maliny

    maliny

    Jeśli uwielbiasz czekoladę, to przepis Sebastiana Olmy na tartę z mleczną czekoladą i malinami, jest właśnie dla Ciebie. Kucharz zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to pyszne kruche ciasto polane ganachem czekoladowym z mlecznej czekolady i śmietanki obsypane świeżymi owocami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zagościło już lato. A z nim sezonowe owoce, takie jak maliny. Marieta Marecka wraz ze swoim synem Jasiem przygotowała pyszne różowe rolki naleśnikowe z serkiem i musem rabarbarowo-malinowym. Sprawdź, jak je zrobić.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka wraz ze swoim synkiem Jasiem przygotowała słodkie pyszności dla najmłodszych. Sprawdź jej przepis na shake'a bananowo-malinowego, który sprawdzi się idealnie na letnie upały.

    Budyń to tak pyszny i uniwersalny deser, że doczekał się swojego święta. 31 marca obchodzony jest światowy dzień budyniu. Z tej okazji budyniowymi przepisami podzielił się Damian Kordas. Jak zrobić tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami? Sprawdź przepis.

    Ciasto Balladyna to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu, aksamitnej masy i lekko kwaśnej galaretki z malinami. Sam przepis na Balladynę jest prosty i może być pyszną odmianą podczas świątecznych spotkań i nie tylko.

    Co zamierza zrobić?

    Mało kto wie, że Polska jest jednym z największych producentów malin. Dlaczego warto wprowadzić je do swoje diety? Jakie odmiany można spotkać na rynku i jak wykorzystać je w kuchni? Dowiecie się tego z naszego materiału.

    Maliny to owoce, które można podawać na wiele sposób. Mogą być dodatkiem do ciast czy deserów. Stanowią także doskonały surowiec na dżem. Na tym jednak nie koniec. Z malin można przygotować także nalewkę. Jak ją zrobić?

    Kilogram malin w tym sezonie kosztuje nawet 30 zł. Drogie są również czarne porzeczki i brakuje niektórych warzyw. Dlaczego ceny poszły w górę?

    Lato trwa w najlepsze, a wraz z nim sezon na warzywa i owoce. Jak maksymalnie wykorzystać ten wyjątkowy czas i cieszyć się smakiem prosto z natury? Zobacz, jakie przepisy na wyjątkowe dania przygotowała Marieta Marecka.

    Domowe przetwory z owoców sezonowych to świetna propozycja dla wszystkich miłośników letnich smaków zamkniętych w słoiku. Maliny w syropie przydadzą się w kuchni jako dodatek do herbaty i wielu potraw. Doskonale smakują z owsianką, naleśnikami oraz słodkimi placuszkami, mogą też ozdabiać ciasta i desery na bazie lodów.

    Kompot z malin przygotowany samodzielnie to idealny napój na upały. Słodkie i aromatyczne owoce sezonowe zapewniają mu niepowtarzalny smak, a dodatkowo stanowią cenne źródło witamin. Domowy kompot najlepiej smakuje schłodzony, można także przyprawiać go świeżymi ziołami.

    Maliny to słodkie i charakterystyczne w smaku owoce, które smakują niemal każdemu. Są miękkie, aromatyczne i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można ich używać do deserów, ciast, sosów, jak i robić z nich soki, które są świetnym uzupełnieniem herbat.

    Sezon na maliny trwa w najlepsze. Wśród wielu miłośników tych owoców stale powraca pytanie: myć czy nie myć? Wątpliwości nie powinny dziwić. To bardzo delikatne owoce, które nietrudno jest uszkodzić. Czy w taki razie maliny powinno się opłukiwać? Podpowiadamy, jak to zrobić prawidłowo.

    Lato to wymarzona pora roku dla wszystkich smakoszy owoców. W tym czasie na bazarkach i w sklepach znaleźć możemy pyszne truskawki, wiśnie, maliny czy jagody. Wiedzieliście, że oprócz zastosowania w kuchni, wykorzystuje się je także w kosmetyce? Przedstawiamy przepisy na najlepsze maseczki z owoców.

    Maliny mają właściwości prozdrowotne i wyjątkowy aromat. Są wyśmienitym składnikiem deserów, ale doskonale łączą się też z liściastymi warzywami. Szef kuchni Sebastiana Olma dzieli się przepisami na chłodnik malinowy z botwinką i imbirem, sernik na zimno z malinami i biszkoptami, tartę z mlecznej czekolady z malinami i muffinki z malinami.

    Sezon na maliny w pełni. Jak zaadaptować je do swojej kuchni? Piotr Kucharski najlepiej zna odpowiedź na to pytanie. Jakie przepisy z malinami poleca?

    Sałatka z awokado i fetą, grillowany bakłażan z dressingiem, stek z tuńczyka z porto i czerwoną kapustą, naleśniki z pesto, szparagami i szynką parmeńską. Te pyszne dania zyskują na smaku po dodaniu malin. Zobacz, jak przygotowuje je Daria Ładocha.

    Maliny oprócz walorów smakowych mają także właściwości lecznicze. Wzmacniają serce, są idealne dla osób znerwicowanych oraz kobiet, bo łagodzą bóle menstruacyjne. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Pasek wraz z mężem Jakubem, którzy prowadzą blog parentingowy, przygotowali łososia z malinami oraz sałatkę z malin.

    Co powinna jeść panna młoda, by dobrze wyglądać w dniu ślubu? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Jabłczyńska i projektantka Viola Piekut, w której kreacjach chodzą m.in.: Edyta Górniak, Joanna Koroniewska i Katarzyna Glinka. Skorzystajcie z ich przepisów!

    W naszej Kuchni gościliśmy 27-letniego Michała Kwaśnika, który wziął udział w programie "MasterChef". Jak smakują grillowane płatki łososia z sosem malinowym oraz schab w sosie z alkoholu na bazie trawy żubrowej i puree z brukwi? Dlaczego Michał odpadł z programu "MasterChef"?

    Można do niej porównać piękną dziewczynę, można także ją komuś zrobić w przypływie miłości. Idelna do lodów i sorbetów. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan wziął w obroty słodkie maliny!

    Siarczyste mrozy nie oszczędzają nas w tym roku, ale Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło mają na nie sposób! Przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN mocno rozgrzewające potrawy. Wypróbujcie przepisów na: kiczadi, ostry rosół, placki ziemniaczane z salsą z bakłażana i rozgrzewający indyjski deser.