badania

    badania

    Każdy z nas ma swoje ulubione zapachy, które przywodzą na myśl najlepsze skojarzenia. Dotyczy to również jedzenia. Niektóre potrawy pachną tak zachęcająco, że nie jesteśmy w stanie powstrzymać się przed ich skosztowaniem. Z drugiej strony, wszyscy znamy zapachy, które sprawiają, że w jednej chwili tracimy apetyt. Okazuje się, że ma to swoje potwierdzenie naukowe. Badacze z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przeprowadzili ankietę na podstawie której orzekli, których zapachów trzeba unikać, aby zachować piękną sylwetkę.

    Osoby samotne, które mają więcej niż 60 lat, żyją o 5 lat krócej w porównaniu do swoich rówieśników, którzy mają partnerów. Tak wynika z ustaleń naukowców z Japonii i Singapuru. Jakie czynniki na wpływają na tę różnicę?

    Brytyjski zespół stworzył przenośny przyrząd, który już w 18. tygodniu ciąży może z dużym prawdopodobieństwem i niewielkim kosztem przewidzieć zbyt wczesny poród. Urządzenie ma niedługo trafić na rynek. Co roku na świecie rodzi się 15 mln wcześniaków, u wielu z nich pojawiają się komplikacje zdrowotne.

    Przygotowanie dietetyczne do kolonoskopii to jeden z ważniejszych czynników wpływających na jakość badania. Niezmierne ważne jest przestrzeganie zasad żywieniowych, które jasno określają, co jeść przed kolonoskopią. Złe przygotowanie może spowodować powikłania oraz konieczność powtórzenia badania.