Maliny w wersji słodkiej i wytrawnej. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

Wpuszczeni w maliny
Maliny mają właściwości prozdrowotne i wyjątkowy aromat. Są wyśmienitym składnikiem deserów, ale doskonale łączą się też z liściastymi warzywami. Szef kuchni Sebastiana Olma dzieli się przepisami na chłodnik malinowy z botwinką i imbirem, sernik na zimno z malinami i biszkoptami, tartę z mlecznej czekolady z malinami i muffinki z malinami.

Malina to owoc bogaty w błonnik i szereg witamin. Ponadto, zawiera kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, a także składniki mineralne, m.in. magnez, wapń i żelazo. Natomiast liście maliny bogate są w garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice i mają dużą zawartość witaminy C. Poznaj przepisy na pyszne dania z malinami.

Chłodnik malinowy z botwinką i imbirem

Składniki na chłodnik malinowy z botwinką i imbirem:

  • 2 pęczki młodej botwinki
    • 1 łyżka oleju do smażenia
      • 100 g świeżego imbiru
        • 500 g mrożonych malin
          • 1 l bulionu
            • 1 l kefiru
              • 1 pęczek natki pietruszki
                • sól, sok z cytryny do smaku

                  Jak przygotować chłodnik malinowy z botwinką i imbirem?

                  1. Liście botwinki posiekaj na drobne kawałki a korzeni zetrzyj.
                    1. Podsmaż na oleju dodając do środka posiekany świeży imbir i mrożone maliny, po 5 minutach smażenia podlej botwinkę bulionem i gotuj, aż korzeń zmięknie.
                      1. Gdy zmięknie i płyn lekko odparuje, dodaj do środka kefir, posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą oraz sokiem z cytryny.
                        1. Do dekoracji chłodnika użyj małych liści botwinki oraz świeżych malin.

                          Sernik na zimno z malinami i biszkoptami

                          Składniki na spód sernika:

                          • 200cg herbatników
                            • 50g orzechów włoskich
                              • 100 g masła
                                • 2 łyżki stołowe kakao

                                  Jak przygotować spód sernika?

                                  1. Herbatniki zmiksuj razem z orzechami w mikserze kuchennym.
                                    1. W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao i wlej do mieszanki herbatników oraz orzechów, dokładnie razem mieszając.
                                      1. Masę przełóż do spodu na sernik i równo rozciągnij, piecz w temp. 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągnij i ostudź.

                                        Masa twarogowa na sernik:

                                        • 500 g serka twarogowego
                                          • 100 g sera mascarpone
                                            • 200 ml słodkiej śmietany kremówki
                                              • 1 łyżka ekstraktu wanilii
                                                • 25 g cukru pudru
                                                  • 3 łyżki żelatyny
                                                    • 1 opak. galaretki malinowej

                                                      Jak przygotować masę twarogową na sernik?

                                                      1. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Serek twarogowy zmiksuj na sztywną masę.
                                                        1. Do serka dodaj mascarpone, wanilię, przesiany cukier puder oraz delikatnie połącz z ubitą kremówką. Miksując na niskich obrotach, wlewaj niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę.
                                                          1. Masę wyłóż na odpieczony kruchy spód. Ułóż kawałki malin i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

                                                            Tarta z mlecznej czekolady z malinami

                                                            Składniki na ciasto na tartę z mlecznej czekolady z malinami:

                                                            • 200 g mąki pszennej
                                                              • 200 g mąki migdałowej
                                                                • 75 g cukru brązowego
                                                                  • 200 g masła
                                                                    • 2 szt. żółtka

                                                                      Jak przygotować ciasto na tartę?

                                                                      1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
                                                                        1. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak, aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem.
                                                                          1. Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.

                                                                            Składniki na Ganache czekoladowy:

                                                                            • 250 ml słodkiej śmietany 30%
                                                                              • 100 ml likieru czekoladowego
                                                                                • 250 g czekolady mlecznej
                                                                                  • 40 g masła
                                                                                    • 100 g orzechów laskowych
                                                                                      • 250 g świeżych malin

                                                                                        Sposób przygotowania Ganache czekoladowego:

                                                                                        1. Do rondelka wlej śmietankę razem z likierem. Gdy śmietana zacznie się gotować, dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż cała się rozpuści. Następnie dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj. Przelej ganach do miski i poczekaj, aż lekko ostygnie.
                                                                                          1. Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście. Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta, posyp ją prażonymi orzechami laskowymi (część skrusz) oraz udekoruj świeżymi malinami.

                                                                                            Muffinki z malinami

                                                                                            Składniki na muffinki z malinami:

                                                                                            • 250 g mąki pszennej
                                                                                              • 1 łyżka proszku do pieczenia
                                                                                                • 100 g cukru
                                                                                                  • 75 g masła
                                                                                                    • 1 jajko
                                                                                                      • 175 ml mleka
                                                                                                        • 200 g świeżych malin

                                                                                                          Jak przygotować muffinki z malinami?

                                                                                                          1. Ustaw piekarnik do temp. 190 st. C.
                                                                                                            1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do dużej miski i dodaj do niej cukier kryształ. Do miski następnie zetrzyj masło i dokładnie wymieszaj.
                                                                                                              1. Ubij dokładnie jajka razem z mlekiem i dodaj do miski z poprzednimi składnikami. Na koniec do środka dodaj świeże maliny i wymieszaj.
                                                                                                                1. Gotową masę wstaw do foremek na muffiny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
                                                                                                                  1. Upieczone muffiny posyp cukrem pudrem.

                                                                                                                    Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków

                                                                                                                    Olej z pestek malin – na włosy, na twarz, na trądzik i jako filtr UV

                                                                                                                    Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem

                                                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                    Autor: Magdalena Zamkutowicz

                                                                                                                    Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana