Światowy Dzień Onkologii
Światowy Dzień Onkologii obchodzony jest 4 października. Powołany został, aby zwracać uwagę na nowotwory i zachęcać wszystkich do badań profilaktycznych. To najlepszy sposób na uratowanie żyć wielu ludzi. Święto ma również przypominać o codziennych problemach osób zmagających się z chorobami onkologicznymi.
Dieta w chorobie onkologicznej
Organizm pacjenta, który zmaga się z chorobą onkologiczną, pracuje intensywniej niż osoby zdrowej. Schorzenie sprawia, że zmianie ulega m.in. metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów. Zaburzone jest również funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego bardzo ważne jest, aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość składników odżywczych, zwłaszcza białka, na które zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego jest z reguły prawie dwukrotnie większe niż osoby zdrowej.
Niestety, nie zawsze jest to jednak proste. Zarówno choroba, jak i stosowane terapie, mogą powodować dolegliwości wymagające modyfikacji dotychczasowego sposobu żywienia. Bardzo często pacjenci mierzą ze spadkiem apetytu, nudnościami, wymiotami, zaburzeniami odczuwania smaku czy zapachu. Niektórzy mają poważne problemy z przyjmowaniem pokarmu. Obecność guza w okolicach układu pokarmowego może także upośledzać proces wchłaniania niektórych substancji.
Bezpłatna infolinia dietetyczna dla pacjentów onkologicznych
W takich sytuacjach prawidłowe odżywienie chorego staje się bardzo trudne. Dlatego, aby wesprzeć chorych onkologicznych oraz ich bliskich w komponowaniu codziennej diety dostosowanej do potrzeb pacjenta, uruchomiono bezpłatne konsultacje telefoniczne z dietetykiem.
Dzięki konsultacji pacjenci, jak i ich bliscy mogą się dowiedzieć, co powinien spożywać chory, a także, jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami, które mogą pojawić się w wyniku prowadzonego leczenia przeciwnowotworowego np. metalicznym posmakiem w ustach. Można również uzyskać informacje na temat żywienia medycznego, stosowanego pod nadzorem lekarza, które może być wsparciem dla pacjenta w sytuacji, gdy nie jest on w stanie dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych jedynie tradycyjną dietą.
- Do wszystkich pacjentów oraz ich opiekunów podchodzimy indywidualnie i bazując na własnym doświadczeniu oraz wiedzy naukowej staramy się tak dopasowywać zalecenia żywieniowe do potrzeb pacjenta, aby były one realne dla niego do wdrożenia, a jednocześnie przyczyniły się do jak najlepszego odżywienia jego organizmu– mówi Ewa Ceborska-Scheiterbauer, jedna z dietetyczek udzielających bezpłatnych porad w ramach infolinii.
Na indywidualną poradę można umówić się, dzwoniąc pod numer: (22) 55 00 155 lub wypełniając formularz zapisu na stronie.
Zobacz także:
- Rak jąder - choroba, którą można pokonać. Kiedy iść na badania?
- Choroba nowotworowa nie oznacza utraty kobiecości. "Szykowałam się na chemię tak, jakbym szła na randkę"
- Jak wybrać terapeutę? Jest kilka ważnych zasad, o których niewiele osób wie
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Choreograph/Getty Images