Malina to owoc bogaty w błonnik i szereg witamin. Ponadto, zawiera kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, a także składniki mineralne, m.in. magnez, wapń i żelazo. Natomiast liście maliny bogate są w garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice i mają dużą zawartość witaminy C. Poznaj przepisy na pyszne dania z malinami.
Chłodnik malinowy z botwinką i imbirem
Składniki na chłodnik malinowy z botwinką i imbirem:
- 2 pęczki młodej botwinki
 - 1 łyżka oleju do smażenia
 - 100 g świeżego imbiru
 - 500 g mrożonych malin
 - 1 l bulionu
 - 1 l kefiru
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - sól, sok z cytryny do smaku
 
Jak przygotować chłodnik malinowy z botwinką i imbirem?
- Liście botwinki posiekaj na drobne kawałki a korzeni zetrzyj.
 - Podsmaż na oleju dodając do środka posiekany świeży imbir i mrożone maliny, po 5 minutach smażenia podlej botwinkę bulionem i gotuj, aż korzeń zmięknie.
 - Gdy zmięknie i płyn lekko odparuje, dodaj do środka kefir, posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą oraz sokiem z cytryny.
 - Do dekoracji chłodnika użyj małych liści botwinki oraz świeżych malin.
 
Sernik na zimno z malinami i biszkoptami
Składniki na spód sernika:
- 200cg herbatników
 - 50g orzechów włoskich
 - 100 g masła
 - 2 łyżki stołowe kakao
 
Jak przygotować spód sernika?
- Herbatniki zmiksuj razem z orzechami w mikserze kuchennym.
 - W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao i wlej do mieszanki herbatników oraz orzechów, dokładnie razem mieszając.
 - Masę przełóż do spodu na sernik i równo rozciągnij, piecz w temp. 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągnij i ostudź.
 
Masa twarogowa na sernik:
- 500 g serka twarogowego
 - 100 g sera mascarpone
 - 200 ml słodkiej śmietany kremówki
 - 1 łyżka ekstraktu wanilii
 - 25 g cukru pudru
 - 3 łyżki żelatyny
 - 1 opak. galaretki malinowej
 
Jak przygotować masę twarogową na sernik?
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Serek twarogowy zmiksuj na sztywną masę.
 - Do serka dodaj mascarpone, wanilię, przesiany cukier puder oraz delikatnie połącz z ubitą kremówką. Miksując na niskich obrotach, wlewaj niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę.
 - Masę wyłóż na odpieczony kruchy spód. Ułóż kawałki malin i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
 
Tarta z mlecznej czekolady z malinami
Składniki na ciasto na tartę z mlecznej czekolady z malinami:
- 200 g mąki pszennej
 - 200 g mąki migdałowej
 - 75 g cukru brązowego
 - 200 g masła
 - 2 szt. żółtka
 
Jak przygotować ciasto na tartę?
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
 - Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak, aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem.
 - Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.
 
Składniki na Ganache czekoladowy:
- 250 ml słodkiej śmietany 30%
 - 100 ml likieru czekoladowego
 - 250 g czekolady mlecznej
 - 40 g masła
 - 100 g orzechów laskowych
 - 250 g świeżych malin
 
Sposób przygotowania Ganache czekoladowego:
- Do rondelka wlej śmietankę razem z likierem. Gdy śmietana zacznie się gotować, dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż cała się rozpuści. Następnie dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj. Przelej ganach do miski i poczekaj, aż lekko ostygnie.
 - Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście. Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta, posyp ją prażonymi orzechami laskowymi (część skrusz) oraz udekoruj świeżymi malinami.
 
Muffinki z malinami
Składniki na muffinki z malinami:
- 250 g mąki pszennej
 - 1 łyżka proszku do pieczenia
 - 100 g cukru
 - 75 g masła
 - 1 jajko
 - 175 ml mleka
 - 200 g świeżych malin
 
Jak przygotować muffinki z malinami?
- Ustaw piekarnik do temp. 190 st. C.
 - Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do dużej miski i dodaj do niej cukier kryształ. Do miski następnie zetrzyj masło i dokładnie wymieszaj.
 - Ubij dokładnie jajka razem z mlekiem i dodaj do miski z poprzednimi składnikami. Na koniec do środka dodaj świeże maliny i wymieszaj.
 - Gotową masę wstaw do foremek na muffiny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
 - Upieczone muffiny posyp cukrem pudrem.
 
Mateusz Grochocki/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków
Olej z pestek malin – na włosy, na twarz, na trądzik i jako filtr UV
Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Magdalena Zamkutowicz
Źródło: Sebastian Olma