nabiał

    nabiał

    Zdania na temat wartości nabiału są podzielone. Niektórzy zachwalają go jako świetne źródło makro- i mikroelementów. Inni przestrzegają, że uczula, tuczy i osłabia kości. Jak to wygląda w rzeczywistości? Warto odwiedzać sklep z produktami mlecznymi, czy lepiej omijać go szerokim łukiem?

    Polacy lubią nabiał i często go kupują. Czy produkty mleczne mogą niekorzystnie wpływać na naszą cerę, układ oddechowy i pokarmowy? Ile powinniśmy jeść nabiału dziennie? I czy to prawda, że mleko to najlepsze źródło wapnia? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Justyna Mizera.

    Gluten, nabiał, mięso... coraz częściej decydujemy się na wyeliminowanie jakiegoś produktu lub składnika z naszej diety. Przy tym nie kierujemy się zdrowym rozsądkiem i tym, czego faktycznie nie toleruje nasz organizm, a modą. Dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy psychodietetyk Justynę Markowską, która powiedziała z których produktów możemy bezpiecznie zrezygnować nie narażając naszego zdrowia. Czy każdy, niezależnie od wieku, płci i rodzaju wykonywanej pracy może usunąć z diety co mu się podoba?

    Kolejnym bohaterem cyklu "Odżywieni" jest dwuletni Tymek. Jego mama zgłosiła synka do programu, ponieważ chłopiec boryka się z alergiami pokarmowymi i problemami skórnymi. Jak Karolina powinna żywic dwulatka? Daria Ładocha podpowiedziała również, czego nie powinno zabraknąć w jego codziennym menu.

    Szczaw najczęściej kojarzy się nam z zupą szczawiową. Ale ze szawiu można też zrobić tartę i sos do kotletów jajecznych. Andrzej Polan zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN, że szczaw doskonale komponuje się z kozim serem. Czy wiecie, dlaczego szczaw powinno się łączyć z nabiałem? Polecamy Wam przepisy Mistrza Polana!

    Ta kura naprawdę znosi złote jaja! Zielononóżkowe jaja są bogatym źródłem wartości odżywczych, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. I mają mniej cholesterolu niż tradycyjne. Kiedyś utożsamiane z folklorem dziś - trochę zapomniane. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o kurach, które znoszą złote jajka!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował niestandardowe podejście do jogurtów. Towarzyszyła mu zwyciężczyni ostatniego odcinka programu „Ugotowani” Iga Sadowska.Bułeczki jogurtowe, wołowina w jogurcie, pieczone brzoskwinie z jogurtem i jogurtowymi ciasteczkami, zupa malinowa z makaronem i jogurtem. Palce lizać!

    Morele smażone z popcornem z kaszy gryczanej i jogurtem gęstym, ciasto z jogurtem i z owocami leśnymi, napój mrożony z jogurtu gęstego, malin i czekolady oraz chłodnik jabłkowo-kokosowy. Skorzystajcie z naszych przepisów!

    Publiczność pokochała ją za naturalność i szczerość. Planuje nigdy nie zejść ze sceny. Muzyka to jej największa miłość. Czy spełniła już wszystkie swoje marzenia? Co słychać u Sabiny? O tym, poza aromatycznymi potrawami, w kuchni Dzień Dobry TVN- Sabina Jeszka!

    Dzisiaj w naszej kuchni Piotr Kucharski postanowił nakarmić smutnego ziemniaka. Przygotował dla niego potrawy z nabiału: wytrawne pierogi leniwe, kurczaka marynowanego w jogurcie i zupę na maślance. Przekonajcie się, jak smakuje zupa na maślance i sernik z kwaśną śmietaną? Życzymy smacznego!