"MasterChef" Polska w pigułce
"MasterChef" Polska to program, w którym utalentowani kucharze-amatorzy przygotowują autorskie dania oceniane przez jurorów w składzie: Magda Gessler, Michel Moran, Anna Starmach oraz Tomasz Jakubiak. Finałowa czternastka rywalizuje ze sobą na oczach telewidzów, a wyłoniona drogą eliminacji osoba zdobywa tytuł MasterChefa, nagrodę pieniężną oraz możliwość wydania własnej książki kucharskiej. Do najbardziej znanych uczestników programu należą Beata Śniechowska, Barbara Ritz, Damian Kordas, Grzegorz Zawierucha czy Mikołaj Rey. Gotowi na kuchenne szaleństwo? Zapraszamy!
Papryki nadziewane dorszem i borowikami
Autorka przepisu: Renia Semeniuk
Składniki:
- trzy papryki żółte,
- dwa borowiki,
- 150 g dorsza,
- oliwa,
- pół szalotki,
- gałązka tymianku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Papryczki opiekamy na czarno, wrzucamy do garnka i odstawiamy. Następnie ściągamy z nich skórę i czyścimy z nasion. Dorsza smażymy na oliwie, solimy i dodajemy świeży tymianek, następnie siekamy na drobno i odstawiamy. Borowiki kroimy w talarki i smażymy na oliwie razem z cebulą, następnie siekamy i mieszamy z dorszem. Papryczki faszerujemy dorszem i borowikami i podajemy.
Papryki nadziewane dorszem i borowikami
Autorka przepisu: Renia Semeniuk
Składniki:
- trzy papryki żółte,
- dwa borowiki,
- 150 g dorsza,
- oliwa,
- pół szalotki,
- gałązka tymianku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Papryczki opiekamy na czarno, wrzucamy do garnka i odstawiamy. Następnie ściągamy z nich skórę i czyścimy z nasion. Dorsza smażymy na oliwie, solimy i dodajemy świeży tymianek, następnie siekamy na drobno i odstawiamy. Borowiki kroimy w talarki i smażymy na oliwie razem z cebulą, następnie siekamy i mieszamy z dorszem. Papryczki faszerujemy dorszem i borowikami i podajemy.
Zdekonstruowana zupa grzybowa
Autor przepisu: Maciek Regulski
Składniki:
- suszone grzyby, np. borowiki,
- suszone shiitake,
- kurki,
- kurki czarne,
- świeże leśne grzyby,
- shimeji,
- mąka,
- jajka,
- tymianek świeży,
- masło,
- sos sojowy,
- białe wino,
- ocet winny,
- crème fraiche,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- marynowane grzyby,
- miso.
Przygotowanie:
Makaron:
W misce mieszamy 100 g mąki na jedno jajko, łyżkę oliwy i szczyptę soli, po czym ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy do lodówki na 10 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na dwa mm, wycinamy okręgi i gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez około dwie-trzy minuty.
Wywar:
Do garnka przelewamy około 150 ml wody, dodajemy garść suszonych borowików oraz garść shiitake i gotujemy przez pięć minut. Dolewamy 100 ml wina, dodajemy parę gałązek tymianku, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżkę sosu sojowego oraz dwie-trzy łyżki octu do smaku i gotujemy przez kolejne 10 minut. Całość odcedzamy i doprawiamy do smaku solą.
Grzyby smażone:
Oczyszczone grzyby smażymy na maśle, aż się lekko zarumienią. Dodajemy 50 ml wina, parę gałązek tymianku i smażymy na dużym ogniu, aż wino wyparuje. Doprawiamy odrobiną soli.
Śmietana miso:
Na patelnię dodajemy 100 ml wina i dwie łyżki miso, a następnie ubijamy szpatułką do rozpuszczenia pasty. Przekładamy całość do miski z odrobiną crème fraiche.
Podanie:
Na talerzu układamy jedną warstwę makaronu, na nią smażone grzyby, polewamy śmietaną miso. Przykrywamy drugim płatem makaronu. Polewamy całość wywarem i przystrajamy marynowanymi grzybami.
"MasterChef" – kiedy emisja?
Oglądaj najnowsze odcinki "MasterChefa" na antenie TVN, co niedzielę o godzinie 20:00 oraz na platformie Player.pl.
Czytaj też:
- Śliwkowa kuchnia Tomka Strzelczyka. Co pysznego wyczarował ze śliwek?
- Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kultowe smaki znad morza z przepisów Anny Starmach.
- Chłodniki na upalne dni z przepisów Basi Ritz
Autor: Dominika Reszke
Źródło: tvn.pl
Źródło zdjęcia głównego: TVN