Maliny w kuchni

Maliny oprócz walorów smakowych mają także właściwości lecznicze. Wzmacniają serce, są idealne dla osób znerwicowanych oraz kobiet, bo łagodzą bóle menstruacyjne. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Pasek wraz z mężem Jakubem, którzy prowadzą blog parentingowy, przygotowali łososia z malinami oraz sałatkę z malin.

Filety z łososia pieczone w piekarniku, podawane na aromatycznym i zdecydowanym w smaku sosie ze świeżych malin

Składniki (na dwie porcje):

sól morska

3 łyżki roztopionego masła

2 x 150 g filetów z łososia

świeżo zmielony czarny pieprz

Malinowy winegret

biały ryż

100 g malin

1 łyżka cukru

1/2 małej cebulki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 łyżeczki czerwonego octu winnego np. o smaku malinowym

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlać masło i ułożyć łososia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie oraz przygotować malinowy winegret. Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka. Dodać sparzoną gorącą wodą cebulę, cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Ponownie zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem. Rozprowadzić po dwie łyżki sosu na ogrzanych talerzach, ułożyć łososia i polać go pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z białym ryżem.

Sałatka Szefa Kuchni

Składniki:

rucola

kiełki

pieprz

cytryna

ser feta

roszponka

świeża mięta

pestki granatu

truskawki, maliny, borówki

prażone pestki dyni lub słonecznika

Przygotowanie:

Na talerzu ułożyć delikatnie sałaty – na zasadzie mix-u. W sposób uporządkowany porozkładać ser feta oraz owoce. Polać na chwilkę przed podaniem sosem kremowym balsamico. Aby podkreślić smak kremu balsamicznego warto przetrzeć kilka malinek i przed polaniem połączyć sos balsamico z sosem malinowym.

Mus malinowy marshmallow

Składniki (na 4 słodkie porcje):

250g malin

120g pianek mashmallow

200ml słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Odkładamy na bok 4 malinki, które później posłużą nam do dekoracji musu. Pozostałą

część przekładamy do rondelka i na średnim ogniu gotujemy, ciągle mieszając, przez około 5 minut. Owoce ściągamy z ognia i za pomocą widelca dusimy, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Do masy owocowej dodajemy pianki, i mieszamy na małym ogniu, czekamy aż się rozpuszczą. Rondelek odkładamy na bok, aż do wystygnięcia. Ubijamy mikserem śmietankę, następnie łączymy ją z masą owocową. Mus przekładamy do 4 salaterek i chłodzimy je przez około 2 godziny w lodówce (salaterki należy przykryć ściereczką, by deser nie pochłonął zapachów z lodówki). Mus serwujemy schłodzony, udekorowany owocami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości