Gofry w najprostszej wersji
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Gofry w najprostszej wersji - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
 - 250 ml mleka 3,2%
 - 2 jajka
 - Łyżka cukru
 - 70 g roztopionego masła
 - Łyżka proszku do pieczenia
 
Jak przygotować gofry?
W blenderze wymieszaj wszystkie składniki. Smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3minut. Podawaj z cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.
Gofry belgijskie
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Gofry belgijskie - przepis
Składniki:
- 300 g mąki
 - 100 g roztopionego masła
 - 2 żółtka
 - 2 białka
 - 200 ml ciepłego mleka 3.2%
 - 200 ml wody gazowanej
 - 5 g świeżych drożdży
 - Łyżeczka cukru waniliowego
 - Łyżka cukru pudru
 
Jak zrobić gofry belgijskie?
- Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
 - Wszystkie składniki (oprócz białek) wymieszaj mikserem lub rózgą. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Białka ubij, dodaj do ciasta, ciasto odstaw ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut.
 - Po tym czasie smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut.
 - Podawaj z cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.
 
Gofry czekoladowe
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Gofry czekoladowe - przepis
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
 - 220 ml mleka 3,2%
 - 35g gorzkiego kakao
 - 80g roztopionego masła
 - 3 łyżki cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 3 żółtka
 - 3 białka
 - Masło orzechowe
 - Banany
 - Wiórki czekoladowe
 
Jak zrobić gofry czekoladowe?
Żółtko utrzyj z cukrem, dodaj masło, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z ciastem. Smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3minut. Podawaj z masłem orzechowym, bananami i wiórkami czekolady.
20230126-DDTVN-11_Easy-Resize
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Gofry kokosowe - przepis
Składniki:
- 200 ml letniego mleczka kokosowego
 - 200 ml letniego mleka 3,3%
 - 100 g wiórków kokosowych
 - 70 g roztopionego masła
 - 50 g cukru
 - 200 g mąki pszennej
 - 4 żółtka
 - 4 białka
 - Ziarenka z laski wanilii
 - Dodatki: bita śmietana, marakuja, mango, granat
 
Jak zrobić gofry kokosowe?
- Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleczko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, masło, wanilię, wymieszaj rózgą lub mikserem.
 - Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wsyp też wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj.
 - Smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3minut.
 - Podawaj ze śmietaną, marakują i mango.
 
Zobacz także:
- Gofry nie tylko jako deser. Sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i kolację
 - Dzień gofra. Poznajcie sprawdzone przepisy na gofry z owocami!
 - Joanna Przetakiewicz zdradziła przepis na pyszny deser. "Tak wygląda moja DIETA SZCZĘŚCIA"
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Ania Starmach
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: