Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kultowe smaki znad morza z przepisów Anny Starmach

Ania Starmach
Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała kulinarne hity znad polskiego morza. Jak samodzielnie przygotować najlepsze dania z wakacji nad Bałtykiem? Sprawdź przepisy na dorsza z frytkami, zupę rybną, gofry z bitą śmietaną i owocami oraz pancakes.

Dorsz z frytkami - przepis

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
    • 150 g mąki,
      • 200 ml jasnego piwa,
        • łyżeczka proszku do pieczenia,
          • olej rzepakowy do smażenia,
            • 8 ziemniaków,
              • sól,
                • pieprz.

                  Sposób przygotowania:

                  Rybę pokrój na kawałki, osusz ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia i piwo. Rybę maczaj w cieście, smaż na złoty kolor na głębokim oleju.

                  Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki, wrzuć do miski z wodą, odstaw na 20 minut. Ziemniaki odcedź, wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj 3-4 minuty, odcedź i osusz. Podgotowane ziemniaki wrzuć na rozgrzany olej (około 180 stopni), może być ten po rybie, i smaż około 4-5 minut.

                  Zupa rybna - przepis

                  Składniki:

                  • 1 kg świeżych ryb: sandacza, łososia, dorsza,
                    • cebula,
                      • 2 marchewki,
                        • 2 pietruszki,
                          • por,
                            • ząbek czosnku,
                              • 6 ziemniaków,
                                • 2 liśce laurowe,
                                  • łyżeczka słodkiej i ostrej papryki,
                                    • 2 litry bulionu rybnego,
                                      • łyżka koncentratu pomidorowego,
                                        • 2 łyżki zasmażki,
                                          • natka pietruszki,
                                            • grzanki,
                                              • olej.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Na oleju przysmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojone warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), dodaj koncentrat i przyprawy, podsmaż chwile i całość zalej bulionem, zagotuj. Jeśli chcesz zagęścić zupę, dodaj zasmażkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj i dodaj do zupy. Ryby pokrój w grubą kostkę, dodaj do zupy, gotuj 5 minut. Zupę podawaj z grzankami czosnkowymi i pietruszką.

                                                Gofry z bitą śmietaną i owocami - przepis

                                                Składniki:

                                                • 250 g mąki pszennej,
                                                  • 250 ml mleka 3,2%,
                                                    • 3 żółtka,
                                                      • 3 białka,
                                                        • jajka,
                                                          • łyżka cukru,
                                                            • 70 g roztopionego masła,
                                                              • cukier puder,
                                                                • świeże owoce,
                                                                  • bita śmietana.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    W blenderze wymieszaj wszystkie składniki oprócz białek. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Gofry smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3 minuty. Podawaj z cukrem pudrem i owocami.

                                                                    Najlepsze pancakes - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • 3 żółtka,
                                                                      • 6 białek,
                                                                        • 90 g cukru,
                                                                          • 100 g mąki pszennej,
                                                                            • 60 ml mleka,
                                                                              • 30 ml roztopionego masła,
                                                                                • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                                  • ulubione owoce.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Żółtka utrzyj z połową cukru, dodaj mąkę, mleko, masło, proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Białka delikatnie wymieszaj z ciastem.

                                                                                    Pancakes smaż na patelni, pod przykryciem, na niewielkiej ilości oleju. Podawaj z owocami i/lub cukrem pudrem.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                    Źródło: Anna Starmach

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana