Kawa z mlekiem kokosowym. Dlaczego warto ją pić?

Mleko kokosowe do kawy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy kawa jest zdrowa?
Czy kawa jest zdrowa?
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?
Kawa z mlekiem kokosowym to pyszna i nieco egzotyczna propozycja. Przygotowując napój, warto pamiętać o prawidłowej kolejności. Mleko kokosowe zawsze wlewamy jako pierwsze do szklanki. Napój ten jest zdrowy i może być spożywany nawet przez alergików.

Zastanawiasz się, jakie mleko roślinne do kawy będzie najlepsze? Postaw na mleko kokosowe. Jest bardzo zdrowe, doskonale komponuje się z kawą i łatwo się pieni, przez co zawsze możesz pić napój z lekką i puszystą pianką. Niektórzy dodają je również do herbaty, tworząc bardziej egzotyczną wersję bawarki. W przygotowaniu kawy z mlekiem istotna jest jednak kolejność. Pamiętaj, by mleko kokosowe było dobrze podgrzane. Jeśli będzie zimne, napój zwarzy się, a gorąca kawa wytrąci z niego tłuszcz. Produkt ten ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto, by wszedł do codziennego jadłospisu. W porównaniu do innych rodzajów mleka roślinnego kokosowe może być spożywane również przez alergików.

Czy mleko kokosowe nadaje się do kawy?

Kawa z mlekiem to ciekawe połączenie, które w smaku może przypominać deser, pod warunkiem, że właściwie zostanie przygotowane. Wlanie zimnego, tłustego mleczka kokosowego do gorącej kawy zwykle kończy się zwarzeniem napoju, a wytrącony pod wpływem temperatury tłuszcz popsuje jego smak. Aby kawa miała odpowiednią konsystencję i smak, mleko kokosowe powinno zostać wcześniej podgrzane. Należy jednak uważać, by go nie przegrzać ani nie doprowadzić do wrzenia. Istotna jest również kolejność wlewania. Zawsze kawę wlewamy do ciepłego mleka, a nie na odwrót. Jeśli zależy nam na lekkiej i puszystej konsystencji mleka kokosowego, możemy użyć spieniacza.

Przepis na kawę z mlekiem kokosowym

Kawę z mlekiem kokosowym można podawać na wiele sposobów. Oto kilka sprawdzonych przepisów na pyszne połączenie.

Czarna kawa z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 150 ml espresso lub czarnej parzonej kawy,
  • 100 ml mleka kokosowego.

Przygotowanie:

  • Przygotuj kawę. Jeśli parzysz ją z fusów, odcedź napój.
  • W rondelku dobrze podgrzej mleko, pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia.
  • Jeśli zależy ci na lekkiej konsystencji, spień gorące mleko. Następnie przelej je do filiżanki lub wysokiej szklanki.
  • Do gorącego mleka kokosowego powoli wlej kawę.

Zimowa kawa z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 150 ml espresso lub czarnej parzonej kawy,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie możesz użyć gotowej przyprawy piernikowej).

Przygotowanie:

  • Przygotuj kawę. Jeśli parzysz ją z fusów, odcedź napój.
  • W rondelku dobrze podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
  • Przelej mleko kokosowe do filiżanki lub wysokiej szklanki.
  • Powoli wlej do mleka kawę.
  • Dodaj do napoju łyżkę miodu i delikatnie zamieszaj.
  • Posyp kawę kardamonem, cynamonem lub przyprawą piernikową. Odczekaj 2–3 minuty, aż przyprawa nada aromat całemu napojowi.

Przepis na proste mleko kokosowe

Mleko kokosowe łatwo przygotować. Czas jego przyrządzania wynosi zaledwie 10 minut. Po zrobieniu może być przechowywane w lodówce do 3 dni.

Składniki:

  • 300 g wiórków kokosowych,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  • Wiórki wsyp do naczynia i zalej wodą. Odstaw na noc do lodówki. Czas namaczania musi wynosić minimum 8 godzin.
  • Mieszankę dokładnie zblenduj na jednolity płyn.
  • Gotowe mleko przelej przez sitko o małych oczkach.
  • Wiórki, które zostaną po odcedzeniu, możesz wykorzystać jako dodatek do ciasta lub deseru lodowego.

Dlaczego warto pić mleko kokosowe?

Mleko kokosowe to roślinny napój o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest doskonałą alternatywą dla mleka krowiego, którego wiele osób nie toleruje m.in. przez obecność laktozy. Napój powstaje z białego miąższu dojrzałego kokosa. W warunkach domowych może być przygotowane z wiórek. Mleko jest podstawowym składnikiem w kuchni tajskiej i indyjskiej. Napój jest wysokokaloryczny, jednak zawarte w nim tłuszcze (stearynowy, linolenowy, laurynowy i kaprylowy) należą do grupy zdrowych i potrzebnych organizmowi, dlatego z powodzeniem może być stosowany w dietach odchudzających. Największą zaletą mleka kokosowego jest przyspieszenie metabolizmu i zmniejszenie apetytu. W przypadku osób walczących z nadwagą sprawdzi się jako sprzymierzeniec w utracie nadmiaru tkanki tłuszczowej z okolic brzucha.

Mleko kokosowe ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, manganu, potasu, fosforu, witaminy C, B i K. Ma również przeciwutleniacze, błonnik i białko. Zdrowe działanie tego mleka roślinnego docenią sportowcy po ciężkim treningu i osoby walczące z aktywnym trądzikiem. Napój korzystnie działa na wątrobę, budowę mięśni i krew. Zapobiega niedokrwistości, zaparciom, stanom zapalnym. Jego właściwości docenią też kobiety szukające skutecznego sprzymierzeńca w walce ze zmarszczkami.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości