Tuńczyk w meksykańskim luksusowym wydaniu
Składniki:
- stek z tuńczyka o grubości około 2 cm (700 g polędwicy),
- łyżka czarnego sezamu utartego w moździerzu,
- miękkie mango,
- sok z 3 limonek,
- 2 ząbki czosnku (małe),
- szalotka,
- zielone chili,
- 300 g surowego dorsza,
- kilka gałązek świeżej kolendry,
- 5 pomidorków cherry pokrojonych na pół,
- chrupki nachos.
Sposób przygotowania:
Stek z tuńczyka obsmażyć po 45 sekund z każdej strony na rozgrzanej oliwie i obtoczyć w sproszkowanym sezamie. Po chwili pokroić na paski i rozłożyć jak carpaccio na talerzu.
Przygotować zalewę: wszystkie składniki od mango do dorsza zmiksować na jednolity mus, o smaku lekko kwaśnym i lekko ostrym. Doprawić solą.
Gotową zalewą zalać tuńczyka i udekorować pomidorkami i kolendrą.
Hiszpańska paella, czyli tuńczyk z chorizo
Składniki:
- 20 dk tuńczyka pokrojonego w grubą kostkę,
- 10 dk kiełbasy chorizo najlepiej surowej,
- szczypta przypraw: kminu rzymskiego, cynamonu, papryki wędzonej,
- garść papryczek pardon,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebulki szalotki pokrojone w drobną kostkę,
- 2 łyżki octu winnego czerwonego,
- 2 szklanki ryżu do paelli,
- 5 szklanek bulionu warzywnego lub rybnego,
- szczypta szafranu,
- natka pietruszki posiekana,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, szalotkę, papryczki i posiekane chorizo.
Gdy kolor tłuszczu będzie intensywnie czerwony i aromatyczny, dodaj przyprawy, posól i dodaj ryż. Po chwili dodaj tuńczyka i zalej wywarem. Przykryj folią aluminiową i gotuj na średnim ogniu aż płyn się wchłonie, a ryż będzie lekko twardy.
Kurczakowe szaszłyczki z orzechowym sosem
Składniki:
- 30 dk piersi z kurczaka,
- szklanka maślanki,
- mix przypraw do utarcia w moździerzu: kolendra ziarno, kmin rzymski, papryka słodka,
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte,
- szklanka mąki ryżowej,
- patyki do szaszłyków,
Składniki na sos do zmiksowania w całości:
- szklanka uprażonych orzechów ziemnych,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- szklanka mleka kokosowego,
- łyżka sosu rybnego,
- łyżka sosu sojowego jasnego,
- sok z jednej limonki,
- sól,
- łyżka cukru,
- łyżka pasty z tamaryndowca,
- 2 trawy cytrynowe,
- kawałek korzenia imbiru.
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w jednakową kostkę około 0,5 x 0,5cm i nabij na patyki. Maślankę wymieszaj z przyprawami i zamarynuj tam szaszłyki.
Zamarynowane odsącz na papierze i obtocz w mące ryżowej. Smaż na odrobinie oleju lub patelni grillowej.
Zobacz także:
- "MasterChef 12": Zupa bouillabaisse w wykonaniu tegorocznej finalistki show
- "MasterChef": Czas na francuskie smaki. W roli głównej krewetki i camembert
- "Masterchef": Przepisy prosto z amerykańskiego street foodu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Dorota Szelągowska i Tomek Jakubiak
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News