Gofry belgijskie z bitą śmietaną i owocami
Składniki:
Ciasto
- 3 jajka
- 80 ml mleka
- 10 g drożdży
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 80 g cukru perłowego lub gruba rafinada
- 200 ml śmietany kremówki
- 500 g truskawek
- 200 g rabarbaru
Sposób przygotowania:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dolewać powoli masło, aż ciasto całe wchłonie. Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta, dodać do niego cukier i lekko wymieszać. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto dzielić na części po około 50 g i smażyć w rozgrzanej gofrownicy po około 4-5 minut.
Gdy gofry się smażą, pokroić truskawki na połówki i rabarbar na cienkie plasterki i wymieszać oraz ubić śmietanę.
Gofry podawać ze śmietaną i owocami.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Sernik mango
Składniki:
- 300 g tłustego twarogu
- 200 g twarogu koziego
- 200 ml pulpy mango
- 160 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
W malakserze zmiksować ze sobą: sery, pulpę mango, cukier i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec miksowania dodać jajka i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
Masę przelać do tortownicy o średnicy około 20 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 C i piec około 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku do ostygnięcia.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Smażony ryż z pikantnym sosem mango
Składniki:
Sos mango:
- 1 dojrzałe mango
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- duża szczypta pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 80 ml wody
- 20 ml octu jabłkowego
Smażony ryż:
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 0,5 pęczka zielonych szparagów
- garść groszku cukrowego
- garść młodego szpinaku
- sól i pieprz
- 200 g ugotowanego ryżu basmati
- pęczek cebuli dymki
Sposób przygotowania:
Obrać mango i pokroić je w kostkę i razem z pozostałymi składnikami przełożyć do rondelka i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
Warzywa pokroić na kawałki i podsmażyć na dużej patelni z rozgrzanym olejem aż będą jeszcze lekko chrupiące.
Warzywa przełożyć do miski i na tej samej patelni przesmażyć ugotowany ryż przez kilka minut. Dodać warzywa i chwilę razem smażyć. Pod koniec dodać posiekaną dymkę.
Ryż podawać polany pikantnym sosem mango.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Autor: Luiza Bebłot