Częste spożywanie twarogu może zwiększać ryzyko nowotworu piersi. Co z pozostałym nabiałem?

Twaróg
Arx0nt/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, w których pod lupę wzięli nabiał. Jak się okazało, spożywanie dużych ilości twarogu może zwiększyć ryzyko rozwoju raka piersi. Dlaczego?

Nabiał a rak piersi. Zaskakujące badania

Naukowcy z Buffalo przeprowadzili na Roswell Park Cancer Institute badania, które miały na celu przeanalizowanie wpływu produktów mlecznych na występowanie raka piersi u kobiet. Przez 11 lat specjaliści przebadali 1237 zdrowych kobiet oraz 1941 pań zmagających się z nowotworem. Na początku wszystkie uczestniczki wypełniły kwestionariusze, w których opisały swój sposób odżywania. To pozwoliło uzyskać szczegółowe informacje. Badanie uwzględniało nie tylko ilość nabiału w diecie, ale także takie czynniki jak menopauza, BMI, wiek i przede wszystkim uwarunkowania genetyczne. Wnioski płynące z badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Current Developments in Nutrition".

GARDIAS1
Dorota Gardias o raku piersi. "Komunikat, że jest to nowotwór, sprawił, że zesztywniałam"
Źródło: Dzień Dobry TVN

Częste spożywanie twarogu może zwiększać ryzyko nowotworu piersi

Jak przestawiają się wyniki? Eksperci wywnioskowali, że zarówno częste spożywanie twarogu, jak i sera cheddar może zwiększać ryzyko powstawania nowotworu piersi. Są jednak plusy spożywania nabiału. Jak się okazało, jedzenie jogurtów może nieść odwrotny skutek i zmniejszać to ryzyko. Dlaczego? Zdaniem badaczy taka teza wynika z różnicy w zawartości elementów odżywczych. Kobiety spożywające znaczne ilości jogurtu były o 39 procent mniej narażone na raka piersi. Naukowcy są przekonani, że potrzeba dalszych badań, by w pełni doprecyzować, jakie produkty spożywane regularnie mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka tej choroby.

Mamy nadzieję, że dalsze badania pozwolą nam na pełniejsze zrozumienie, jakie produkty żywnościowe warto włączyć do jadłospisu, aby zmniejszyć ryzyko tej choroby
– podsumowała Chreistine Ambroson, jedna z autorek badania.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości