Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kultowe smaki znad morza z przepisów Anny Starmach

Ania Starmach
Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała kulinarne hity znad polskiego morza. Jak samodzielnie przygotować najlepsze dania z wakacji nad Bałtykiem? Sprawdź przepisy na dorsza z frytkami, zupę rybną, gofry z bitą śmietaną i owocami oraz pancakes.

Dorsz z frytkami - przepis

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • 150 g mąki,
  • 200 ml jasnego piwa,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 8 ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Rybę pokrój na kawałki, osusz ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia i piwo. Rybę maczaj w cieście, smaż na złoty kolor na głębokim oleju.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki, wrzuć do miski z wodą, odstaw na 20 minut. Ziemniaki odcedź, wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj 3-4 minuty, odcedź i osusz. Podgotowane ziemniaki wrzuć na rozgrzany olej (około 180 stopni), może być ten po rybie, i smaż około 4-5 minut.

Zupa rybna - przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych ryb: sandacza, łososia, dorsza,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • por,
  • ząbek czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 liśce laurowe,
  • łyżeczka słodkiej i ostrej papryki,
  • 2 litry bulionu rybnego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki zasmażki,
  • natka pietruszki,
  • grzanki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Na oleju przysmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojone warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), dodaj koncentrat i przyprawy, podsmaż chwile i całość zalej bulionem, zagotuj. Jeśli chcesz zagęścić zupę, dodaj zasmażkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj i dodaj do zupy. Ryby pokrój w grubą kostkę, dodaj do zupy, gotuj 5 minut. Zupę podawaj z grzankami czosnkowymi i pietruszką.

Gofry z bitą śmietaną i owocami - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka 3,2%,
  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • jajka,
  • łyżka cukru,
  • 70 g roztopionego masła,
  • cukier puder,
  • świeże owoce,
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

W blenderze wymieszaj wszystkie składniki oprócz białek. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Gofry smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3 minuty. Podawaj z cukrem pudrem i owocami.

Najlepsze pancakes - przepis

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 6 białek,
  • 90 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 60 ml mleka,
  • 30 ml roztopionego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione owoce.

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzyj z połową cukru, dodaj mąkę, mleko, masło, proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Białka delikatnie wymieszaj z ciastem.

Pancakes smaż na patelni, pod przykryciem, na niewielkiej ilości oleju. Podawaj z owocami i/lub cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości