Cinnamon rolls
Każdy chociaż raz w życiu próbował bajecznych bułeczek cynamonowych. Jest to doskonała propozycja do aromatycznego latte. Drużyna Żółtych podczas konkurencji pokazała, że wie, jak je przygotować, aby zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Autorzy przepisu: Anna Brandt, Tomasz Marczewski, Kamil Zych, Joanna Szymanowska, Wiktoria Nowacka i Michał Podulski.
Składniki:
- 150 g cukru,
- 50 g śmietanki 30%,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- dwie łyżki cynamonu,
- łyżka masła orzechowego,
- łyżka kajmaku,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Sposób wykonania:
Rozpuszczamy w garnku ok. 100 g cukru wraz ze szczyptą soli. Kiedy mieszanka osiągnie złoty kolor, dodajemy śmietankę 30% i dokładnie mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia, a następnie wlewamy do naczynia żaroodpornego, który ma średnicę ok. 16 cm. Na patelni rozpuszczamy masło oraz kajmak z masłem orzechowym. Do tego dodajemy pozostałe 50 g cukru, szczyptę soli i cynamon.
Składniki łączymy do uzyskania jednolitej struktury. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na bok, aby uzyskana masa nieco przestygła. W międzyczasie rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy przygotowaną mieszanką, a następnie rolujemy ciasto. Przygotowany rulon kroimy w ok. 2 cm kawałki. Na koniec wykładamy przygotowane bułeczki na formę, która oblana została wcześniej karmelem i pieczemy całość w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru.
Tiramisu
Ponownie Żółci zaskoczyli kubki smakowe jury, przygotowując jeden z kultowych deserów. Jest nim oczywiście smakowite tiramisu. Nie może go zabraknąć podczas ulubionej filiżanki kawy, dlatego koniecznie wypróbujcie recepturę prosto z programu "MasterChef".
Autorzy przepisu: wyżej wymienieni.
Składniki:
- 50 g cukru,
- 300 g truskawek,
- 500 ml mleka,
- 500 g mascarpone,
- 200 g biszkoptów,
- sześć jajek,
- mięta.
Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno. W osobnym naczyniu mieszamy oddzielone żółtka z cukrem i serkiem mascarpone. Ubite białka dodajemy w trzech porcjach do żółtek. Następnie blendujemy 200 g truskawek i dodajemy 200 ml mleka. W kolejnym kroku moczymy biszkopty w przygotowanym mleku z truskawkami. Namoczone biszkopty układamy w wybranym naczyniu i przekładamy masą mascarpone. Na koniec deser dekorujemy truskawkami, cukrem pudrem i listkiem mięty.
Bezy z mascarpone i owocami
Kto nie lubi słodkiej bezy z owocami, niech pierwszy rzuci kamieniem! W najnowszym odcinku “Masterchefa” poznaliśmy kolejny smakowity przepis. Tym razem są to bezy, które należą do jednych z cięższych deserów pod względem pieczenia.
Autorzy przepisu: wyżej wymienieni.
Składniki:
Bezy
- siedem białek z jajek,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta soli,
- 250 g cukru.
Sposób wykonania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na sam koniec wsypujemy mąkę, sok z cytryny i całość przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce formujemy okręgi z otrzymanej masy. Wszystko pieczemy najpierw przez 10 minut w 140 stopniach. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni, trzymając bezy przez ok. godzinę.
Krem
- 500 ml śmietanki 36%,
- 30 g cukru pudru,
- 250 g mascarpone.
Sposób wykonania:
Ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna nabierać objętości, dodajemy stopniowo mascarpone i cukier. Masę wykładamy na upieczone bezy i dekorujemy dowolnymi owocami.
Kiedy szósty odcinek "MasterChefa 12"?
Kolejny odcinek pojawi się już w następną niedzielę o godzinie 20:00 na antenie TVN. Wszystkie poprzednie odcinki znajdziecie na platformie Player.pl, gdzie obejrzycie ulubiony program w niezwykłej jakości.
Więcej przepisów w Książce Przepisów dostępnej na oficjalnej stronie TVN.
Czytaj też:
- "MasterChef" – pomysł na rybę. Czym zaskoczyli amatorzy kuchni, walczący o główną nagrodę?
- Kuchnia śródziemnomorska z "MasterChefa", czyli idealne przystawki na elegancki obiad i spotkanie z przyjaciółmi
- Chłodniki na upalne dni z przepisów Basi Ritz, które zaskoczą nawet najwykwintniejszych smakoszy
Autor: Kinga Banasik
Źródło: Materiały wewnętrzne
Źródło zdjęcia głównego: TVN