Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa także może być zdrowe. Jednak pod jednym warunkiem.
Zsiadłe mleko to orzeźwiający napój, często podawany jako dodatek do potraw. Proste do przyrządzenia, bogate w witaminy, zawiera kultury bakterii, które wspomagają pracę jelit. Zsiadłe mleko ma wiele właściwości zdrowotnych, a szczególnie jest polecane osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Zsiadłe, czyli kwaśne mleko, uzyskujemy ze świeżego mleka.
Mleku koziemu daleko do popularności, jaką cieszy się mleko krowie. Jednak drobne wady w pełni rekompensują cenne właściwości koziego mleka.
Przebija ceny soku pomarańczowego.
To idealna alternatywa dla mleka krowiego.
Maślanka to uboczny produkt wytwarzania masła oraz smaczny napój mleczny. Wiele osób zastanawia się jednak, czy maślanka jest zdrowa. Nie podlega dyskusji, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, lecz czy może korzystnie wpływać na ludzki organizm?
Krowie mleko ludzie piją od ponad 11 000 lat. Dyskusja na temat jego właściwości i wpływu na ludzki organizm dopiero się rozpoczyna. Co wiemy na temat mleka, zmian jakie zaszły w jego produkcji na przestrzeni lat i tego jakie mleko najlepiej pić, aby długo cieszyć się zdrowiem? Sprawdźcie.
Co z pozostałym nabiałem?
Nabiał to szczególnie szeroka gama wyrobów spożywczych. Ogólnodostępność tych produktów sprawiła, że na co dzień spożywane są ogromne ilości wyrobów mlecznych. W ostatnim czasie coraz częściej kwestionuje się pozytywny wpływ nabiału na zdrowie i pojawia się sporo zamienników.
Agata Rubik zdobyła się na szczere wyznanie. Opowiedziała o tym, że w młodości zmagała się z problemami dermatologicznymi. Znalazła ich przyczynę i rozwiązanie. Teraz namawia innych do tego samego.
Polacy lubią nabiał i często go kupują. Czy produkty mleczne mogą niekorzystnie wpływać na naszą cerę, układ oddechowy i pokarmowy? Ile powinniśmy jeść nabiału dziennie? I czy to prawda, że mleko to najlepsze źródło wapnia? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Justyna Mizera.
Gluten, nabiał, mięso... coraz częściej decydujemy się na wyeliminowanie jakiegoś produktu lub składnika z naszej diety. Przy tym nie kierujemy się zdrowym rozsądkiem i tym, czego faktycznie nie toleruje nasz organizm, a modą. Dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy psychodietetyk Justynę Markowską, która powiedziała z których produktów możemy bezpiecznie zrezygnować nie narażając naszego zdrowia. Czy każdy, niezależnie od wieku, płci i rodzaju wykonywanej pracy może usunąć z diety co mu się podoba?
Kolejnym bohaterem cyklu "Odżywieni" jest dwuletni Tymek. Jego mama zgłosiła synka do programu, ponieważ chłopiec boryka się z alergiami pokarmowymi i problemami skórnymi. Jak Karolina powinna żywic dwulatka? Daria Ładocha podpowiedziała również, czego nie powinno zabraknąć w jego codziennym menu.
Szczaw najczęściej kojarzy się nam z zupą szczawiową. Ale ze szawiu można też zrobić tartę i sos do kotletów jajecznych. Andrzej Polan zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN, że szczaw doskonale komponuje się z kozim serem. Czy wiecie, dlaczego szczaw powinno się łączyć z nabiałem? Polecamy Wam przepisy Mistrza Polana!
Ta kura naprawdę znosi złote jaja! Zielononóżkowe jaja są bogatym źródłem wartości odżywczych, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. I mają mniej cholesterolu niż tradycyjne. Kiedyś utożsamiane z folklorem dziś - trochę zapomniane. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o kurach, które znoszą złote jajka!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował niestandardowe podejście do jogurtów. Towarzyszyła mu zwyciężczyni ostatniego odcinka programu „Ugotowani” Iga Sadowska.Bułeczki jogurtowe, wołowina w jogurcie, pieczone brzoskwinie z jogurtem i jogurtowymi ciasteczkami, zupa malinowa z makaronem i jogurtem. Palce lizać!
Morele smażone z popcornem z kaszy gryczanej i jogurtem gęstym, ciasto z jogurtem i z owocami leśnymi, napój mrożony z jogurtu gęstego, malin i czekolady oraz chłodnik jabłkowo-kokosowy. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Publiczność pokochała ją za naturalność i szczerość. Planuje nigdy nie zejść ze sceny. Muzyka to jej największa miłość. Czy spełniła już wszystkie swoje marzenia? Co słychać u Sabiny? O tym, poza aromatycznymi potrawami, w kuchni Dzień Dobry TVN- Sabina Jeszka!
Dzisiaj w naszej kuchni Piotr Kucharski postanowił nakarmić smutnego ziemniaka. Przygotował dla niego potrawy z nabiału: wytrawne pierogi leniwe, kurczaka marynowanego w jogurcie i zupę na maślance. Przekonajcie się, jak smakuje zupa na maślance i sernik z kwaśną śmietaną? Życzymy smacznego!