Pieczony schab wieprzowy ze szparagami, ziołowym pesto i wiosennymi warzywami - przepis
Składniki:
- pęczek młodej marchwi,
- opakowanie dzikiego brokułu,
- pęczek zielonych szparagów,
- pęczek białych szparagów
- 2 kg schabu wieprzowego,
- dodatkowo 2 pęczki zielonych szparagów,
- łyżka soli, pieprzu i suszonego czosnku niedźwiedziego.
Sposób przygotowania:
Młode warzywa (marchew, brokuł, jeden pęczek zielonych i białych szparagów) gotuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Schab przetnij za pomocą długiego noża tak, aby się rozwinął jak papier. Schab natrzyj dokładnie solą, pieprzem i suszonym czosnkiem niedźwiedzim, ułóż na nim sparzone, przecięte na pół zielone szparagi i dokładnie zawiń formując roladę. Następnie zwiń ją sznurkiem i obsmaż na patelni na złot kolor. Schab przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika z sondą wbitą w mięso ustawioną na 63 st. C. Gdy mięso osiągnie temp., wyjmij je z pieca i zostaw, aby odpoczęło kilka minut, następnie potnij na kawałki i ułóż razem z młodymi warzywami.
Białe szparagi smażone z orzechem laskowym, palonym masłem i serem pecorino - przepis
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- sól do gotowania,
- olej dosmażenia,
- 100 g orzechów laskowych,
- 50 g masła,
- kilka łodyg świeżego tymianku,
- cytryna,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g sera peccorino,
- liście nasturcji do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Białe szparagi obierz za pomocą obieraczki, następnie blanszuj w posolonej i lekko się gotującej wodzie do miękkości (około 4-5 minut), w zależności od ich grubości. Po blanszowaniu szparagi przełóż na patelnię, dodaj olej roślinny i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj przekrojone na pół orzechy laskowe, lekko je podsmaż. Gdy orzechy będą złote, na patelnię dodaj kawałki masła i tymianku, smaż, aż masło będzie spienione i ładnie pachnące. Pod koniec smażenia na szparagi dodaj sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Porcję (5-6 szt.) ułóż na talerzu, polej je tym palonym masłem i posyp tartym serem pecorinno. Całe danie udekoruj liśćmi nasturcji.
Makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym - przepisy
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti,
- pęczek zielonych szparagów,
- pęczek białych szparagów,
- 1 kg bobu,
- 3 cebule szalotki,
- ząbek czosnku,
- 200 ml białego wina
- 500 ml słodkiej śmietany 36%,
- 50 g estragonu,
- 100 g parmezanu,
- pieprz czarny do smaku.
Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w tym czasie zajmij się sosem. Zielone i białe szparagi gotuj w posolonej wodzie, następnie włóż do wody z lodem, a po ostygnięciu przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Szparagi cienko potnij na małe kawałki, zostawiając końcówki do dekoracji. Na patelni podsmaż obrany wcześniej bób razem z szalotką i ząbkiem czosnku. Warzywa podlej białym winem i gdy odparuje, dodaj słodką śmietanę, aby powstał gęsty sos. Do sosu dodaj pokrojone wcześniej szparagi, ugotowany makaron i posiekany świeży estragon. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku świeżo tartym parmezanem i pieprzem.
Zobacz także:
- Szparagi w nieoczywistej formie - przepisy Andrzeja Polana
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie? Jak je uprawiać?
- Jak rozpoznać, że szparagi są świeże? Istnieją trzy sposoby
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN