Przepisy kulinarne

Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski 

Tomasz Grabski w kuchni Dzień Dobry TVN

Poznaj przepisy Tomasza Grabskiego na karnawałowe dania. Przygotuj tatara z pomidora, kurczaka satay z kremowym sosem orzeszkowym i nieoczywiste faworki z karmelem i solą morską. 

Tatar z pomidora

Składniki (na 4 osoby):

  • pomidor świeży - 4 szt.
  • pomidor suszony 120 g
  • cebula czerwona 1 szt.
  • korniszony 50 g
  • olej z pomidorów suszonych 4 łyżki
  • sos Worchester 2 łyżki
  • bazylia do smaku
  • pieprz młotkowany do smaku
  • sól morska do smaku
  • parmezan do podania
  • rukola do podania

Przygotowanie: 

Pomidora podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w drobną kostkę. Pomidory suszone, cebulę i korniszony drobno posiekaj, całość składników zmieszaj. Do całości dodaj olej z pomidorów, bazylię i przypraw do smaku. Tatara podziel na porcje, nałóż rukolę i posyp parmezanem. Podawaj z chrupiącą bagietką. 

Kurczak satay z kremowym sosem orzeszkowym

Składniki (4 osoby):

  • udko z kurczaka 4 szt.
  • mleczko kokosowe 100 ml
  • pasta żółta curry 1 łyżka
  • sos rybny 3 łyżki
  • cukier brązowy 1 łyżeczka

Sos Satay:

  • masło orzechowe 150 g
  • mleko kokosowe 80 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • ocet ryżowy 1 łyżeczka
  • pasta z tamaryndowca do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Mięso oddziel od kości i pokrój w drobną kostkę, przełóż do naczynia, dodaj mleko kokosowe, żółtą pastę curry , sos rybny i cukier brązowy - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania. Składniki sosu połącz z tworząc gładki sos. Podawaj z limonką i prażonymi orzeszkami i kolendrą. 

Bartosz Krupa/ East News

Faworki z karmelem i solą morską

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa typ 550 250 g
  • cukier puder 40 g
  • sól szczypta
  • żółtka 70 g
  • kwaśna śmietana 120 g
  • spirytus 30 ml
  • masło 30 g
Karmel:
  • cukier 120 g
  • woda 80 ml
  • śmietanka 36% 180 ml
  • masło 50 g
  • sól morska do posypania

Przygotowanie:

Mieszamy razem mąkę, sól i cukier puder, następnie dodajemy żółtka i śmietanę tworząc klejące ciasto. Dodajemy spirytus oraz roztopione masło, wyrabiamy tworząc jednolitą masę. Za pomocą wałka ubijamy ciasto wtłaczając w nie powietrze. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na około godzinę. Po upływie godziny wałkujemy ciasto i formujemy chrusty. Cukier rozpuszczamy z wodą i karmelizujemy go w garnku do ciemno brązowego koloru. Dodajemy śmietankę i gotujemy, na końcu dodajemy masło. Przygotowanym karmelem polewamy chrusty i sypiemy solą w płatkach. 

Bartosz Krupa/ East News

>>> Zobacz też: 

Szuba, banosz i policzki wołowe - smaczne dania kuchni galicyjskiej

Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie - zobacz przepisy Piotra Kucharskiego 

Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy

Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0