Przepisy z programu "MasterChef". Jesienne cinamon rolls, bezy i tiramisu 

"MasterChef" - sezon 12., odcinek 5.
"MasterChef - sezon 12., odcinek 5.
"MasterChef - sezon 12., odcinek 5.
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
„MasterChef” od kuchni
„MasterChef” od kuchni
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
Za nami kolejne zmagania kucharzy-amatorów w programie "MasterChef". Tym razem uczestnicy stanęli przed wyzwaniem przygotowania specjalnych słodkości do candy barów. Konkurencja była oceniana przez wyjątkowe jury – nastoletnich kucharzy z 8. edycji "MasterChef Junior". Sprawdźmy przepisy na udane cinamon rolls, tiramisu oraz doskonałe bezy z mascarpone, które w sam raz nadadzą się na jesienne wieczory. 

Cinnamon rolls

Każdy chociaż raz w życiu próbował bajecznych bułeczek cynamonowych. Jest to doskonała propozycja do aromatycznego latte. Drużyna Żółtych podczas konkurencji pokazała, że wie, jak je przygotować, aby zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Autorzy przepisu: Anna Brandt, Tomasz Marczewski, Kamil Zych, Joanna Szymanowska, Wiktoria Nowacka i Michał Podulski.

Składniki:

  • 150 g cukru,
  • 50 g śmietanki 30%,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżki cynamonu,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżka kajmaku,
  • opakowanie ciasta francuskiego.

Sposób wykonania:

Rozpuszczamy w garnku ok. 100 g cukru wraz ze szczyptą soli. Kiedy mieszanka osiągnie złoty kolor, dodajemy śmietankę 30% i dokładnie mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia, a następnie wlewamy do naczynia żaroodpornego, który ma średnicę ok. 16 cm. Na patelni rozpuszczamy masło oraz kajmak z masłem orzechowym. Do tego dodajemy pozostałe 50 g cukru, szczyptę soli i cynamon.

Składniki łączymy do uzyskania jednolitej struktury. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na bok, aby uzyskana masa nieco przestygła. W międzyczasie rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy przygotowaną mieszanką, a następnie rolujemy ciasto. Przygotowany rulon kroimy w ok. 2 cm kawałki. Na koniec wykładamy przygotowane bułeczki na formę, która oblana została wcześniej karmelem i pieczemy całość w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru.

Tiramisu

Ponownie Żółci zaskoczyli kubki smakowe jury, przygotowując jeden z kultowych deserów. Jest nim oczywiście smakowite tiramisu. Nie może go zabraknąć podczas ulubionej filiżanki kawy, dlatego koniecznie wypróbujcie recepturę prosto z programu "MasterChef".

Autorzy przepisu: wyżej wymienieni.

Składniki:

  • 50 g cukru,
  • 300 g truskawek,
  • 500 ml mleka,
  • 500 g mascarpone,
  • 200 g biszkoptów,
  • sześć jajek,
  • mięta.

Sposób wykonania:

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno. W osobnym naczyniu mieszamy oddzielone żółtka z cukrem i serkiem mascarpone. Ubite białka dodajemy w trzech porcjach do żółtek. Następnie blendujemy 200 g truskawek i dodajemy 200 ml mleka. W kolejnym kroku moczymy biszkopty w przygotowanym mleku z truskawkami. Namoczone biszkopty układamy w wybranym naczyniu i przekładamy masą mascarpone. Na koniec deser dekorujemy truskawkami, cukrem pudrem i listkiem mięty.

Bezy z mascarpone i owocami

Bezy z przepisów uczestników "MasterChefa".
"MasterChef" - sezon 12., odcinek 5.
Bezy z przepisów uczestników "MasterChefa".
Źródło: TVN

Kto nie lubi słodkiej bezy z owocami, niech pierwszy rzuci kamieniem! W najnowszym odcinku “Masterchefa” poznaliśmy kolejny smakowity przepis. Tym razem są to bezy, które należą do jednych z cięższych deserów pod względem pieczenia.

Autorzy przepisu: wyżej wymienieni.

Składniki:

Bezy

  • siedem białek z jajek,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • 250 g cukru.

Sposób wykonania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na sam koniec wsypujemy mąkę, sok z cytryny i całość przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce formujemy okręgi z otrzymanej masy. Wszystko pieczemy najpierw przez 10 minut w 140 stopniach. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni, trzymając bezy przez ok. godzinę.

Krem

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 30 g cukru pudru,
  • 250 g mascarpone.

Sposób wykonania:

Ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna nabierać objętości, dodajemy stopniowo mascarpone i cukier. Masę wykładamy na upieczone bezy i dekorujemy dowolnymi owocami.

Kiedy szósty odcinek "MasterChefa 12"? 

Kolejny odcinek pojawi się już w następną niedzielę o godzinie 20:00 na antenie TVN. Wszystkie poprzednie odcinki znajdziecie na platformie Player.pl, gdzie obejrzycie ulubiony program w niezwykłej jakości.

Więcej przepisów w Książce Przepisów dostępnej na oficjalnej stronie TVN.

Czytaj też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości