Dorsz z frytkami - przepis
Składniki:
- 2 filety z dorsza,
- 150 g mąki,
- 200 ml jasnego piwa,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 8 ziemniaków,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Rybę pokrój na kawałki, osusz ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia i piwo. Rybę maczaj w cieście, smaż na złoty kolor na głębokim oleju.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki, wrzuć do miski z wodą, odstaw na 20 minut. Ziemniaki odcedź, wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj 3-4 minuty, odcedź i osusz. Podgotowane ziemniaki wrzuć na rozgrzany olej (około 180 stopni), może być ten po rybie, i smaż około 4-5 minut.
Zupa rybna - przepis
Składniki:
- 1 kg świeżych ryb: sandacza, łososia, dorsza,
- cebula,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- por,
- ząbek czosnku,
- 6 ziemniaków,
- 2 liśce laurowe,
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki,
- 2 litry bulionu rybnego,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki zasmażki,
- natka pietruszki,
- grzanki,
- olej.
Sposób przygotowania:
Na oleju przysmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojone warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), dodaj koncentrat i przyprawy, podsmaż chwile i całość zalej bulionem, zagotuj. Jeśli chcesz zagęścić zupę, dodaj zasmażkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj i dodaj do zupy. Ryby pokrój w grubą kostkę, dodaj do zupy, gotuj 5 minut. Zupę podawaj z grzankami czosnkowymi i pietruszką.
Gofry z bitą śmietaną i owocami - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka 3,2%,
- 3 żółtka,
- 3 białka,
- jajka,
- łyżka cukru,
- 70 g roztopionego masła,
- cukier puder,
- świeże owoce,
- bita śmietana.
Sposób przygotowania:
W blenderze wymieszaj wszystkie składniki oprócz białek. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Gofry smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3 minuty. Podawaj z cukrem pudrem i owocami.
Najlepsze pancakes - przepis
Składniki:
- 3 żółtka,
- 6 białek,
- 90 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 60 ml mleka,
- 30 ml roztopionego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ulubione owoce.
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzyj z połową cukru, dodaj mąkę, mleko, masło, proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Białka delikatnie wymieszaj z ciastem.
Pancakes smaż na patelni, pod przykryciem, na niewielkiej ilości oleju. Podawaj z owocami i/lub cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Gofry nie tylko jako deser. Sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i kolację
- Dorsz - jak przyrządzić? Jak wybrać? Porady i przepisy na dorsza
- Pancakesy, czyli amerykańska kuchnia z przepisów Ewy Samej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Anna Starmach
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN