Najnowsze przepisy z programu "MasterChef". Czas na słodkie tartaletki

"MasterChef"- sezon 12., odcinek 7.
"MasterChef"- sezon 12., odcinek 7.
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
„MasterChef” od kuchni
„MasterChef” od kuchni
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
Reality show "MasterChef" dostarcza nie tylko mnóstwa emocji, ale także inspiracji kulinarnych, które możesz wykorzystać podczas różnych okazji. Sprawdź przepisy na słodkie tartaletki wykonane przez uczestników w 7. odcinku. To doskonała forma jednoporcjowego deseru, smakującego wszystkim łasuchom.

Tartaletka z kremem patissiere waniliowo-miętowym, konfiturą i świeżymi truskawkami

Połączenie mięty oraz truskawek jest niezwykle orzeźwiające i pyszne. A jeżeli do tych smaków doda się delikatne, kruche ciasto tartaletki, otrzyma się zachwycający deser. Nawet pomimo jesiennej aury za oknem warto wypróbować przepis Karoliny Grzelak lub zachować go na cieplejsze, wiosenne dni.

Autorka: Karolina Grzelak

Ciasto kruche

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
    • 200 g zimnego masła,
      • 100 g cukru pudru,
        • 2 żółtka.

          Wykonanie:

          Mąkę i masło pokrojone w kostkę oraz cukier puder wymieszać w robocie kuchennym, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtka i mieszać do połączenia składników. Formować kulki, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto, następnie wyłożyć na wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki tartaletek. Ciasto piec ok. 16 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni.

          Krem patissiere

          Składniki:

          • 250 ml mleka,
            • laska wanilii,
              • kilka listków mięty,
                • 3 żółtka,
                  • 80 g cukru,
                    • łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

                      Wykonanie:

                      Mleko gotować z laską wanilii i miętą, przecedzić przez sitko. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodać cienkim strumykiem gorące mleko z wanilią, mieszając masę mikserem. Następnie wlać do czystego rondelka mleko z żółtkami i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając rózgą. Aby krem patissiere zgęstniał, pod koniec gotowania dodać wymieszaną skrobię z niewielką ilością mleka i gotować do zgęstnienia.

                      Konfitura z truskawek

                      Składniki:

                      • 300 g pokrojonych truskawek,
                        • 80 g cukru.

                          Wykonanie:

                          Truskawki gotować w rondelku wraz z cukrem do momentu powstania gęstej konfitury.

                          Kawałki truskawek polane syropem cukrowym

                          Składniki:

                          • 200 g truskawek,
                            • 150 g cukru,
                              • 30 ml wody.

                                Wykonanie:

                                Truskawki pokroić na małe kawałki. Cukier i wodę gotować w rondelku do momentu pojawienia się grubych bąbli – temperatura ok. 118 stopni. Pokrojone truskawki posmarować gorącym syropem cukrowym. Na upieczone korpusy tartaletek wylać krem patissiere, następnie wyłożyć konfiturę z truskawek. Na sam koniec ułożyć przygotowane kawałki truskawek szpiczastym końcem do góry. Tartaletkę udekorować listkami mięty.

                                Tartaletka z konfiturą truskawkową i kremem waniliowo-maślanym

                                Joanna Szymanowska bazowała na tych samych składnikach, ale w przypadku jej talaretek "wisienką na torcie" jest… truskawkowa galaretka. Jeżeli nie lubisz intensywnego aromatu mięty, a owoce stanowią podstawę porządnego deseru, postaw na tę propozycję – przy okazji być może po raz pierwszy w życiu będziesz mieć okazję na zrobienie domowej galaretki.

                                Autorka: Joanna Szymanowska

                                Ciasto kruche

                                Składniki:

                                • 320 g mąki,
                                  • 200 g masła,
                                    • 100 g cukru pudru,
                                      • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
                                        • starta skórka z 1/3 cytryny,
                                          • jajo.

                                            Wykonanie:

                                            Zimne masło pokroić na drobne części i wymieszać z pozostałymi składnikami. Po połączeniu składników masę uformować w kulkę i odstawić do lodówki na 20 min. Zimną masę rozwałkować na ok. 4 milimetry i piec w temp. 180 stopni C ok. 20 min, aż ciasto uzyska złocisty kolor.

                                            Konfitura z truskawki

                                            Składniki:

                                            • 400 g świeżych truskawek,
                                              • 100 g cukru,
                                                • 100 g wody,
                                                  • sok z ½ cytryny.

                                                    Wykonanie:

                                                    Do rondelka wlać wodę, sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu konsystencji syropu obrać truskawki i włożyć je do rondelka. Truskawki wymieszać i gotować na małym ogniu do uzyskania konfitury.

                                                    Krem waniliowo-maślany

                                                    Składniki:

                                                    • 300 ml śmietanki 30%,
                                                      • 2 laski wanilii,
                                                        • 160 g cukru,
                                                          • 3 żółtka,
                                                            • 150 g masła.

                                                              Wykonanie:

                                                              Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wydrążyć ziarenka. Śmietankę podgrzać z ziarenkami i laską wanilii. Żółtka ubić z cukrem. Podgrzaną śmietankę wlewać wolnym strumieniem do masy z żółtek. Po połączeniu masy dodać masło i dalej ucierać. Masę przekłożyć do rękawa cukierniczego i wkłożyć do lodówki, aż krem stężeje i stanie się zimny.

                                                              Galaretka truskawkowa z truskawki

                                                              Składniki:

                                                              • 300 g świeżych truskawek,
                                                                • 100 g cukru,
                                                                  • 100 g wody,
                                                                    • sok z ½ cytryny,
                                                                      • listek żelatyny.

                                                                        Wykonanie:

                                                                        Do rondelka wlać wodę, sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu konsystencji syropu obrać truskawki i wkłożyć je do rondelka. Truskawki mieszać i gotować na małym ogniu. Listek moczyć w zimnej wodzie przez 3-4 min, a potem dodać do konfitury i zblendować do uzyskania jednolitej masy. Całość przelać do rękawa cukierniczego i włożyć do lodówki do ostygnięcia.

                                                                        Świeże truskawki

                                                                        • 10 truskawek.

                                                                          Truskawki pokroić na plasterki, rozciągnąć je i posmarować konfiturą, żeby ładnie się świeciły.

                                                                          Kruche spody nadziać konfiturą truskawkową, posypać startą skórką z cytryny. Następnie na konfiturę wycisnąć masę maślano-waniliową i położyć galaretkę. Na koniec ozdobić wszystko świeżymi truskawkami.

                                                                          Kiedy oglądać najnowsze odcinki programu "MasterChef"?

                                                                          Interesuje Cię rywalizacja kucharzy amatorów na drodze do kulinarnego sukcesu? A może szukasz inspiracji, które pozwolą Ci urozmaicić codzienny jadłospis? Niezależnie od tego, dlaczego oglądasz program "MasterChef", najnowsze odcinki emitowane są w każdą niedzielę o godzinie 20:00 na antenie TVN. A jeżeli chcesz nadrobić zaległości lub obejrzeć poprzednie sezony, znajdziesz to wszystko w serwisie Player.pl.

                                                                          Czytaj także:

                                                                          Autor: Agata Domagała

                                                                          Źródło: Materiały wewnętrzne

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana