Krem szparagowy z kurczakiem - przepis Szymona Czerwińskiego

Szparagi
Szparagi
Źródło: Dzień Dobry TVN
Krem ze szparagami, kurczakiem i ziemniakami to pyszna propozycja Szymona Czerwińskiego, która idealnie sprawdzi się na lekki i zdrowy obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistę V. edycji Master Chefa. Sprawdź jego przepis. 

Krem szparagowy z kurczakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 20 sztuk zielonych szparagów,
  • 1 duża obrana cebula biała,
  • 2 duże pory,
  • 200 g ziemniaków,
  • 60 g masła,
  • 1 łyżeczka oregano suszonego,
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania kremu szparagowego z kurczakiem

  • Kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem kuchennym.
  • Następnie pokrój w kostkę. Szparagi przełam, same powiedzą ci gdzie maja zdrewniała końcówkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąc kilka główek do dekoracji.
  • Pory przekrój na pół i dokładnie umyj z piasku.
  • Cebule, pory oraz obrane ziemniaki poszatkuj w drobna kostkę.
  • W garnku rozpuść masło z łyżką oliwy z oliwek. Smaż przygotowane produkty razem z przyprawami, aż kurczak będzie przypieczony, a warzywa miękkie.
  • Następnie dodaj przygotowany bulion drobiowy zagotuj i gotuj przez 20 min. Po upływie 15 minut dodaj szparagi!
  • Pamiętaj, aby wyjąć kilka główek szparagów oraz kurczaka dekoracji. Dopraw solą i pieprzem.
  • Teraz możesz zmiksować zupę. Serwuj ze śmietaną i dodatkami, które odłożyłeś.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości