Jakiej grubości ziarna do jakiej kawy?
Na smak i aromat przyrządzanej kawy wpływa m.in. jej pochodzenie oraz grubość rozdrobnionych ziaren pod ulubioną metodę parzenia. Według ekspertki drobno zmielone sprawdzą się przy espresso, nieco grubsze - do napoju z ekspresu przelewowego.
- Do przelewowych metod potrzebujemy grubego mielenia, żeby filtr się nie zapchał. [...] Do espresso zmielimy drobniej, jeżeli używamy ekspresu ciśnieniowego, żeby kawa była o głębokim aromacie, złożona, zbalansowana, o wspaniałej kwasowości - tłumaczyła gościni programu.
Rodzaje młynków do kawy
Na rynku mamy do wyboru młynki ręczne i elektryczne. Tańszą opcją dla amatorów kawy będzie młynek ręczny z żarnem stalowym, który sprawdzi się w podróży, gdy cenimy napar z ekspresu przelewowego. Jeśli zależy nam na profesjonalnym zmieleniu ziaren, warto zainwestować w ten z wyższej półki, o którym wspomniała pani Irmina. - Moim faworytem do domowego użytku jest młynek elektryczny z ostrzem stożkowym stalowym, który ma bardzo duży zakres gradacji. [...] Są bardzo wygodne, żarna stalowe są wytrzymałe i ostrzejsze niż ceramiczne - podsumowała baristka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak pić kawę espresso? Historia włoskiego napoju Co się stanie, gdy zrezygnujesz z kofeiny? Ekspert podaje ukryte korzyści
- Kawa z mlekiem kokosowym. Dlaczego warto ją pić?
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News