Sprawdź, czy klienci rozpoznali naszą mistrzynię olimpijską.
Czy ma znaczenie, w czym ją pijemy?
Gorąca kawa zrobiona ze świeżo zmielonych ziaren to ulubiona część poranka wielu osób. Jak przygotować popularny napój tak, by uzyskać pełnię smaku? Jaki młynek wybrać? O tajemnicach pracy baristki mówiła w Dzień Dobry TVN ekspertka z tej branży - Irmina Wałęga.
Alpro Barista to idealny dodatek do kawy – świetnie się pieni i można nadać kawie pysznego, ulubionego smaku. Gościem Dzień Dobry TVN był Łukasz Gałęcki – barista Alpro, który opowiedział o tym, jak przygotować idealny napój na lato.
Jak przygotować napój w domu?
Do zaparzenia ziaren potrzebujesz jedynie odpowiedniego ekspresu.
Im lepszą pijemy kawę, tym więcej aromatów możemy w niej wyczuć.
Zachwycające kwiaty, artystyczne rozety i serduszka na mlecznej piance to piękna ozdoba, dzięki której ukochane cappuccino cieszy nie tylko smakiem, ale także wspaniałym wyglądem. Wbrew pozorom, sztuka malowania na kawie wcale nie jest takim trudnym wyzwaniem. Wystarczy kilka prostych trików, żeby przygotować piękne wzorki na kawie. Podpowiadamy, jak to zrobić!
Majka Jeżowska wykazała się ogromnym sercem. W miniony weekend gwiazda dołączyła do akcji zorganizowanej przez Filipa Chajzera, w ramach której sprzedawała kawę w jednej z warszawskich kawiarni. Wszystko po to, aby pomóc w zbiórce na leczenie i operację mózgu dla 12-letniego Wiktora Lewickiego.
Filip Chajzer nie raz już pokazał, że zawsze jest tam, gdzie inni potrzebują jego pomocy. By ratować życie innych, nasz reporter jest w stanie podjąć się każdego zadania. Tym razem zobaczyliśmy go w roli baristy w jednej z warszawskich kawiarni. Wszystko po to, aby pomóc w zbiórce na leczenie i operację mózgu dla 12-letniego Wiktora Lewickiego.
Dobra kawa to sposób na doskonały początek dnia. Filiżanka aromatycznego napoju umili także rodzinne spotkanie. Poznaj przepisy na piernikowe caffé latte, świąteczny flat white oraz caffé Bon Bon. Tajniki przyrządzania kawy zdradza Anna Oleksak - ekspertka kawy COSTA COFFEE i certyfikowany sędzia międzynarodowych zawodów dla baristów.
Kawa jest napojem bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. W zależności od preferencji wybierana jest czarna, z mlekiem, z cukrem lub w ogóle niesłodzona. Co ma wpływ na jej smak i czy rzeczywiście jest niezdrowa? Wyjaśnia baristka Irmina Wałęga.
Barista to w Polsce zawód stosunkowo młody. Jeszcze ćwierć wieku temu niewiele osób w naszym kraju kojarzyło kim jest barista i czy właściwie się zajmuje. Teraz rzadko kto idzie po prostu na kawę, tylko chce otrzymać atrakcyjnie wyglądający napój stworzony przez baristę.
W kawiarence Dzień Dobry TVN Katarzyna Jaroszyńska spotkała się z Mistrzem Polski Baritsów Marcinem Rusnarczykiem, który krok po koku wytłumaczył nam, jak wykonać efektowny wzorek na kawie. Okazuje się, że istotną kwestią jest odpowiednie spienione mleko. Co jeszcze? Co zrobić w sytuacji, kiedy wzorem nam nie wyjdzie?
Wielu z nas zaczyna dzień od kawy. O tej idealnej mówił w kawiarence TVN Mistrz Polski Baristów Marcin Rusnarczyk. Czy prezentowany przez niego ekspres do kawy może zastąpić baristę? Jak spersonalizować kawę? Lepiej kupić zmieloną już kawę czy całe ziarna?
Diego Galdiano jest nie tylko baristą i właścicielem włoskiej knajpki, w której serwuje się wyśmienitą kawę, ale również utalentowanym pisarzem. Na swoim koncie ma trzy niezwykle czarujące historie miłosne: "Pierwsza kawa o poranku", "Żeby miłość miała twoje oczy" i "Zadbam o to, żeby cię nie stracić". W Dzień Dobry TVN powiedział Uli Chincz o swojej twórczości i serwował kawę naszym widzom.
W studiu Dzień Dobry TVN od samego rana pachnie dziś pyszną kawą za sprawą dwóch trenerek baristów z sieci kawiarni Costa Coffee: Aleksandry Perz i Kamili Gonciarz. Trenerki zdradziły nam też sekret dobrej kawy. Czym jest crema i jak ją zrobić? W jaki sposób można malować mlekiem na kawie? Po czym poznać dobrą kawiarnię?