Infolinia dla pacjentów onkologicznych. Jak skorzystać z pomocy?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Magią w nowotwór
Magią w nowotwór
Dorota Gardias o raku piersi. "Komunikat, że jest to nowotwór, sprawił, że zesztywniałam"
Dorota Gardias o raku piersi. "Komunikat, że jest to nowotwór, sprawił, że zesztywniałam"
Ciąża po leczeniu onkologicznym
Rak jądra, nowotwór z którym można wygrać
Rak jądra, nowotwór z którym można wygrać
Życie z rakiem piersi – jak o siebie zadbać?
Życie z rakiem piersi – jak o siebie zadbać?
Panowie marsz do urloga!
Panowie marsz do urloga!
Dieta w leczeniu onkologicznym ma ogromne znaczenie. Niestety wielu pacjentów nie wie, jak powinno się odżywiać. To właśnie z myślą o nich powstała specjalna, bezpłatna infolinia dietetyczna. Przypominamy o niej z okazji Światowego Dnia Onkologii.

Światowy Dzień Onkologii

Światowy Dzień Onkologii obchodzony jest 4 października. Powołany został, aby zwracać uwagę na nowotwory i zachęcać wszystkich do badań profilaktycznych. To najlepszy sposób na uratowanie żyć wielu ludzi. Święto ma również przypominać o codziennych problemach osób zmagających się z chorobami onkologicznymi.

Dieta w chorobie onkologicznej

Organizm pacjenta, który zmaga się z chorobą onkologiczną, pracuje intensywniej niż osoby zdrowej. Schorzenie sprawia, że zmianie ulega m.in. metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów. Zaburzone jest również funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego bardzo ważne jest, aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość składników odżywczych, zwłaszcza białka, na które zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego jest z reguły prawie dwukrotnie większe niż osoby zdrowej.

Niestety, nie zawsze jest to jednak proste. Zarówno choroba, jak i stosowane terapie, mogą powodować dolegliwości wymagające modyfikacji dotychczasowego sposobu żywienia. Bardzo często pacjenci mierzą ze spadkiem apetytu, nudnościami, wymiotami, zaburzeniami odczuwania smaku czy zapachu. Niektórzy mają poważne problemy z przyjmowaniem pokarmu. Obecność guza w okolicach układu pokarmowego może także upośledzać proces wchłaniania niektórych substancji.

Bezpłatna infolinia dietetyczna dla pacjentów onkologicznych

W takich sytuacjach prawidłowe odżywienie chorego staje się bardzo trudne. Dlatego, aby wesprzeć chorych onkologicznych oraz ich bliskich w komponowaniu codziennej diety dostosowanej do potrzeb pacjenta, uruchomiono bezpłatne konsultacje telefoniczne z dietetykiem.

Dzięki konsultacji pacjenci, jak i ich bliscy mogą się dowiedzieć, co powinien spożywać chory, a także, jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami, które mogą pojawić się w wyniku prowadzonego leczenia przeciwnowotworowego np. metalicznym posmakiem w ustach. Można również uzyskać informacje na temat żywienia medycznego, stosowanego pod nadzorem lekarza, które może być wsparciem dla pacjenta w sytuacji, gdy nie jest on w stanie dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych jedynie tradycyjną dietą.

- Do wszystkich pacjentów oraz ich opiekunów podchodzimy indywidualnie i bazując na własnym doświadczeniu oraz wiedzy naukowej staramy się tak dopasowywać zalecenia żywieniowe do potrzeb pacjenta, aby były one realne dla niego do wdrożenia, a jednocześnie przyczyniły się do jak najlepszego odżywienia jego organizmu– mówi Ewa Ceborska-Scheiterbauer, jedna z dietetyczek udzielających bezpłatnych porad w ramach infolinii.

Na indywidualną poradę można umówić się, dzwoniąc pod numer: (22) 55 00 155 lub wypełniając formularz zapisu na stronie.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Choreograph/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana