Z octem... polędwiczki, łosoś i szparagi

Ocet wykorzystywany jest w wielu potrawach. Kucharz Jan Kuroń przygotował kilka dań z dodatkiem octu: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie i polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym. A na deser zaserwował ciasto czekoladowe. Zdradził też, jak przygotować kalafiora na trzy różne sposoby, żeby wystarczyło jedzenia na trzy dni? ;-)

Grillowane szparagi z winegretem na bazie octu

Składniki:

0,5 kg zielonych szparagów

łyżka oliwy

sól

biały pieprz

odrobina gałki muszkatołowej

25 g parmezanu lub podobnego sera w kawałku

30 ml oliwy

łyżeczka octu winnego/jabłkowego

0,5 łyżeczki cukru lub miodu

1 przeciśnięty ząbek czosnku

pieprz

Przygotowanie:

Jeśli szparagi są grube, obierz je za pomocą obieraczki do jarzyn. Cienkie sztuki po prostu nagnij, same złamią się w odpowiednim miejscu. W misce wymieszaj warzywa z oliwą, solą i pieprzem. W misce wymieszaj wszystkie składniki niezbędne do winegretu. Ułóż szparagi na grillu lub na rozgrzanej patelni grillowej i grilluj przez kilka minut z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu/patelni warzywa dopraw gałką muszkatołową i winegretem. Możesz dodać do potrawy płatki parmezanu.

Łosoś zapiekany z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie

Składniki:

4 łyżki oliwy

czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku

2 drobno posiekane ząbki czosnku

sól, pieprz

0,5 kg ziemniaków

0,5 kg zielonych szparagów

20 pomidorków koktajlowych

2 łyżki octu winnego/jabłkowego

3 filety z łososia (po 140g)

starta skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 C. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. W połowie przygotowanego dressingu wymieszaj ziemniaki. Drugą połową natrzyj kawałki ryby. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz około 15 minut. Następnie dodaj do nich szparagi i całość przemieszaj, wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Dodaj pomidorki. Do całości wlej ocet i potrząśnij delikatnie całością. Pomiędzy warzywa „wciśnij” łososia i posyp go delikatnie skórką z cytryny. Piecz 12 – 15 minut.

Smażone polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym z dodatkiem syropu klonowego

Składniki:

łyżka oleju rzepakowego

2 polędwiczki wieprzowe

łyżeczka soli

1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

2 przeciśnięte ząbki czosnku

posiekana gałązka rozmarynu

2 obrane szalotki pokrojone w kosteczkę

3 obrane, oczyszczone i pokrojone w ósemki jabłka

1,5 łyżki octu jabłkowego

50 ml bulionu lub wody

3 łyżki syropu klonowego

2 łyżki musztardy

Przygotowanie:

Plastry polędwiczki natrzyj mieszanką czosnku, rozmarynu, soli i pieprzu. Odstaw do lodówki na 2–3 godziny. Przed smażeniem wyjmij na zewnątrz i poczekaj aż mięso będzie miało temperaturę pokojową. Na rozgrzanym oleju obsmaż polędwiczki na rumiano (po 2 minuty z każdej strony), następnie odstaw mięso na bok. Na patelnię po smażeniu dodaj szalotkę i smaż do zeszklenia. Dodaj jabłka, zmniejsz ogień i duś do momentu, kiedy owoce zaczną mięknąć. Dodaj ocet, wodę, syrop klonowy oraz musztardę. Ułóż w sosie mięso i duś mieszając na średnim ogniu przez 5 minut.

Składniki:

1 szklanka masła o temperaturze pokojowej

2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)

1 jajko „L”

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

0,5 szklanki kakao

płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1,5 szklanki wody

2 łyżki octu jabłkowego

0,5 szklanki cukru pudru

0,25 szklanki masła bez cukru w temp.pokojowej

1/3 szklanki kakao

0,25 szklanki kawy rozpuszczalnej

kawa mielona do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej misce zmieszaj masło, cukier i jajka. W drugiej misce zmieszaj mąkę, sodę i kakao z solą. Powoli dodawaj suche składniki do miski z masłem, cukrem i jajkami. Następnie oddaj wanilię, wodę i ocet. Zmieszaj wszystko do połączenia składników. Wysmaruj formę 25-35 cm masłem. Możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Piecz przez około 25-30 minut, aż patyczek po włożeniu będzie suchy. Zrób polewę: zmieszaj cukier puder z masłem, kakao i kawą rozpuszczalną (możesz dodać troszkę kawy mielonej do podbicia smaku). Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej cukru lub kakao. Zanim posmarujesz polewą odczekaj, aż ciasto w pełni ostygnie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości