Właściwości zsiadłego mleka
Aby otrzymać zsiadłe mleko, należy odstawić świeże mleko do skwaśnienia. Tam odbywa się proces fermentacji, dzięki któremu już po upływie 2 dni zaobserwować można rozwarstwienie się płynu na tzw. skrzep kwasowy i serwatkę. Po wymieszaniu obu warstw, a następnie schłodzeniu napoju, uzyskuje się kwaśne mleko, zwane także kiszką czy skwaszonym mlekiem.
Choć zsiadłe mleko przez wielu uważane jest za mleko zepsute, niewartościowe, wcale takim nie jest. Zawiera kultury bakterii, które mają dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Bakterie wzmacniają odporność, zapobiegają również problemom gastrycznym, jak biegunki, zaparcia, wzdęcia. Regularne picie kwaśnego mleka poprawia trawienie, usprawnia pracę jelit, polecane jest osobom cierpiącym z powodu wrzodów żołądka. Jednak to nie koniec właściwości zdrowotnych zsiadłego mleka. Ponieważ bakterie znajdujące się w zsiadłym mleku wspomagają naturalną florę jelit, poprawia się odporność organizmu, który staje się mniej podatny na infekcje. Z tego względu zaleca się picie zsiadłego mleka osobom borykającym się z przeziębieniem, grypą lub ogólnym spadkiem odporności. Właściwości lecznicze zsiadłego mleka powinny docenić osoby z osteoporozą i chorobami serca. Napój bogaty jest w witaminy i składniki mineralne, a są to między innymi: wit. B12, A, potas. Ten ostatni pomaga regulować ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu, zaś witamina A sprawia, że cera wygląda pięknie. W czym jeszcze może pomóc picie zsiadłego mleka?
- witamina B12 wzmacnia układ nerwowy,
- wapń wspiera kości, dlatego zsiadłe mleko polecane jest osobom z osteoporozą,
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- polecane osobom z nietolerancją laktozy,
- stosowane na oparzenia, jako środek łagodzący,
- wspomaga odchudzanie, regulując i przyspieszając przemianę materii.
Jakie są wartości odżywcze zsiadłego mleka? Kwaśne mleko jest produktem niskokalorycznym, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać osoby będące na diecie. Napój może być dodatkiem do potrawy, ale może również stanowić samodzielną przekąskę. Zsiadłe mleko to jedynie 50 kcal na 100 g produktu. Wartości odżywcze ożywczego napoju to: 3,3 g białka, 4,8 g węglowodanów, 2 g tłuszczu. Mleko w tej postaci zalecane jest także diabetykom z uwagi na niski indeks glikemiczny.
Jak zrobić zsiadłe mleko? Wskazówki
Zsiadłe mleko można otrzymać ze świeżego krowiego mleka. W tym celu należy odstawić je na kilka dni poza lodówkę, w ciepłe miejsce. Zazwyczaj już po 2 dniach mleko będzie gotowe, ponieważ odbywa się w nim proces fermentacji mlekowej. Zauważyć można dwie warstwy, górną, gęstą jak kożuch i dolną wodnistą. Są to tzw. skrzep kwasowy oraz serwatka. Obie warstwy należy wymieszać, a następnie wstawić napój do lodówki. Gotowe kwaśne mleko trzeba spożyć w ciągu 2–3 dni. Proces kwaszenia mleka można nieco przyspieszyć, dodając do świeżego mleka kilka łyżek kwaśnej śmietany lub innego kwaśnego mleka. Kolejną metodą pozyskania zdrowego napoju jest użycie mleka z kartonu i dodanie do niego pałeczek kwasu mlekowego, które dostępne są w aptece.
Co zrobić z zsiadłego mleka? Przepisy
Kwaśne mleko najlepiej jest pić. Schłodzone doskonale orzeźwia podczas upałów, bywa też podawane do obiadu. Wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami. Jednak z kwaśnego mleka można również przygotowywać inne dania. Co zrobić z kwaśnego mleka? Propozycją są smaczne racuchy.
Składniki (na 4 porcje):
- l,5 kwaśnego mleka,
- 400 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- sól do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej, a następnie dodaj do niej mleko, jajka, sodę i sól.
- Ubij składniki na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i układaj łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron.
- Możesz też zanurzać w cieście plasterki jabłek i smażyć je w ten sam sposób.
Z kwaśnego mleka można także przyrządzić placuszki polane dżemem, syropem klonowym lub po prostu posypane cukrem pudrem. Składniki (na 20 sztuk):
- 2 jajka,
- 2 szklanki zsiadłego mleka,
- łyżka cukru pudru,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- ulubiony dżem lub sezonowe owoce do podania.
Przygotowanie:
- Żółtko ubij z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj zsiadłe mleko i wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę, sodę, dodaj sól.
- Połącz składniki z obu misek.
- Ubij pianę z białek. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż placki z obu stron.
- Podaj z dżemem, owocami lub cukrem pudrem.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy opakowanie wpływa na smak mleka? Specjalistka rozwiewa wątpliwości
- Zamienniki mleka krowiego. Czy wszystkie napoje roślinne można podawać dzieciom?
- Czy dieta bogata w mleko jest zdrowa? Wyniki badań naukowych nie pozostawiają wątpliwości
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: mescioglu/Getty Images