Ciasto pijak - składniki
Biszkopt:
- 4 jajka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g),
- 2 łyżki wody.
Biszkopt makowo - kokosowy:
- 6 białek,
- 130 g cukru pudru,
- 150 g maku,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
- 6 żółtek,
- 80 g cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 250 g masła.
Poncz: po 20 ml wody i wódki
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa,
- 400 g powideł śliwkowych,
- 200 g biszkoptów lub herbatników,
- 200 ml likieru, rumu lub wódki,
- wiórki kokosowe.
Jak zrobić ciasto pijak?
- Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Wymieszać obie przesiane mąki, dodać do jajek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.
- Biszkopt makowo-kokosowy: mak, wiórki i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce i ostawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie stopniowo dodawać wcześniej wymieszane suche składniki. Piec w tej samej formie co poprzedni biszkopt, ok. 30 minut w temp. 180 st. C.
- Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć nią pierwszy biszkopt. Rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć ciasto makowo-kokosowe.
- Masa budyniowa: mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodać obie mąki. Zagotować mleko i dodawać je powoli do masy jajecznej - ciągle mieszając. Całość gotować ok. minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Miksując, stopniowo dodawać przestudzony budyń.
- Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym.
- Likier lub inny alkoholowy dodatek przelać do głębokiego naczynia. Namoczyć w nim biszkopty i układać je rzędami na masie budyniowej.
- Przygotować polewę czekoladową lub użyć gotowej. Polać nią całe ciasto i włożyć na kilka h do lodówki. Całość można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Ciasto shrek – przepis na zielony deser
- Metrowiec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Góra lodowa z pieczeniem i bez. Dwa przepisy na oryginalne ciasto
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF
podziel się: