Przepisy Ani Starmach na gofry w różnych wersjach: belgijskie, czekoladowe, kokosowe

Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN
Gofry na różne sposoby
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN lubimy wracać do tego, co znane i lubiane, ale przygotowane w inny sposób. Tym razem spotkało to gofry. Jak przyrządzić te najprostsze, ale również belgijskie, czekoladowe i kokosowe? Sprawdź przepisy Ani Starmach.
Gofry w najprostszej wersji
Gofry w najprostszej wersji
Gofry w najprostszej wersji
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Gofry w najprostszej wersji - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 2 jajka
  • Łyżka cukru
  • 70 g roztopionego masła
  • Łyżka proszku do pieczenia

Jak przygotować gofry?

W blenderze wymieszaj wszystkie składniki. Smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3minut. Podawaj z cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.

Gofry belgijskie
Gofry belgijskie
Gofry belgijskie
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Gofry belgijskie - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 200 ml ciepłego mleka 3.2%
  • 200 ml wody gazowanej
  • 5 g świeżych drożdży
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Łyżka cukru pudru

Jak zrobić gofry belgijskie?

  1. Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
  2. Wszystkie składniki (oprócz białek) wymieszaj mikserem lub rózgą. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Białka ubij, dodaj do ciasta, ciasto odstaw ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  3. Po tym czasie smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut.
  4. Podawaj z cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.
Gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Gofry czekoladowe - przepis

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka 3,2%
  • 35g gorzkiego kakao
  • 80g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • Masło orzechowe
  • Banany
  • Wiórki czekoladowe

Jak zrobić gofry czekoladowe?

Żółtko utrzyj z cukrem, dodaj masło, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z ciastem. Smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3minut. Podawaj z masłem orzechowym, bananami i wiórkami czekolady.

20230126-DDTVN-11_Easy-Resize
20230126-DDTVN-11_Easy-Resize
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Gofry kokosowe - przepis

Składniki:

  • 200 ml letniego mleczka kokosowego
  • 200 ml letniego mleka 3,3%
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • Ziarenka z laski wanilii
  • Dodatki: bita śmietana, marakuja, mango, granat

Jak zrobić gofry kokosowe?

  1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mleczko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, masło, wanilię, wymieszaj rózgą lub mikserem.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wsyp też wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj.
  3. Smaż w rozgrzanej gofrownicy około 3minut.
  4. Podawaj ze śmietaną, marakują i mango.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości