Szparagi na słodko

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan wziął na ruszt szparagi. Sezonowe warzywo przygotował w tradycyjny i niecodzienny sposób. Na naszym stole pojawiły się szparagi z karmelizowanymi w miodzie borówkami oraz curry ze szparagami. Spróbujecie? Polecamy!

Smażone szparagi

Składniki:

1 pęczek białych szparagów

1 pęczek zielonych szparagów

Szczypiorek

2 op. borówek amerykańskich

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, białe obieramy do 2/3 wysokości. Na patelnię z masłem klarowanym wykładamy szparagi i smażymy na chrupiąco. Borówki karmelizujemy na miodzie. Gotowe szparagi podajemy posypane szczypiorkiem i borówkami.

Curry ze szparagami

Skladniki:

2 pęczki białych szparagów

2 filety z kurczaka

Olej do smażenia

2-3 łyżki pasta curry

1 cebula

Kilka ziaren zielonego pieprzu

Trawa cytrynowa

1 op. mleko kokosowe

Młoda włoszczyzna

Kolendra świeża

Limonka

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Na patelni przesmażamy pokrojonego kurczaka. Zdejmujemy kurczaka i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę i marchew z włoszczyzny. Pod koniec dodajemy curry, trawę cytrynową, niedużą ilość bulionu i zielony pieprz. Zagotowujemy dodajemy mleko kokosowe. Kiedy otrzymamy już właściwą konsystencję, dodajemy obrane i pokrojone szparagi, gotujemy 5-8 minut. Dodajemy sok z limonki, posypujemy świeżą kolendrą, skórką z limonki.

Ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek

Składniki:

2 opakowanie ciasta francuskiego

3 pęczki zielonych szparagów

250 g szynki wędzonej

2-3 łyżki bułki tartej

300 g bundzu

300 g sera ricotta

Przygotowanie:

Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i sparzamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, nadmiar tłuszczu usuwamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem roztrzepanym z niedużą ilością mleka, smarujemy ricottą, kładziemy plastry bundzu, szparagi. Smarujemy raz jeszcze jajkiem, posypujemy szynką. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20-25 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości