Grillowane szparagi z winegretem na bazie octu
Składniki:
0,5 kg zielonych szparagów
łyżka oliwy
sól
biały pieprz
odrobina gałki muszkatołowej
25 g parmezanu lub podobnego sera w kawałku
30 ml oliwy
łyżeczka octu winnego/jabłkowego
0,5 łyżeczki cukru lub miodu
1 przeciśnięty ząbek czosnku
pieprz
Przygotowanie:
Jeśli szparagi są grube, obierz je za pomocą obieraczki do jarzyn. Cienkie sztuki po prostu nagnij, same złamią się w odpowiednim miejscu. W misce wymieszaj warzywa z oliwą, solą i pieprzem. W misce wymieszaj wszystkie składniki niezbędne do winegretu. Ułóż szparagi na grillu lub na rozgrzanej patelni grillowej i grilluj przez kilka minut z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu/patelni warzywa dopraw gałką muszkatołową i winegretem. Możesz dodać do potrawy płatki parmezanu.
Łosoś zapiekany z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie
Składniki:
4 łyżki oliwy
czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg zielonych szparagów
20 pomidorków koktajlowych
2 łyżki octu winnego/jabłkowego
3 filety z łososia (po 140g)
starta skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 C. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. W połowie przygotowanego dressingu wymieszaj ziemniaki. Drugą połową natrzyj kawałki ryby. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz około 15 minut. Następnie dodaj do nich szparagi i całość przemieszaj, wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Dodaj pomidorki. Do całości wlej ocet i potrząśnij delikatnie całością. Pomiędzy warzywa „wciśnij” łososia i posyp go delikatnie skórką z cytryny. Piecz 12 – 15 minut.
Smażone polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym z dodatkiem syropu klonowego
Składniki:
łyżka oleju rzepakowego
2 polędwiczki wieprzowe
łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
2 przeciśnięte ząbki czosnku
posiekana gałązka rozmarynu
2 obrane szalotki pokrojone w kosteczkę
3 obrane, oczyszczone i pokrojone w ósemki jabłka
1,5 łyżki octu jabłkowego
50 ml bulionu lub wody
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki musztardy
Przygotowanie:
Plastry polędwiczki natrzyj mieszanką czosnku, rozmarynu, soli i pieprzu. Odstaw do lodówki na 2–3 godziny. Przed smażeniem wyjmij na zewnątrz i poczekaj aż mięso będzie miało temperaturę pokojową. Na rozgrzanym oleju obsmaż polędwiczki na rumiano (po 2 minuty z każdej strony), następnie odstaw mięso na bok. Na patelnię po smażeniu dodaj szalotkę i smaż do zeszklenia. Dodaj jabłka, zmniejsz ogień i duś do momentu, kiedy owoce zaczną mięknąć. Dodaj ocet, wodę, syrop klonowy oraz musztardę. Ułóż w sosie mięso i duś mieszając na średnim ogniu przez 5 minut.
Składniki:
1 szklanka masła o temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
1 jajko „L”
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szklanki kakao
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1,5 szklanki wody
2 łyżki octu jabłkowego
0,5 szklanki cukru pudru
0,25 szklanki masła bez cukru w temp.pokojowej
1/3 szklanki kakao
0,25 szklanki kawy rozpuszczalnej
kawa mielona do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej misce zmieszaj masło, cukier i jajka. W drugiej misce zmieszaj mąkę, sodę i kakao z solą. Powoli dodawaj suche składniki do miski z masłem, cukrem i jajkami. Następnie oddaj wanilię, wodę i ocet. Zmieszaj wszystko do połączenia składników. Wysmaruj formę 25-35 cm masłem. Możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Piecz przez około 25-30 minut, aż patyczek po włożeniu będzie suchy. Zrób polewę: zmieszaj cukier puder z masłem, kakao i kawą rozpuszczalną (możesz dodać troszkę kawy mielonej do podbicia smaku). Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej cukru lub kakao. Zanim posmarujesz polewą odczekaj, aż ciasto w pełni ostygnie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN