Wiosenne fantazje ze szparagami w roli głównej z przepisów Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szparagowe love
Szparagowe love
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał wiosenne, fantazyjne przepisy na to warzywo. Sprawdź, jak przygotować pieczony schab ze szparagami, białe szparagi smażone z orzechami laskowymi oraz makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym. 
Pieczony schab wieprzowy ze szparagami, ziołowym pesto i wiosennymi warzywami
Pieczony schab wieprzowy ze szparagami, ziołowym pesto i wiosennymi warzywami
Pieczony schab wieprzowy ze szparagami, ziołowym pesto i wiosennymi warzywami
Źródło: Ola Skowron/East News

Pieczony schab wieprzowy ze szparagami, ziołowym pesto i wiosennymi warzywami - przepis

Składniki:

  • pęczek młodej marchwi,
  • opakowanie dzikiego brokułu,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • pęczek białych szparagów
  • 2 kg schabu wieprzowego,
  • dodatkowo 2 pęczki zielonych szparagów,
  • łyżka soli, pieprzu i suszonego czosnku niedźwiedziego.

Sposób przygotowania:

Młode warzywa (marchew, brokuł, jeden pęczek zielonych i białych szparagów) gotuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Schab przetnij za pomocą długiego noża tak, aby się rozwinął jak papier. Schab natrzyj dokładnie solą, pieprzem i suszonym czosnkiem niedźwiedzim, ułóż na nim sparzone, przecięte na pół zielone szparagi i dokładnie zawiń formując roladę. Następnie zwiń ją sznurkiem i obsmaż na patelni na złot kolor. Schab przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika z sondą wbitą w mięso ustawioną na 63 st. C. Gdy mięso osiągnie temp., wyjmij je z pieca i zostaw, aby odpoczęło kilka minut, następnie potnij na kawałki i ułóż razem z młodymi warzywami.

Białe szparagi smażone z orzechem laskowym, palonym masłem i serem pecorino
Białe szparagi smażone z orzechem laskowym, palonym masłem i serem pecorino
Białe szparagi smażone z orzechem laskowym, palonym masłem i serem pecorino
Źródło: Ola Skowron/East News

Białe szparagi smażone z orzechem laskowym, palonym masłem i serem pecorino - przepis

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • sól do gotowania,
  • olej dosmażenia,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 50 g masła,
  • kilka łodyg świeżego tymianku,
  • cytryna,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g sera peccorino,
  • liście nasturcji do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Białe szparagi obierz za pomocą obieraczki, następnie blanszuj w posolonej i lekko się gotującej wodzie do miękkości (około 4-5 minut), w zależności od ich grubości. Po blanszowaniu szparagi przełóż na patelnię, dodaj olej roślinny i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj przekrojone na pół orzechy laskowe, lekko je podsmaż. Gdy orzechy będą złote, na patelnię dodaj kawałki masła i tymianku, smaż, aż masło będzie spienione i ładnie pachnące. Pod koniec smażenia na szparagi dodaj sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Porcję (5-6 szt.) ułóż na talerzu, polej je tym palonym masłem i posyp tartym serem pecorinno. Całe danie udekoruj liśćmi nasturcji.

Makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym
Makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym
Makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym
Źródło: Ola Skowron/East News

Makaron spaghetti ze szparagami, bobem i estragonem w sosie śmietanowym - przepisy

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • pęczek białych szparagów,
  • 1 kg bobu,
  • 3 cebule szalotki,
  • ząbek czosnku,
  • 200 ml białego wina
  • 500 ml słodkiej śmietany 36%,
  • 50 g estragonu,
  • 100 g parmezanu,
  • pieprz czarny do smaku.

Sposób przygotowania:

Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w tym czasie zajmij się sosem. Zielone i białe szparagi gotuj w posolonej wodzie, następnie włóż do wody z lodem, a po ostygnięciu przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Szparagi cienko potnij na małe kawałki, zostawiając końcówki do dekoracji. Na patelni podsmaż obrany wcześniej bób razem z szalotką i ząbkiem czosnku. Warzywa podlej białym winem i gdy odparuje, dodaj słodką śmietanę, aby powstał gęsty sos. Do sosu dodaj pokrojone wcześniej szparagi, ugotowany makaron i posiekany świeży estragon. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku świeżo tartym parmezanem i pieprzem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości