Zamienniki mleka krowiego. Czy wszystkie napoje roślinne można podawać dzieciom?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Więcej niż jeden napój roślinny
Więcej niż jeden napój roślinny
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Napoje roślinne cieszą się dużą popularnością wśród wegan, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by osoby na tradycyjnej diecie również włączyły je do swoich jadłospisów. Są dobrą alternatywą mleka, więc można je dolewać do kawy, wykorzystywać w przepisach kulinarnych lub stosować jako dodatek do koktajli. Na co zwrócić uwagę, wybierając napój z roślin? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Ula Somow, dietetyk.

Światowy Dzień Mleka Roślinnego

22 sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Obecnie jednak tego rodzaju napoje nazywane są nie mlekiem roślinnym, a właśnie napojem roślinnym. Pomysłodawcami wydarzenia była organizacja działająca na rzecz świadomości żywieniowej oraz platformę Plant Based News - ProVeg.

Napoje roślinne - zamienniki mleka krowiego

Na sklepowych półkach można znaleźć różnego rodzaju napoje roślinne. To m.in. sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, owsiane, a nawet z orzechów nerkowca, orzechów laskowych czy konopi. Uwielbiają je weganie, a także ci, którzy muszą zrezygnować z nabiału krowiego ze względu na uczulenie na białka mleka czy nietolerancję laktozy. Ponadto coraz więcej osób świadomie minimalizuje spożycie produktów mlecznych i szuka zamienników idealnych do kawy lub wypieków.

Napoje roślinne co prawda nie smakują dokładnie tak samo jak mleko, ale czy mają podobne wartości odżywcze?

- Ja jako dietetyk dzielę sobie alternatywy mleka jako funkcjonalne i odżywcze. Funkcjonalne to jest to, co muszę dodać do przepisu, robiąc ciasto, naleśniki, tam gdzie zwykle dodawałam mleka. Natomiast odżywczo nie każdy z tych napojów będzie alternatywą dla mleka, głównie dlatego że mleko w piramidzie żywienia pojawia się przede wszystkim ze względu na zawarty w nim wapń, który jest bardzo łatwo przyswajalny. Często mówimy, że w warzywach zielonych typu szpinak, rukola jest wapń, ale jest troszeczkę gorzej przyswajalny. Więc jeśli napój roślinny jest fortyfikowany wapniem, to będzie dobry zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych - powiedziała Ula Somow.

Kupując napój roślinny, warto sprawdzać, czy został wzbogacony wapniem. - Na to powinni zwracać uwagę zwłaszcza rodzice dzieci w wieku przedszkolno-szkolnym, bo tam jest tego wapnia dużo potrzebne. Ale również kobiety po menopauzie będą potrzebowały tego wapnia trochę więcej - podkreśliła dietetyk.

Jaki napój roślinny wybrać?

Który z roślinnych zamienników ma najbardziej zbliżone wartości odżywcze do mleka krowiego?

- To napój sojowy, mamy w nim najwięcej białka. Nie bójmy się fitoestrogenów w napoju sojowym, bo musielibyśmy zalewać się hektolitrami, żeby jakiś negatywny efekt powstał. A tak naprawdę te fitoestrogeny są bardzo dobre zwłaszcza dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym - wyjaśniła dietetyk.

Napój owsiany czy migdałowy dobrze sprawdzi się jako dodatek do kawy. - Moim zdaniem smakowo najbardziej pasują. Producenci poszli o krok dalej i stworzyli napoje roślinne typu barista, które bardzo dobrze się pienią i nie warzą się po dodaniu do kawy - wskazała ekspertka.

Co ważne, napój kokosowy jest nieco tłustszy od pozostałych. Dlatego osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu powinny go unikać, ze względu na zawartość tłuszczy nasyconych.

Czy wszystkie napoje roślinne można podawać dzieciom? - Może oprócz ryżowego, który faktycznie może kumulować arsen, więc przypadku małych dzieci unikajmy napoju ryżowego - dodała Ula Somow.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana