- ciasteczka, biszkopciki okrągłe
 - amaretto
 - mleko
 - 0,5 kg mrożonych malin
 - świeże maliny
 
Budyń czekoladowy:
- 2 szklanki mleka
 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
 - 2 łyżki cukru
 - 2 żółtka
 - 1 łyżka masła
 - 2 łyżki kakao
 
Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami – sposób przygotowania
- Biszkopciki nasączaj w amaretto połączonym z mlekiem i przekładaj je na dno salaterek.
 - Teraz przygotuj budyń: szklankę mleka połącz z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i kakao, a drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi, zmniejsz ogień na minimalny, dodaj mleko z dodatkami i gotuj około 1 minutę.
 - Maliny zagotuj w rondelku z łyżką cukru, aż zaczną się rozpadać.
 - Na przygotowane biszkopty przełóż krem budyniowy, na niego maliny i powtórz całą warstwę raz jeszcze. Na wierzchu połóż świeże maliny.
 
Zobacz także:
- Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
 - Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej
 - Smażony budyń? Ten deser podbija świat
 
Źródło: Damian Kordas
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: