Jurorzy MasterChef Nastolatki w kuchni Dzień Dobry TVN. Co zgotowali Dorota Szelągowska i Tomek Jakubiak?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Popisowe dania jurorów “MasterChef Nastolatki”
Popisowe dania jurorów “MasterChef Nastolatki”
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościli jurorzy nowego programu MasterChef Nastolatki. Do grona oceniających dołączyła Dorota Szelągowska. Wraz z innym jurorem - Tomkiem Jakubiakiem - przygotowali mistrzowskie dania. Poznajcie ich przepisy na tuńczyka w meksykańskim luksusowym wydaniu, hiszpańską paellę, czyli tuńczyka z chorizo i kurczakowe szaszłyczki z orzechowym sosem. 

Tuńczyk w meksykańskim luksusowym wydaniu

Składniki:

  • stek z tuńczyka o grubości około 2 cm (700 g polędwicy),
    • łyżka czarnego sezamu utartego w moździerzu,
      • miękkie mango,
        • sok z 3 limonek,
          • 2 ząbki czosnku (małe),
            • szalotka,
              • zielone chili,
                • 300 g surowego dorsza,
                  • kilka gałązek świeżej kolendry,
                    • 5 pomidorków cherry pokrojonych na pół,
                      • chrupki nachos.

                        Sposób przygotowania:

                        Stek z tuńczyka obsmażyć po 45 sekund z każdej strony na rozgrzanej oliwie i obtoczyć w sproszkowanym sezamie. Po chwili pokroić na paski i rozłożyć jak carpaccio na talerzu.

                        Przygotować zalewę: wszystkie składniki od mango do dorsza zmiksować na jednolity mus, o smaku lekko kwaśnym i lekko ostrym. Doprawić solą.

                        Gotową zalewą zalać tuńczyka i udekorować pomidorkami i kolendrą.

                        Tuńczyk w meksykańskim luksusowym wydaniu
                        Tuńczyk w meksykańskim luksusowym wydaniu
                        Tuńczyk w meksykańskim luksusowym wydaniu
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Hiszpańska paella, czyli tuńczyk z chorizo

                        Składniki:

                        • 20 dk tuńczyka pokrojonego w grubą kostkę,
                          • 10 dk kiełbasy chorizo najlepiej surowej,
                            • szczypta przypraw: kminu rzymskiego, cynamonu, papryki wędzonej,
                              • garść papryczek pardon,
                                • 2 ząbki czosnku,
                                  • 2 cebulki szalotki pokrojone w drobną kostkę,
                                    • 2 łyżki octu winnego czerwonego,
                                      • 2 szklanki ryżu do paelli,
                                        • 5 szklanek bulionu warzywnego lub rybnego,
                                          • szczypta szafranu,
                                            • natka pietruszki posiekana,
                                              • oliwa.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, szalotkę, papryczki i posiekane chorizo.

                                                Gdy kolor tłuszczu będzie intensywnie czerwony i aromatyczny, dodaj przyprawy, posól i dodaj ryż. Po chwili dodaj tuńczyka i zalej wywarem. Przykryj folią aluminiową i gotuj na średnim ogniu aż płyn się wchłonie, a ryż będzie lekko twardy.

                                                Hiszpańska paella, czyli tuńczyk z chorizo
                                                Hiszpańska paella, czyli tuńczyk z chorizo
                                                Hiszpańska paella, czyli tuńczyk z chorizo
                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                Kurczakowe szaszłyczki z orzechowym sosem

                                                Składniki:

                                                • 30 dk piersi z kurczaka,
                                                  • szklanka maślanki,
                                                    • mix przypraw do utarcia w moździerzu: kolendra ziarno, kmin rzymski, papryka słodka,
                                                      • 2 ząbki czosnku wyciśnięte,
                                                        • szklanka mąki ryżowej,
                                                          • patyki do szaszłyków,

                                                            Składniki na sos do zmiksowania w całości:

                                                            • szklanka uprażonych orzechów ziemnych,
                                                              • 3 łyżki masła orzechowego,
                                                                • szklanka mleka kokosowego,
                                                                  • łyżka sosu rybnego,
                                                                    • łyżka sosu sojowego jasnego,
                                                                      • sok z jednej limonki,
                                                                        • sól,
                                                                          • łyżka cukru,
                                                                            • łyżka pasty z tamaryndowca,
                                                                              • 2 trawy cytrynowe,
                                                                                • kawałek korzenia imbiru.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Kurczaka pokrój w jednakową kostkę około 0,5 x 0,5cm i nabij na patyki. Maślankę wymieszaj z przyprawami i zamarynuj tam szaszłyki.

                                                                                  Zamarynowane odsącz na papierze i obtocz w mące ryżowej. Smaż na odrobinie oleju lub patelni grillowej.

                                                                                  Kurczakowe szaszłyczki z orzechowym sosem
                                                                                  Kurczakowe szaszłyczki z orzechowym sosem
                                                                                  Kurczakowe szaszłyczki z orzechowym sosem

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                  Źródło: Dorota Szelągowska i Tomek Jakubiak

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana