Smażone szparagi
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1 pęczek zielonych szparagów
Szczypiorek
2 op. borówek amerykańskich
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, białe obieramy do 2/3 wysokości. Na patelnię z masłem klarowanym wykładamy szparagi i smażymy na chrupiąco. Borówki karmelizujemy na miodzie. Gotowe szparagi podajemy posypane szczypiorkiem i borówkami.
Curry ze szparagami
Skladniki:
2 pęczki białych szparagów
2 filety z kurczaka
Olej do smażenia
2-3 łyżki pasta curry
1 cebula
Kilka ziaren zielonego pieprzu
Trawa cytrynowa
1 op. mleko kokosowe
Młoda włoszczyzna
Kolendra świeża
Limonka
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Na patelni przesmażamy pokrojonego kurczaka. Zdejmujemy kurczaka i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę i marchew z włoszczyzny. Pod koniec dodajemy curry, trawę cytrynową, niedużą ilość bulionu i zielony pieprz. Zagotowujemy dodajemy mleko kokosowe. Kiedy otrzymamy już właściwą konsystencję, dodajemy obrane i pokrojone szparagi, gotujemy 5-8 minut. Dodajemy sok z limonki, posypujemy świeżą kolendrą, skórką z limonki.
Ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek
Składniki:
2 opakowanie ciasta francuskiego
3 pęczki zielonych szparagów
250 g szynki wędzonej
2-3 łyżki bułki tartej
300 g bundzu
300 g sera ricotta
Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i sparzamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, nadmiar tłuszczu usuwamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem roztrzepanym z niedużą ilością mleka, smarujemy ricottą, kładziemy plastry bundzu, szparagi. Smarujemy raz jeszcze jajkiem, posypujemy szynką. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20-25 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN