Sprawdzone przepisy na gofry z owocami

gofry
Brian Macdonald/ Getty Images
W sezonie letnim gofry z owocami są ulubioną przekąską w najpopularniejszych miejscach turystycznych. Osoby posiadające specjalną gofrownicę mogą je samodzielnie przygotować również w domu. Gofry z owocami i bitą śmietaną to idealny, sycący deser na upalne dni.

Przepis na gofry z owocami jest niezwykle prosty. Receptura wypieku jest bardzo podobna do ciasta naleśnikowego, dlatego ich samodzielne przygotowanie nie sprawia trudności. Do gofrów z bitą śmietaną pasuje wiele sezonowych owoców, takich jak truskawki, borówki czy maliny.

Gofry z owocami – dlaczego warto je jeść?

Gofry z owocami to jeden z najbardziej lubianych deserów, które można jeść przez cały rok. W sezonie letnim serwuje się je w kawiarniach, barach czy budkach ustawionych w miejscach najbardziej uczęszczanych przez turystów. Jeśli ma się w domu gofrownicę, można cieszyć się wyjątkowym smakiem gofrów również w zimie.

Najprostsze gofry przygotowywano już w średniowieczu. Wtedy znane były jako wafle. Gdy ich receptura stawała się coraz popularniejsza, przepisy modyfikowano, dołączając do nich ulubione dodatki. Współcześnie wersje z owocami oraz gofry z owocami i bitą śmietaną są najbardziej rozpowszechnione wśród wielbicieli słodkości. Klasyczny wypiek bez dodatków może wydawać się nieco suchy i gumowaty. Jeśli gofra dekoruje się owocami, będzie on miał nie tylko bardziej wyrazisty smak, ale i wilgotniejszą konsystencję. Truskawki, maliny i inne zdrowe dodatki to też ważna porcja witamin.

Gofry z owocami dla dzieci

Gofry nie kojarzą się ze zdrową przekąską dla dzieci. Można to zmienić, samodzielnie przygotowując ją w domu. W przeciwieństwie do gotowych wypieków ze sklepów czy lokali gastronomicznych ma się pewność co do jakości użytych składników. Jeśli gofry mają być dla dzieci, warto sięgnąć po bardziej wartościowe produkty. Zwykłą mąkę można zastąpić wersją wielozbożową, orkiszową lub jaglaną (wersja bezglutenowa dla dzieci). Zamiast cukru do masy na gofry warto dodać dobrej jakości płynny miód. Alternatywą dla zwykłego mleka jest np. jego wersja roślinna. Do ciasta można wrzucić wcześniej namoczone otręby. Ważne są też same dodatki. W sezonie najlepiej wybrać świeże owoce, rezygnując ze słodkich syropów i czekoladowej polewy. Dzięki temu dziecko zyska porcję dobrych witamin, które są bardzo ważne w jego diecie. Zdrowe wersje gofrów z owocami warto jeść na pierwsze lub drugie śniadanie. Wartościowe składniki tej przekąski zapewnią zarówno dzieciom, jak i dorosłym odpowiednią dawkę energii na cały dzień.

Przepis na gofry z owocami

W przepisie na gofry z owocami ważna jest przede wszystkim receptura na samo ciasto. Masa powinna mieć podobną konsystencję jak na naleśniki, choć ma być nieco bardziej gęsta. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, należy dodać więcej mąki. Z kolei nadmierną gęstość masy zredukuje odrobina mleka. Jeśli do ciasta dodaje się np. otręby, może być ono grudkowate, ale po upieczeniu uzyska bardziej jednolitą formę.

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 i ½ szklanki mąki (zwykłej, pełnoziarnistej lub orkiszowej),
    • 1 i ½ szklanki mleka,
      • 2 jajka,
        • 2 łyżeczki cukru, cukru pudru lub płynnego miodu,
          • ½ szklanki oleju,
            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
              • szczypta soli,
                • odrobina oleju do smarowania gofrownicy,
                  • ulubione owoce do dekoracji.

                    Przygotowanie:

                    1. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
                      1. Dodaj do nich mokre składniki, czyli mleko, całej jajka, olej, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę (opcjonalnie do masy można dodać zmiksowanego banana lub maliny).
                        1. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj jej tafle odrobiną oleju.
                          1. Rozlej ciasto i równomiernie rozprowadź po całej formie.
                            1. Piecz około 3–5 minut na złoty kolor.
                              1. Gofry udekoruj ulubionymi owocami pokrojonymi w paski, np. truskawkami, malinami, bananami, borówkami, jeżynami, winogronem, kiwi, morelami, brzoskwiniami, gruszkami czy jabłkami.

                                Ulubionymi owocami można albo udekorować gofry, albo niektóre z nich dodać do samego ciasta. Warto tak zrobić np. z bananem czy malinami, miksując je na gładką papkę i dodając do masy. Piecze się je jak klasyczne gofry, jednak ich smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty, nawet bez pozostałych dodatków.

                                Gofry z owocami mogą wydawać się zbyt suche, dlatego warto urozmaicić je samodzielnie ubitą śmietaną. Całość można posypać cukrem pudrem lub polać syropem. Przepis na gofry z owocami i bitą śmietaną nie zawsze musi zakładać użycie do dekoracji wyłącznie świeżych produktów. Do wykończenia deseru warto też wykorzystać mus z owoców, który można wykonać nawet z produktów mrożonych, dostępnych przez cały rok. Bitą śmietanę często polewa się również syropem owocowym. Aby go wykonać, wystarczy połączyć 2 szklanki ulubionych owoców typu truskawki, maliny lub morele z połową szklanki cukru i podgrzewać do momentu, aż uzyska się gęstą konsystencję syropu. W zamkniętym słoiczku można go przechowywać nawet kilka miesięcy.

                                Zobacz też:

                                Cukier cynamonowy - jak przygotować i z czym podawać?

                                Ulubione danie Polaków - pizza a’la Polan

                                Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami

                                Autor: Adrianna Kowalczyk

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości