Krem ze szparagami, kurczakiem i ziemniakami to pyszna propozycja Szymona Czerwińskiego, która idealnie sprawdzi się na lekki i zdrowy obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistę V. edycji Master Chefa. Sprawdź jego przepis.
Szymon Czerwiński, finalista 5. edycji programu MasterChef, przygotowuje w naszej kuchni nad Wisłą w Warszawie potrawy inspirowane rzeką. Zaserwuje nam dziś dania z raków, które kiedyś królowały na polskich stołach. Skorzystajcie z jego przepisu na zupę rakową, szparagi z sosem rakowym i parmezanem oraz raki po staropolsku. A na deser polecamy chałkę ze świeżymi owocami, która zachwyci każde podniebienie. Smacznego!
Ocet wykorzystywany jest w wielu potrawach. Kucharz Jan Kuroń przygotował kilka dań z dodatkiem octu: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie i polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym. A na deser zaserwował ciasto czekoladowe. Zdradził też, jak przygotować kalafiora na trzy różne sposoby, żeby wystarczyło jedzenia na trzy dni? ;-)
Mikołaj Rey spotkał się z Gregorem Langwaldem - Niemcem od 10 lat mieszkającym w Polsce. Przyjechał tu tylko na chwilę, ale w naszym kraju zatrzymała go miłość. Czy to znaczy, że łatwiej dogadać się z Polką niż z Niemką? Dlaczego Mikołaj Rey uznał, że "jest trochę Włocha w tym Niemcu"? Gregor i Mikołaj przygotowali razem szparagi. Skorzystajcie z ich przepisu!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Uczestnik programu „Masterchef” przygotował potrawy, które będą się idealnie nadawały na piknik. Adam do wiklinowego kosza schował takie pyszności jak: krucha tarta z agrestem, serem i szparagami, a na deser biszkopty z porzeczkami w obłokach.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan wziął na ruszt szparagi. Sezonowe warzywo przygotował w tradycyjny i niecodzienny sposób. Na naszym stole pojawiły się szparagi z karmelizowanymi w miodzie borówkami oraz curry ze szparagami. Spróbujecie? Polecamy!