Materiał promocyjny

Niedzielne desery. Herbatki mrożone, sernik i gofry serwuje Piotr Kucharski

Wakacje kojarzą się nie tylko z zimnymi deserami czy lodami, ale też goframi z bitą śmietaną czy ryżem z owocami. Piotr Kucharski pokaże nam, jak zrobić przepyszne belgijskie gofry, sernik z mango oraz smażony ryż w nieco pikantnej odsłonie. Do tego nie może zabraknąć mrożonej herbaty!

Gofry belgijskie z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

Ciasto

  • 3 jajka
  • 80 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru perłowego lub gruba rafinada
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 500 g truskawek
  • 200 g rabarbaru

Sposób przygotowania:

W mleku rozpuścić drożdże. Dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dolewać powoli masło, aż ciasto całe wchłonie. Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Po wyrośnięciu ciasta, dodać do niego cukier i lekko wymieszać. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto dzielić na części po około 50 g i smażyć w rozgrzanej gofrownicy po około 4-5 minut.

Gdy gofry się smażą, pokroić truskawki na połówki i rabarbar na cienkie plasterki i wymieszać oraz ubić śmietanę.

Gofry podawać ze śmietaną i owocami.

Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

Sernik mango

Składniki:

  • 300 g tłustego twarogu
  • 200 g twarogu koziego
  • 200 ml pulpy mango
  • 160 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

W malakserze zmiksować ze sobą: sery, pulpę mango, cukier i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec miksowania dodać jajka i miksować tylko do momentu połączenia się składników.

Masę przelać do tortownicy o średnicy około 20 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 C i piec około 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku do ostygnięcia.

Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

Smażony ryż z pikantnym sosem mango

Składniki:

Sos mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • duża szczypta pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 80 ml wody
  • 20 ml octu jabłkowego

Smażony ryż:

  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 0,5 pęczka zielonych szparagów
  • garść groszku cukrowego
  • garść młodego szpinaku
  • sól i pieprz
  • 200 g ugotowanego ryżu basmati
  • pęczek cebuli dymki

Sposób przygotowania:

Obrać mango i pokroić je w kostkę i razem z pozostałymi składnikami przełożyć do rondelka i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.

Warzywa pokroić na kawałki i podsmażyć na dużej patelni z rozgrzanym olejem aż będą jeszcze lekko chrupiące.

Warzywa przełożyć do miski i na tej samej patelni przesmażyć ugotowany ryż przez kilka minut. Dodać warzywa i chwilę razem smażyć. Pod koniec dodać posiekaną dymkę.

Ryż podawać polany pikantnym sosem mango.

Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

Autor: Luiza Bebłot

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości