzo ważne jest, aby układać kawałki mięsa skórą do góry. Podczas pieczenia będzie mogła się stopić i sprawić, że mięso pod nią będzie soczyste.
Należy obficie posmarować mięso po wierzchu sosem powstałym po wymieszaniu łyżki sosu sojowego, łyżki miodu i łyżeczki pieprzu. Tak przygotowane mięso naszej kaczki po chińsku wystarczy już tylko włożyć rozgrzanego do 200 stopni do piekarnika i piec przez 15 minut.
Przygotowanie warzyw do kaczki po chińsku
Pierś z kaczki po chińsku z warzywami smakuje najlepiej, dlatego nie może ich zabraknąć również w tym przepisie. Warto wykorzystać tłuszcz z kaczki, który wytopił się podczas smażenia. Na tę samą patelnię należy dodać starte na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz ćwiartkę selera. Po kilku minutach smażenia należy dodać na patelnię pokrojoną w cienkie paski paprykę i papryczki chili. Wszystko razem podsmażyć i po kilku kolejnych minutach dodać pędy bambusa i pokrojoną w cienkie talarki cukinię. Kiedy warzywa staną się miękkie, warto dodać jeszcze puszkę pomidorów. Teraz już wystarczy całość doprawić pieprzem i solą. Kaczka z warzywami po chińsku jest już prawie gotowa.
Kaczka po chińsku – sposób podania
Jeden z lepszych sposobów na serwowanie tego dania to: kaczka z makaronem po chińsku (opcjonalnie można przygotować również kaczkę po chińsku z ryżem). Makaron należy ugotować według przepisu na opakowaniu.
Gotowy makaron należy wykładać jako bazę potrawy na półmiskach, a następnie należy układać na nim podsmażone na patelni warzywa. Teraz wystarczy już tylko wyjąć kaczkę z piekarnika i pokroić ją w cienkie plastry. Kawałki mięsa należy układać na wierzchu dnia, na makaronie i warzywach. Danie warto polać pozostałym sosem i posypać ziarnami sezamu. Do dekoracji warto wykorzystać liście świeżej bazylii lub kolendrę. Kaczka z makaronem po chińsku jest gotowa! Nie musisz wychodzić do chińskiej restauracji, by spróbować pysznego orientalnego dania. Przepis na pierś z kaczki po chińsku jest wyjątkowo prosty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN