Przepis na chrupiące gofry bez mleka to marzenie osób, które nie tolerują laktozy. Jak zrobić ciasto na gofry bez mleka? Który przepis wybrać?
Gofry bez mleka – dla kogo?
Gofry bez mleka to idealny pomysł na śniadanie dla osób, które są na diecie bez laktozy. Taką dietę stosuje się, gdy ktoś ma nietolerancję laktozy, czyli cukru mlekowego. Zakłada ona całkowitą eliminację produktów zawierających ten związek. Mleko jest składnikiem wielu mniej lub bardziej tradycyjnych przepisów i ciężko wyobrazić sobie na przykład gofry bez mleka. Nie jest to jednak zupełnie niemożliwe i ciekawych przepisów na takie gofry przybywa. Z takiego przepisu na pewno mogą skorzystać także weganie, o ile wybiorą przepis na gofry bez mleka i jajek.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Gofry bez mleka - przepis krok po kroku
Banalny przepis na gofry bez mleka. Nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. To receptura na gofry bez mleka z olejem rzepakowym.
Składniki (na około 6–8 porcji):
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 440 ml wody gazowanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 120 g cukru,
- 3 jajka,
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sitko.
- Dodać proszek do pieczenia i sól.
- Wymieszać całość dokładnie.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Do naczynia z żółtkami dodać wodę, cukier i olej.
- Dokładnie wszystko wymieszać.
- Do naczynia z białkami dodać sól i ubić na sztywną pianę.
- Dodać zawartość naczynia z żółtkami do mąki, dokładnie i intensywnie mieszając.
- Kiedy masa będzie jednolita, dodać ubite białka jajek.
- Mieszać delikatnie i dokładnie przy użyciu drewnianej łyżki.
- Pozostawić ciasto na kilka minut, w tym czasie nagrzewając gofrownicę.
- Wylewać ciasto i piec przez około 7–10 minut.
Im dłużej gofry będą się piekły, tym bardziej chrupiące będą. Takie gofry świetnie smakują z dobrym masłem orzechowym czy domową nutellą lub konfiturą.
Wegańskie gofry bez mleka i jajek - przepis krok po kroku
Ten przepis spodoba się osobom będącym nie tylko na diecie bez mleka, ale i bez jajek. Takie gofry nie tylko są zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. Dodatkowo z przepisu mogą skorzystać także osoby na diecie wegańskiej. Jest to przepis na gofry bez mleka i margaryny.
Składniki (na około 4–6 porcji):
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 dojrzałe banany (najlepiej z czarnymi plamkami),
- ½ szklanki cukru trzcinowego,
- 1 saszetka drożdży instant,
- 1 szczypta soli,
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sitko do miski.
- Dodać drożdże, cynamon oraz sól.
- Rozkroić laskę wanilii i wybrać nasionka z jej wnętrza.
- Dodać ziarenka do miski z mąką.
- Podgrzać mleko sojowe – powinno być ciepłe, ale nie wrzące.
- Dodać mleko do miski.
- Dodać olej.
- Banany umyć, obrać ze skórki i przełożyć do osobnej miski.
- Rozgnieść banany widelcem lub zmiksować przy pomocy blendera.
- Dodać banany do miski i wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
- Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na około pół godziny.
- Następnie dodać do ciasta cukier trzcinowy.
- Rozgrzać gofrownicę.
- Kiedy będzie nagrzana, nakładać porcje ciasta i piec przez około 7–10 minut w zależności od urządzenia.
Takie gofry świetnie smakują jedzone zarówno bez dodatków, jak i z nimi. By poczuć ich smak i cynamonowy aromat wystarczy kubek ciepłego mleka roślinnego lub dobra kawa. Jeśli jednak ktoś preferuje opcję „na bogato”, to mogą mu się spodobać dodatki z roślinnej bitej śmietany i owoców.
Gofry bez mleka i bez glutenu dla alergików - przepis krok po kroku
Niektórzy oprócz nietolerancji laktozy mają także nietolerancję glutenu. W takim wypadku dobrym pomysłem będą gofry bez mleka i dodatkowo bez mąki pszennej, którą można zastąpić mieszanką różnych mąk bezglutenowych. Jest to opcja nieco trudniejsza, ale warto spróbować.
Składniki (na około 4 porcje):
- ½ szklanki mąki z kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka owsianego,
- 60 g skrobi kukurydzianej,
- 60 g mąki owsianej,
- 1 łyżka babki płesznik,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżeczka inuliny,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
- Mąkę jaglaną i owsianą przesiać przez sitko do dużej miski.
- Dodać skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i inulinę.
- Dokładnie wymieszać.
- Babkę płesznik zalać wodą i odstawić na kilka minut.
- Dodać babkę płesznik do miski z mąkami.
- Dodać mleko owsiane, oliwę z oliwek oraz miód.
- Całość połącz przy użyciu miksera lub blendera tak, by powstała jednolita masa.
- Rozgrzać gofrownicę.
- Posmarować wnętrze gofrownicy oliwą.
- Kiedy gofrownica będzie rozgrzana, wlewać na nią ciasto.
- Piec przez około 6–10 minut w zależności od typu urządzenia.
Takie gofry to bardzo zdrowa wersja tej potrawy. Dodatkowym atutem jest zawartość inuliny, która stanowi naturalny prebiotyk. Poza tym wspomaga także odchudzanie i wspiera budowanie odporności. Warto do nich podać świeże owoce lub masło migdałowe.
Przepis na gofry bezglutenowe Anny Lewandowskiej
Gofry bezglutenowe musiały się znaleźć wśród przepisów na blogu Anny Lewandowskiej. Żona Roberta Lewandowskiego jest jedną z najważniejszych polskich influencerek w dziedzinie zdrowego stylu życia. Jest też jedną z najbardziej zagorzałych propagatorek diety bezglutenowej. Od kilku lat konsekwentnie namawia swoich obserwatorów do korzystania z przepisów na alternatywne (bezglutenowe) wersje ulubionych dań. Do takich przepisów z pewnością należy ten na gofry bezglutenowe (przepis pochodzi z bloga hpba.pl).
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej,
- 30 g mąki ryżowej,
- 4 jajka,
- 200 ml bezglutenowego mleka owsianego (lub inne mleko roślinne),
- szczypta soli morskiej,
- szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka miodu,
- odrobina oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszaj dokładnie ze sobą aż do powstania gładkiej masy. Wylewaj ją na rozgrzaną gofrownicę natłuszczoną odrobiną oleju kokosowego. Smaż kilka minut. Gofry możesz podawać z ulubioną domową konfiturą lub innymi dodatkami. W sezonie świetnie sprawdzą się świeże owoce.
Gofry bezglutenowe bez jajek
Gofry bezglutenowe proponowane przez Annę Lewandowską opierają się przede wszystkim na dwóch zamiennikach. Mąkę pszenną wymienia się na mąkę owsianą i ryżową, natomiast mleko krowie na właściwie dowolne mleko roślinne (najczęściej w przepisach można spotkać mleko ryżowe, kokosowe lub owsiane). Są jednak tacy, którzy proponują jeszcze bardziej radykalną modyfikację przepisu. Wykluczają bowiem z niego jajka. Jak przygotować gofry bezglutenowe bez jajek uczą przede wszystkim weganie oraz mamy alergików. Poniżej przepis od jednej z nich, z bloga mamalergikagotuje.pl.
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 150 ml mleka kokosowego o temperaturze pokojowej,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej,
- 50 g mąki z tapioki 30 g mąki ziemniaczanej (skrobi),
- 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów),
- 1 łyżka inuliny w proszku,
- 1 łyżeczka nasion chia + 2 łyżki ciepłej wody lub siemię lniane + woda,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- olej do smarowania gofrownicy.
Przygotowanie:
Ziarna chia zalej ciepłą wodą i odstaw, aż napęcznieją. Każdą mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, inulinę. Wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe, olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko dodaj do mąki i energicznie wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę. Dodaj chia i wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, nie powinno być lejące się.
Nagrzej gofrownicę. Posmaruj ją olejem i wylej ciasto na kratkę. Piecz 3–4 minuty.
Są to wegańskie gofry bezglutenowe , które można podać każdemu alergikowi, w ich składzie alergeny zostały ograniczone właściwie do minimum. Gofry takie można podawać z syropem klonowym, daktylowym, z dodatkiem świeżych owoców.
Gofry bezglutenowe z mąki kukurydzianej
Gofry bezglutenowe bez mleka to tak naprawdę gofry bez mleka krowiego. We właściwie każdym przepisie zastępuje się je mlekiem owsianym, kokosowym, ryżowym, migdałowym. Mąkę pszenną zastępuje się natomiast mąką ryżową, owsianą, gryczaną, kasztanową. Wybór często podyktowany jest ceną, ponieważ tego typu mąki nie należą do najtańszych produktów spożywczych. Dobrym rozwiązaniem jest natomiast mąka kukurydziana. Jest ona znacznie tańsza od innych tutaj wymienionych, a gofry bezglutenowe z niej zrobione są równie smaczne.
Składniki (ok. 4 porcji):
- 25 g mąki jaglanej,
- 70 g mąki kukurydzianej,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 100 ml mleka krowiego lub roślinnego.
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno. Połącz mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj mleko i olej kokosowy. Wszystko zmiksuj. Do ciasta dodaj białka. Delikatnie połącz. Rozgrzej gofrownicę. Ciasto na gofry bezglutenowe wylej na rozgrzaną blachę i smaż kilka minut.
Gofry z bananami. Zobacz wideo:
Zobacz także:
- Gofry nie tylko jako deser. Sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i kolację
- Dzień gofra. Poznajcie sprawdzone przepisy na gofry z owocami!
- Gofry z dyni, marchewkowe, ziemniaczane, brownie i z czarnej fasoli. Oto niezwykłe przepisy zwyciężczyni MasterChefa
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Ken Cave/Getty Images