Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie lub przekąskę? Poznaj przepisy na twarogowe placki z owocami, smoothie owocowe oraz ciasto z rabarbarem. Przetestuj dania Szymona Czerwińskiego we własnej kuchni.

Wiosenne placuszki śniadaniowe z twarogiem

Składniki na placki twarogowe:

  • 200 g twarogu półtłustego
    • 2 jajka
      • 100 g mąki pszennej
        • 50 ml mleka
          • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
            • 1 łyżeczka cukru waniliowego
              • 1/2 łyżeczki cynamonu
                • 200 g śmietany 18%
                  • 100 g twarogu śmietankowego
                    • olej rzepakowy do smażenia
                      • masło do smażenia
                        • 1 łyżeczka cukru waniliowego
                          • garść truskawek
                            • garść borówek
                              • garść malin
                                • listki mięty do dekoracji
                                  • 2 łyżki miodu do dekoracji

                                    Jak przygotować placki twarogowe?

                                    1. Do miski dodaj większość twarogu i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj pozostałe składniki (bez śmietany). Połącz je ze sobą za pomocą robota kuchennego lub rózgi cukierniczej.
                                      1. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i odrobinę oleju. Smaż placuszki, aż będą rumiane i puszyste.
                                        1. W mice połącz ze sobą pozostałą cześć twarogu z cukrem i śmietaną. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa. Dekoruj nią placuszki razem ze świeżymi owocami i miętą.

                                          Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                          Smoothie owocowe na zsiadłym mleku

                                          Koktajl mango i banan

                                          • 1 banan,
                                            • 1 szklanka zsiadłego mleka
                                              • 1 szklanka mango,
                                                • 1 łyżka miodu,
                                                  • sok z 1 cytryny

                                                    Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij. Połączone produkty serwuj w szklance.

                                                    Koktajl mango i truskawka

                                                    • 2 szklanki truskawek
                                                      • 1 szklanka pulpy z mango
                                                        • 1 szklanka mleka zsiadłego
                                                          • sok z 1 cytryny
                                                            • liście mięty do dekoracji

                                                              Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij. Połączone produkty serwuj w szklance.

                                                              Koktajl truskawka, malina i banan

                                                              • 4 szklanki truskawek
                                                                • 1 szklanka malin
                                                                  • 2 banany
                                                                    • 1 szklanka mleka zsiadłego

                                                                      Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij. Połączone produkty serwuj w szklance.

                                                                      Pulchne ciasto z rabarbarem

                                                                      Składniki na ciasto z rabarbarem:

                                                                      • 2 szklanki mąki pszennej
                                                                        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                          • pół szklanki oleju
                                                                            • 0,5 szklanki zsiadłego mleka
                                                                              • 5 jajek "0"
                                                                                • pół szklanki drobnego cukru
                                                                                  • 3-5 łodyg rabarbaru
                                                                                    • 2 łyżki śmietany 18%
                                                                                      • cukier puder
                                                                                        • 1 łubianka truskawek

                                                                                          Jak przygotować ciasto z rabarbarem?

                                                                                          1. Do dzieży miksera wybij jajka - oddzielnie żółtka i białka. Białka ubij na sztywną masę - uważaj, aby nie przebić, bo podejdą wodą. Następnie zacznij dodawać cukier - jak przy robieniu bezy. Łyżka po łyżce.
                                                                                            1. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka i lśniąca. Teraz dodaj żółtko po żółtku i miksuj.
                                                                                              1. Kolejnym krokiem będzie dodanie oleju wąskim strumieniem.
                                                                                                1. Do tak przygotowanego ciasta, dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, mleko zsiadłe i śmietanę. Połącz ze sobą składniki.
                                                                                                  1. Formę wysmaruj olejem lub masłem.
                                                                                                    1. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na wierzchu ciasta. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 st. C.

                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Maliny w wersji słodkiej i wytrawnej. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                      Dania z czereśniami według Grzegorza Zawieruchy. Sprawdź przepisy na gazpacho, sałatkę i cherry trifle

                                                                                                      Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                                      Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości