Maliny w kuchni
Maliny to pyszne i zdrowe owoce, które Polacy ochoczo pałaszują. Są miękkie, aromatyczne i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można ich używać do wypieków, mięs czy zrobić z nich prozdrowotny sok lub syrop. Znakomicie też smakują jako dodatek do lodów, gofrów, a nawet sałatek.
Zobacz wideo: Owoce
Owoce
Niestety, maliny to bardzo delikatne owoce, dlatego wymagają specjalnego traktowania.
Jak przechowywać maliny?
Popularna TikTokerka o nicku "spencerlacey" pokazała niezawodny sposób na przedłużenie świeżości malin. Owoce należy przesypać do metalowej miski, po czym zalać je roztworem - 1/3 szklanki białego octu i szklanka wody. Po około 30 sekundach wyjąć owoce na sito i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie delikatnie osuszyć i umieścić je w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Schować do lodówki. Jeśli mamy wiele owoców, warto je podzielić na mniejsze porcje.
Dlaczego ta metoda działa? Ocet uniemożliwia bowiem rozwój szkodliwych patogenów, czyli grzybów oraz pleśni. To właśnie one odpowiadają za szybkie psucie się owoców. Trik ten sprawdzi się również w przypadku truskawek, jagód, porzeczek czy jeżyn.
@spencerlacey soak in 1/3 cup of white vinegar + 1 cup water, rinse, dry, store in tupper w paper towels!! #groceryhack #berries #foodtok #cooking #fyp #raspberries Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey
Zobacz wideo: Rey w malinowo-jeżynowym chruśniaku
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Uprawa malin w ogrodzie - poznaj sposoby na hodowlę zdrowych i pysznych malin
- Sorbet z arbuza w wersji mlecznej i owocowej. Sprawdź, jak przygotować orzeźwiający deser
- Jak szybko i skutecznie oczyścić grzyby? Jak je przechowywać?
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: TikTok
Źródło zdjęcia głównego: Oxana Denezhkina/Getty Images