Nie masz pomysłu na przekąskę? Wypróbuj smażone pierożki wonton w sam raz na karnawał

Nie masz pomysłu na przekąskę? Wypróbuj smażone pierożki wonton w sam raz na karnawał
Karnawałowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowujemy karnawałowe dania. Tym razem Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk, uczestnicy programu MasterChef Junior, zaserwowali niezwykłe pyszności. Sprawdź, jak przygotować smażone pierożki wonton.

Smażone pierożki wonton - przepis krok po kroku

Składniki:

  • paczka ciasta wonton (do smażenia),
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 250 g boczku,
  • 1 szt. trawy cytrynowej,
  • 2 liście kaffiru,
  • 300 g groszku mrożonego,
  • 150 g cukini,
  • 40 ml sosu sojowego,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 jajka,
  • łyżka bułki tartej,
  • 2 l oleju rzepakowego.

Sos mango:

  • łyżka posiekanego czosnku,
  • łyżka posiekanego imbiru,
  • łyżka posiekanej papryczki chili,
  • 200 ml pulpy z mango,
  • łyżka sosu sojowego,
  • sok z 1 limonki,
  • łyżka miodu,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • posiekana kolendra.

Sposób przygotowania

  1. Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, pozostałą część trzemy na tarce.
  2. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego smażymy boczek pokrojony w kostkę, po 3 minutach dodajemy cukinie, groszek, trawę cytrynową, liście kaffiru, sok z limonki i sos sojowy.
  3. Smażymy przez 5 minut, następnie przekładamy do miski i wyciągamy kafir i trawę cytrynową.
  4. Gdy farsz ostygnie, dodajemy jajka i bułkę tartą (gdy masa będzie za rzadka dodajemy więcej bułki tartej). Na ciasto wonton nakładamy farsz i formujemy w dowolne kształty np. uszka.
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju (180 stopni C.) do momentu aż się przyrumienią.
  6. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości