Wytrawne gofry kukurydziane z chili con carne
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukrydzianej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki oregano
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ - 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
- 1 op. pomidorów w puszce
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 3 kostki czekolady gorzkiej
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 200 g sera żółtego np. cheddar
- do podania kwaśna śmietana, guacamole
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania chili con carne. Na oliwie z oliwek podsmażamy mięso, następnie dodajemy czosnek i cebulę oraz przyprawy. Całość mieszamy i smażymy 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory w puszce, czekoladę i gotujemy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę. W międzyczasie bierzemy się za przygotowanie gofrów. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki prócz białek jaj, które ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na sam koniec. Kiedy wszystko już mamy gotowe, ścieramy ser na grubych oczkach i nagrzewamy gofrownicę. Do nagrzanej gofrownicy wylewamy łyżkę ciasta, niewielką ilość chili con carne, sera i kolejną warstwę ciasta. Zapiekamy jak klasyczne gofry. Podawać opcjonalnie z kwaśną śmietaną i guacamole.
Burgery z boczniakami i surówką Coleslaw
Składniki:
- ½-1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 2 szklanka mąki pszennej
- ½- ¾ szklanki wody
- olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
- 1 op. boczniaków
- 3-4 bułki na burgery
- 1 biała kapusta
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 pęczek natki z pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- sos do burgerów: bbq i majonez
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania surówki Coleslaw: na szatkownicy kroimy kapustę oraz cebulę. Następnie dodajemy tartą na grubych oczkach marchewkę oraz posiekaną drobno natkę z pietruszki. Całość ugniatamy z solą i mieszamy z dressingiem z majonezu, jogurtu, octu jabłkowego oraz musztardy. Następnie przygotowujemy boczniaki. Mieszamy przyprawy: cayenne, słodką i wędzoną paprykę, sól oraz mąkę wraz z mąką pszenną. ½ mieszanki rozrabiamy z wodą, zaś drugą część pozostawiamy sypką. Boczniaki najpierw panierujemy w płynnej panierce, następnie w suchej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się zbyt dużej ilości tłuszczu.
Na sam koniec składamy burgery: bułkę przekrajany i podpiekamy w piekarniku, delikatnie smarujemy sosami, układamy surówkę Coleslaw i smażone boczniaki.
Popcorn ze słonym karmelem
Składniki:
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki popcornu
- 2 łyżki masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (może być gruboziarnista)
Zaczynamy od przygotowania popcornu: rozgrzewamy mocno olej, wsypujemy ziarna kukurydzy i prażymy na małym ogniu. Kiedy popcorn jest już gotowy posypujemy go do miski, zaś do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy go powoli, pod żadnym pozorem nie mieszając, czekamy aż się skarmelizuje. Kiedy cukier ma postać płynną dodajemy masło, sól oraz sodę. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Następnie mieszamy z gotowym popcornem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do całkowitego wystygnięcia.
Karmelizowane udka z kurczaka w miodzie
Składniki:
- 1 kg udek (najlepiej pałeczek) z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Mieszamy miód z musztardą dijon oraz francuską, octem, olejem i solą. Następnie udka mieszamy w marynacie i pieczemy 35-40 min na 180 stopniach w termoobiegu. Po tym czasie, przekładamy je na kratkę i pieczemy 10 minut w 220 stopniach. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
>>> Zobacz też:
Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!
Autor: Jola Marat