Idealne na piknik: tarta ze szparagami i biszkopt z porzeczkami

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Uczestnik programu „Masterchef” przygotował potrawy, które będą się idealnie nadawały na piknik. Adam do wiklinowego kosza schował takie pyszności jak: krucha tarta z agrestem, serem i szparagami, a na deser biszkopty z porzeczkami w obłokach.

Krucha tarta z agrestem, serem i szparagami

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g masła

1 łyżeczka drobnej soli

Szczypta cukru

1 jajko

1 łyżka mleka lub kwaśnej śmietany

Dodatki:

Zielone szparagi

250g sera ricotta

2-3 łyżeczki dżemu agrestowego z Dawnego Sadu, Herbapo

Kilka plastrów wędzonego surowego boczku

Ser Lazur złoty

Sól

Carny świeżo mielony pieprz

Czosnek

Nać pietruszki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, posiekać nożem na stolnicy lub w malakserze, lekko zagnieść, schłodzić w lodówce. W wybranej formie wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem zapiec 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Podpieczone ciasto nakryć dodatkami i zapiec kolejne 25-30 minut aż tarta będzie gotowa.

Majowa łąka z malinowym akcentem

Składniki:

Świeża mięta

Liście świeżego ogrodowego lubczyku

Zielone sałaty: roszponka, rukiew wodna

Młode liście szpinaku

2 dojrzałe pomidory malinowe

Zielona młoda dymka

Rzodkiewka

Sok z cytryny

Konfitura z malin odmiany polka, Herbapol

Sól

Pieprz

Oliwa z oliwek

wg wyboru: ser grecki feta

Przygotowanie:

Sałaty i szpinak rozłożyć na półmisku, pomidory pokroić w cienkie plastry, zieloną dymkę i pozostałe zioła posiekać, rzodkiewkę pokroić w cienkie talarki, całość ułożyć na zielonej łące. Z 2 łyżeczek konfitury malinowej i soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy utrzeć w kubeczku sos którym należy polać sałatkę. Oprószamy lekko wybranym białym serem.

Biszkopty z porzeczkami w obłokach

Składniki:

Ciastka biszkopty

300 ml mleka

2 żółtka

Cukier

Otarta skórka z cytryny

Laska wanilii opcjonalnie cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią

500 g serka Mascarpone

300 ml śmietanki kremówki 36%

Dżem z czarnej porzeczki z okolic Nałęczowa, Herbapol

100 g pistacji

Przygotowanie:

Mleko zagrzać z laską wanilii, nasączyć nim biszkopty. Śmietankę ubić, połączyć delikatnie z serkiem i skórką z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Połączyć z masą. W pucharkach lub w słoiczkach na zmianę układać nasączone biszkopty, powstały krem i dżem z czarnych porzeczek. Deser schłodzić. Podawać z pokruszonymi uprażonymi pistacjami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości