Sorbet z arbuza w wersji mlecznej i owocowej. Sprawdź, jak przygotować orzeźwiający deser

Sorbet arbuzowy
Owocowy sorbet z arbuza - przepis
Źródło: Dar1930/Getty Images
3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Z tej okazji podpowiadamy, jak wykorzystać ten pyszny owoc. Warto go jeść w upalne dni, ponieważ zawiera w sobie dużo wody. Co więcej, można z niego przygotowywać dania na słodko i słono. Sprawdź nasz przepis na sorbet z arbuza.

Mleczny sorbet z arbuza - przepis krok po kroku

Składniki:

  • arbuz - 1/2 sztuki,
    • sok z cytryny - 100 ml,
      • miód - 50 g,
        • mleko kondensowane lub gęste mleczko kokosowe - 150 ml.

          Owoce

          Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
          Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
          Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
          Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
          Sok jabłkowy, nie tylko do picia
          Sok jabłkowy, nie tylko do picia
          Truskawkowe menu
          Truskawkowe menu

          Sposób przygotowania:

          1. Miąższ z arbuza wydrążyć i zblendować.
            1. Do masy dodać sok z cytryny oraz mleko kondensowane lub mleczko kokosowe.
              1. Miód podgrzać, żeby był płynny, jeżeli już jest w tej konsystencji, to po prostu dodać do mieszanki.
                1. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do metalowego naczynia.
                  1. Całość umieścić w zamrażarce na około 25 minut.
                    1. Następnie wrzucić do kruszarki do lodu lub blendera i zmiksować, aby powstała kaszowata konsystencja.
                      1. Podawać z kostkami lodu i miętą.

                        Jeżeli mamy ochotę na orzeźwiającą, owocową wersję takiego napoju, możemy zamiast mleka, użyć wody z miętą lub syropem miętowym. Ponadto będzie się świetnie komponował ze zblendowanymi truskawkami, borówkami lub brzoskwiniami.

                        Jak wykorzystać arbuza w sorbetach i napojach

                        Innym sposobem na przygotowanie sorbetu z arbuza jest pokrojenie miąższu owocu w kawałki i włożenie do zamrażarki. Następnie, kiedy całość stężeje, można wrzucić do kruszarki do lodu i podawać bez dodatkowych słodzików czy innych owoców. Co więcej, takie kostki lodowe z arbuza świetnie sprawdzą się do letnich drinków, w tym bezalkoholowych. Taki sorbet z powyższego przepisu można również przełożyć do specjalnych foremek na lody i w ten sposób zamienić sklepowe produkty na domowe słodycze.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło zdjęcia głównego: Dar1930/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości