Bouillabaisse w wykonaniu Asi Szymanowskiej
Bouillabaisse jest jednym z tradycyjnych dań kuchni francuskiej. Nazywana jest zupą rybaków, z uwagi na fakt, iż pochodzi z portu oraz znajdują się w niej owoce morza. Jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego rosołu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich, to koniecznie wypróbujcie ten przepis w zaciszu własnego domu.
Autorka przepisu: Joanna Szymanowska
Składniki:
- łyżka oliwy extra vergine,
- szczypta szafranu,
- 1/2 bulwy fenkułu,
- trzy szalotki,
- pięć ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- dwa liście laurowe,
- trzy łyżki likieru anyżowego,
- cztery łyżki wina,
- cztery pomidory,
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
- 700 ml wywaru z ryb słonowodnych,
- piotrosz,
- dwie żabnice,
- pół węgorza,
- trzy krewetki,
- ziemniaki.
Sposób wykonania:
Do garnka nalewamy oliwę oraz dodajemy szczyptę szafranu. Delikatnie podgrzewamy. Bulwę fenkułu kroimy na dużą kostkę wraz z cebulą. Wszystko wrzucamy do garnka z rozgniecionym czosnkiem. Nie zapominamy o mieszaniu. Całość trzymamy na ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić.
W kolejnym kroku dolewamy likieru anyżkowego i redukujemy wywar. Następnie dolewamy wino i także redukujemy. Do całości dodajemy pieprz, ostrą paprykę i liść laurowy. Wsypujemy pokrojone wcześniej pomidory i gotujemy. Wszystko zalewamy bulionem rybnym, wykonanym z pozostałości po filetowaniu ryb. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Tak przygotowane danie gotujemy przez ok. 20 minut bez przykrycia na średnim ogniu.
Bouillabaisse to zupa, którą wykonuje się poprzez regularne gotowanie, a następnie zmniejszanie ognia. Powtarzamy sam proces do momentu uzyskania właściwego smaku i konsystencji. Całość może się gotować przez ok. godzinę.
W tym samym czasie możemy przygotować trzy rodzaje ryb. Patroszymy je i filetujemy, a następnie kroimy na kilka mniejszych kawałków. Oczyszczamy z pancerzy krewetki, nacinamy grzbiet i wyjmujemy jelito. Wszystko przecedzamy i ponownie stawiamy na niewielkim ogniu. W garnku z wywarem układamy ryby, a następnie krewetki. Gotujemy jeszcze przez trzy minuty.
Podanie:
Owoce morza wykładamy na talerz i zalewamy bulionem. Smacznego!
Kto jest w finale 12. edycji programu "MasterChef"?
Jak już wspominaliśmy, niedzielny odcinek przyniósł wiele emocji. Pierwszą konkurencją była tytułowa zupa bouillabaisse. To właśnie na nią poznaliście tajemną recepturę. Nie było to łatwe zadanie, ponieważ każdy z kucharzy musiał zmierzyć się z wymagającą kuchnią francuską.
W drugiej części uczestnicy programu "MasterChef 12" przenieśli się do restauracji, która ma trzy gwiazdki Michelin. Szefem kuchni jest Alexandre Mazzia, który poprowadził masterclass dla naszych kucharzy-amatorów. Uczestnicy musieli wykonać potrawy, zgodnie ze zdobytą wiedzą.
Komu ostatecznie udało się przejść do finału? W grudniowym odcinku zobaczymy starcie Karoliny, Asi, Gosi i Maćka, którzy zawalczą o tytuł "MasterChefa".
Oglądajcie finał programu "MasterChef 12" już 10 grudnia!
Show "MasterChef 12" zbliża się powoli do końca. Ostateczne starcie kucharzy-amatorów odbędzie się 10 grudnia, o godzinie 20:00 na antenie TVN. Już niebawem poznamy nowego mistrza 12. edycji “MasterChefa”.
Archiwalne odcinki programu dostępne są na platformie Player.
- "MasterChef" na słono. Poznajcie przepisy na idealne jesienne dania z grzybów
- Gęsina na św. Marcina. Skąd wziął się ten zwyczaj i jakie dania przygotować?
- "Kuchenne rewolucje" w Lęborku. Czy Magda Gessler przetnie pępowinę?
Autor: Kinga Banasik
Źródło: player.pl, materiały wewnętrzne
Źródło zdjęcia głównego: TVN