Przepis na gorącą czekoladę. Baristka: "Jest pożywieniem doskonałym"

Gorąca czekolada – endorfiny w kubku
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gorąca czekolada – endorfiny w kubku
Gorąca czekolada – endorfiny w kubku
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?
Gorąca czekolada w sezonie jesienno-zimowym cieszy się ogromną popularnością. To słodki eliksir radości, który potrafi zdziałać cuda. Jakie ma właściwości? Z czym warto go połączyć? Jak przygotować napój w domu? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedziała baristka Irmina Wałęga.

Dlaczego warto pić gorącą czekoladę?

Gorąca czekolada pozytywnie wpływa na nasz organizm.

- To taki słodki eliksir zdrowia. Nie tylko świetnie działa, bo nas rozgrzewa, ale również dostarcza mnóstwo minerałów, witamin, które wspomagają w zasadzie całe nasze ciało. Biolog Michael Levine kiedyś powiedział: "Z chemicznego punktu widzenia czekolada jest pożywieniem doskonałym". Całkowicie się z tym zgadzam, przez to, jakie substancje zawiera: magnez, żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy A i E oraz antyoksydanty. Flawonoidy sprawiają, że podnosi nam się poziom endorfin, serotoniny. Mamy dobry nastrój, uśmiechamy się. Jest nam po prostu błogo - tłumaczyła Irmina Wałęga.

Jak samodzielnie przygotować gorącą czekoladę w domu?

Przepis jest banalny. Wystarczy podgrzać wodę, mleko lub śmietankę deserową i rozpuścić drażetki, lub pokruszoną tabliczkę czekolady. Do wyboru mamy aż 5 rodzajów czekolad:

  • Gorzką - zawiera przynajmniej 70% masy kakaowej. Uważana jest za najbardziej wartościową;
  • deserową - zawiera od 30 do 70% miazgi kakaowej;
  • mleczną - zawiera 20-30% miazgi kakaowej;
  • białą -  nie zawiera miazgi kakaowej, a tłuszcz kakaowy;
  • rubinową - zawiera około 50% miazgi kakaowej. Wytwarzana jest z odpowiednio sfermentowanych ziaren kakaowca (nie jest sztucznie barwiona).

- Do gorącej czekolady możemy dodać wszystko, co lubimy. Uwielbiam łączyć gorącą czekoladę z espresso. Świetnie komponują się przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, anyż, goździki. Jeżeli chcemy dodatkowego rozgrzania, możemy dodać szczyptę chilli. [...] Z kolei, jeśli chcemy podkreślić słodycz czekolady, możemy dodać szczyptę soli. [...] Kiedy gotujemy czekoladę i ma najwyższą temperaturę, wtedy dodajemy wszystkie przyprawy, owoce - mówiła baristka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości