gofry

    gofry

    Choć gofry kojarzą nam się głównie z latem i wakacjami, nic nie stoi na przeszkodzie, by lato i ciepło przywołać wcześniej. Choć tradycja ich jedzenia wywodzi się z Belgii, są znane i uwielbiane na całym świecie. Jest to bardzo prosty i pyszny smakołyk - może być podawany zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Swoje pomysły w Międzynarodowym Dniu Gofra przedstawia nam Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa.

    Gofry bezglutenowe to alternatywa dla tradycyjnego przysmaku, które zna każde dziecko. Przepis na "zdrowe gofry" to sposób, aby bez wyrzutów sumienia można było skosztować tego smakołyku. Trzeba jednak pamiętać, że wersja bez glutenu nie oznacza, że gofry nie będą słodkie. To dobra propozycja nie tylko dla kobiet dbających o linię, ale wszystkich tych (dzieci, jak i dorosłych), którzy nie tolerują glutenu.

    Naleśniki z borówkami w stylu amerykańskim, jajka na tostach, mini quiche ze szpinakiem, czekoladowe gofry z bitą śmietaną. Takie śniadanie w sobotni poranek może przygotować każdy tata. Dzieci na pewno będą zachwycone. Zobacz, jakie przepisy na słodki początek dnia przygotował Sebastian Olma.

    W sezonie letnim gofry z owocami są ulubioną przekąską w najpopularniejszych miejscach turystycznych. Osoby posiadające specjalną gofrownicę mogą je samodzielnie przygotować również w domu. Gofry z owocami i bitą śmietaną to idealny, sycący deser na upalne dni.

    Marcin Prokop chwali się, że robi najlepsze gofry na świecie. Nie z przepisu, ale z serca, bo "jak chcesz zrobić dobre gofry, musisz myśleć jak ciasto, musisz być tym ciastem, musisz się stać nim na chwilę". Postanowiliśmy więc sprawdzić, czy Marcin to rzeczywiście prawdziwy "gofermaster" ;) Jak mu wyszły gofry, które robił w Dzień Dobry TVN?

    Wielu rodziców, wprowadzając nowe produkty do jadłospisu dziecka, korzysta ze słoiczków przeznaczonych dla dzieci lub gotuje oddzielne dania dla malucha. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Piszczek i Joanna Anger pokazały, że wcale nie jest to konieczne. Wypróbujcie ich przepisy na: biszkopciki, makaron z pesto szpinakowym, burgery rybne, gofry z cukinii i muffinki jaglane.

    Jak dużo jedzenia wyrzucasz? Kuchnia "no waste" uczy, jak szanować swoją pracę i ciężko zarabiane pieniądze. W Dzień Dobry TVN blogerka Maia Sobczak pokazała, co zrobić z dwoma łyżkami ryżu i sokiem z kiszonych ogórków. Zobaczcie, jak z resztek przyrządzić: zupę ogórkową, ravioli i gofry!

    Blogerka Daria Ładocha rozpieszcza nas dziś słodkościami. Na stole pojawiły się między innymi: gofry z bitą śmietaną i owocami, tarta z białą czekoladą i granatem, arbuzowa sałatka z truskawkami w sosie z białej czekolady, domowe lody i uwielbiane przez wszystkie dzieci hot dogi. Było pysznie i kalorycznie! :)

    Gofry to nieodzowny element wakacji, a że lato tuż tuż Andrzej Polan zaproponował nam kilka gofrowych propozycji. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował klasyczne gofry z frużeliną truskawkową oraz czekoladowe gofry z karmelem i malinami. Wytrawnym akcentem w kuchni Andrzeja był dziś gofry zapiekane z serem i szynką. Którą wersję wybieracie? Na słodko czy na ostro?

    Poznały się dzięki swoim córkom, które się ze sobą przyjaźnią. Zawodowo zajmują się montażem filmowym i telewizyjnym. A teraz prowadzą wspólnie firmę. Czy na waflach można zarobić?

    Mało kto wyobraża sobie nadmorskie wakacje bez gofrów z bitą śmietaną i przyjemnie ciągnącym się toffi oraz bez chrupiących rurek z kremem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje znów dowodził Andrzej Polan i wypłynął na naprawdę głębokie morze!