Krem szparagowy z kurczakiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka,
- 20 sztuk zielonych szparagów,
- 1 duża obrana cebula biała,
- 2 duże pory,
- 200 g ziemniaków,
- 60 g masła,
- 1 łyżeczka oregano suszonego,
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 100 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania kremu szparagowego z kurczakiem
- Kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem kuchennym.
- Następnie pokrój w kostkę. Szparagi przełam, same powiedzą ci gdzie maja zdrewniała końcówkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąc kilka główek do dekoracji.
- Pory przekrój na pół i dokładnie umyj z piasku.
- Cebule, pory oraz obrane ziemniaki poszatkuj w drobna kostkę.
- W garnku rozpuść masło z łyżką oliwy z oliwek. Smaż przygotowane produkty razem z przyprawami, aż kurczak będzie przypieczony, a warzywa miękkie.
- Następnie dodaj przygotowany bulion drobiowy zagotuj i gotuj przez 20 min. Po upływie 15 minut dodaj szparagi!
- Pamiętaj, aby wyjąć kilka główek szparagów oraz kurczaka dekoracji. Dopraw solą i pieprzem.
- Teraz możesz zmiksować zupę. Serwuj ze śmietaną i dodatkami, które odłożyłeś.
Zobacz także:
- Krem szparagowy z serem ricotta i sadzonym jajkiem perliczki albo kurzym z przepisu Cristiny Catese
- Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy
- Polacy kochają fasolkę szparagową. Mało kto wie, jak wybrać świeżą i co dodać do gotowania
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: