Letnie dania ze zsiadłym mlekiem w roli głównej w wykonaniu Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przedstawił swoje propozycje na dania ze zsiadłym mlekiem. Sprawdź jego przepisy na placki z jabłkami na zsiadłym mleku, chłodnik miętowy, czekoladowe brownie z malinami i smoothie owocowe na zsiadłym mleku. 

Placki z jabłkami na zsiadłym mleku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 jabłka,
    • 200 ml zsiadłego mleka,
      • jajko,
        • szklanka mąki,
          • laska wanilii,
            • łyżka cukru,
              • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
                • masło klarowane,
                  • cukier puder,
                    • truskawki świeże,
                      • maliny świeże.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Mąkę przesiej przez sito do miski dodaj cukier, sodę, ziarna wanilii i połącz ze sobą składniki. 
                          1. Dodaj zsiadłe mleko i jajka i wymieszaj rózgą na jednolitą masę.
                            1. Jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki.
                              1. Dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. 
                                1. Smaż na maśle klarowanym. 

                                  Chłodnik miętowy - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 4 ogórki gruntowe,
                                    • 4 rzodkiewki,
                                      • 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku,
                                        • 2 łyżki poszatkowanego kopru,
                                          • ząbek czosnku,
                                            • 1 l schłodzonego zsiadłego mleka,
                                              • 100 g świeżej mięty pieprzowej,
                                                • garść kopru świeżego,
                                                  • sól i pieprz do smaku.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Warzywa należy umyć i osuszyć. Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce - grube oczka. Na tej samej tarce zetrzyj umytą rzodkiewkę.
                                                      1. Szczypior oraz koper przeciśnij poszatkuj na desce do krojenia i dodaj do startych składników.
                                                        1. Czosnek przeciśnij przez prasę lub rozgnieć za pomocą noża na desce do krojenia.
                                                          1. Dodaj do pozostałych produktów. Tak przygotowane warzywa zalej zimnym mlekiem zsiadłym i serwuj rodzinie mocno schłodzone. 

                                                            Czekoladowe brownie z malinami - przepis krok po kroku

                                                            Składniki:

                                                            • 200 g masła,
                                                              • 300 g gorzkiej czekolady,
                                                                • 3 jaja,
                                                                  • szklanka cukru,
                                                                    • 150 g mąki pszennej,
                                                                      • 0,5 l zsiadłego mleka,
                                                                        • łyżka ziaren wanilii,
                                                                          • garść orzechów,
                                                                            • 500 g malin świeżych,
                                                                              • 500 ml lodów waniliowych z ziarnami wanilii,
                                                                                • sól.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  1. Masło rozpuść w garnku. Następnie dodaj czekoladę.
                                                                                    1. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż składniki połączą się w jedną masę.
                                                                                      1. Do dużej miski dodaj jajka oraz cukier.
                                                                                        1. Mikserem ubij na żółtą puszystą masę. Rozpuszczoną czekoladę z masłem dodaj do ubitej masy jajecznej. Pamiętaj, aby dodawać małymi partiami i nieustannie mieszać. Dodaj również szczyptę soli. Bardzo fajnie podbije słodycz czekolady.
                                                                                          1. Następnie dodaj wanilie oraz mąkę partiami i dokładnie wymieszaj.
                                                                                            1. Na koniec nie zapomnij o zsiadłym mleku.
                                                                                              1. Spód keksówki wyłóż papierem do pieczenia.
                                                                                                1. Następnie wysyp obficie orzechy laskowe i włoskie.
                                                                                                  1. Dodaj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika na 160 st. C na około 45 minut.
                                                                                                    1. Czas pieczenia zależy od formy jakiej użyjesz oraz piekarnika.

                                                                                                      Smoothie owocowe na zsiadłym mleku - przepis krok po kroku

                                                                                                      Składniki na smak mango & banan:

                                                                                                      • banan,
                                                                                                        • szklanka zsiadłego mleka,
                                                                                                          • szklanka mango,
                                                                                                            • łyżka miodu,
                                                                                                              • sok z cytryny.

                                                                                                                Składniki na smak mango & truskawka:

                                                                                                                • 2 szklanki truskawek ,
                                                                                                                  • szklanka pulpy z mango,
                                                                                                                    • szklanka mleka zsiadłego,
                                                                                                                      • sok z cytryny,
                                                                                                                        • liście mięty do dekoracji.

                                                                                                                          Składniki na truskawka & banan:

                                                                                                                          • 4 szklanki truskawek,
                                                                                                                            • szklanka malin,
                                                                                                                              • 2 banany,
                                                                                                                                • szklanka mleka zsiadłego.

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  1. Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij.
                                                                                                                                    1. Połączone produkty serwuj w szklance.

                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                      Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana