Smażone pierożki wonton - przepis krok po kroku
Składniki:
- paczka ciasta wonton (do smażenia),
- łyżka oleju kokosowego,
- 250 g boczku,
- 1 szt. trawy cytrynowej,
- 2 liście kaffiru,
- 300 g groszku mrożonego,
- 150 g cukini,
- 40 ml sosu sojowego,
- sok z 1 limonki,
- 2 jajka,
- łyżka bułki tartej,
- 2 l oleju rzepakowego.
Sos mango:
- łyżka posiekanego czosnku,
- łyżka posiekanego imbiru,
- łyżka posiekanej papryczki chili,
- 200 ml pulpy z mango,
- łyżka sosu sojowego,
- sok z 1 limonki,
- łyżka miodu,
- łyżka oleju kokosowego,
- posiekana kolendra.
Sposób przygotowania
- Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, pozostałą część trzemy na tarce.
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego smażymy boczek pokrojony w kostkę, po 3 minutach dodajemy cukinie, groszek, trawę cytrynową, liście kaffiru, sok z limonki i sos sojowy.
- Smażymy przez 5 minut, następnie przekładamy do miski i wyciągamy kafir i trawę cytrynową.
- Gdy farsz ostygnie, dodajemy jajka i bułkę tartą (gdy masa będzie za rzadka dodajemy więcej bułki tartej). Na ciasto wonton nakładamy farsz i formujemy w dowolne kształty np. uszka.
- Smażymy na rozgrzanym oleju (180 stopni C.) do momentu aż się przyrumienią.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy razem.
Zobacz także:
- Pierożki baozi – tradycyjne danie kuchni chińskiej
- Jiaozi - tradycyjne chińskie pierożki. Przepisy i propozycje podania
- Przepis na pierożki Hacao - orientalną wersję pierogów
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński
podziel się: