"MasterChef 12": Zupa bouillabaisse w wykonaniu tegorocznej finalistki show

Bouillabaisse w wykonaniu Asi Szymanowskiej z "MasterChefa"
"MasterChef" - sezon 12., odcinek 12.
"MasterChef" - sezon 12., odcinek 12.
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W 12. odcinku programu "MasteChef 12" kucharze-amatorzy wybrali się do portu w Marsylii. Motywem przewodnim konkurencji była smakowita zupa bouillabaisse. Był to już ostatni odcinek tuż przed grudniowym finałem. Nie brakowało emocji. Poznajcie przepis na bouillabaisse od jednej z finalistek kulinarnego show.

Bouillabaisse w wykonaniu Asi Szymanowskiej

Bouillabaisse jest jednym z tradycyjnych dań kuchni francuskiej. Nazywana jest zupą rybaków, z uwagi na fakt, iż pochodzi z portu oraz znajdują się w niej owoce morza. Jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego rosołu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich, to koniecznie wypróbujcie ten przepis w zaciszu własnego domu.

Autorka przepisu: Joanna Szymanowska

Składniki:

  • łyżka oliwy extra vergine,
  • szczypta szafranu,
  • 1/2 bulwy fenkułu,
  • trzy szalotki,
  • pięć ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • dwa liście laurowe,
  • trzy łyżki likieru anyżowego,
  • cztery łyżki wina,
  • cztery pomidory,
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 700 ml wywaru z ryb słonowodnych,
  • piotrosz,
  • dwie żabnice,
  • pół węgorza,
  • trzy krewetki,
  • ziemniaki.

Sposób wykonania:

Do garnka nalewamy oliwę oraz dodajemy szczyptę szafranu. Delikatnie podgrzewamy. Bulwę fenkułu kroimy na dużą kostkę wraz z cebulą. Wszystko wrzucamy do garnka z rozgniecionym czosnkiem. Nie zapominamy o mieszaniu. Całość trzymamy na ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić.

W kolejnym kroku dolewamy likieru anyżkowego i redukujemy wywar. Następnie dolewamy wino i także redukujemy. Do całości dodajemy pieprz, ostrą paprykę i liść laurowy. Wsypujemy pokrojone wcześniej pomidory i gotujemy. Wszystko zalewamy bulionem rybnym, wykonanym z pozostałości po filetowaniu ryb. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Tak przygotowane danie gotujemy przez ok. 20 minut bez przykrycia na średnim ogniu.

Bouillabaisse to zupa, którą wykonuje się poprzez regularne gotowanie, a następnie zmniejszanie ognia. Powtarzamy sam proces do momentu uzyskania właściwego smaku i konsystencji. Całość może się gotować przez ok. godzinę.

W tym samym czasie możemy przygotować trzy rodzaje ryb. Patroszymy je i filetujemy, a następnie kroimy na kilka mniejszych kawałków. Oczyszczamy z pancerzy krewetki, nacinamy grzbiet i wyjmujemy jelito. Wszystko przecedzamy i ponownie stawiamy na niewielkim ogniu. W garnku z wywarem układamy ryby, a następnie krewetki. Gotujemy jeszcze przez trzy minuty.

Podanie:

Owoce morza wykładamy na talerz i zalewamy bulionem. Smacznego!

Kto jest w finale 12. edycji programu "MasterChef"?

Jak już wspominaliśmy, niedzielny odcinek przyniósł wiele emocji. Pierwszą konkurencją była tytułowa zupa bouillabaisse. To właśnie na nią poznaliście tajemną recepturę. Nie było to łatwe zadanie, ponieważ każdy z kucharzy musiał zmierzyć się z wymagającą kuchnią francuską.

W drugiej części uczestnicy programu "MasterChef 12" przenieśli się do restauracji, która ma trzy gwiazdki Michelin. Szefem kuchni jest Alexandre Mazzia, który poprowadził masterclass dla naszych kucharzy-amatorów. Uczestnicy musieli wykonać potrawy, zgodnie ze zdobytą wiedzą.

Komu ostatecznie udało się przejść do finału? W grudniowym odcinku zobaczymy starcie Karoliny, Asi, Gosi i Maćka, którzy zawalczą o tytuł "MasterChefa".

Oglądajcie finał programu "MasterChef 12" już 10 grudnia!

Show "MasterChef 12" zbliża się powoli do końca. Ostateczne starcie kucharzy-amatorów odbędzie się 10 grudnia, o godzinie 20:00 na antenie TVN. Już niebawem poznamy nowego mistrza 12. edycji “MasterChefa”.

Archiwalne odcinki programu dostępne są na platformie Player.

podziel się:

Pozostałe wiadomości