- ciasteczka, biszkopciki okrągłe
- amaretto
- mleko
- 0,5 kg mrożonych malin
- świeże maliny
Budyń czekoladowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kakao
Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami – sposób przygotowania
- Biszkopciki nasączaj w amaretto połączonym z mlekiem i przekładaj je na dno salaterek.
- Teraz przygotuj budyń: szklankę mleka połącz z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i kakao, a drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi, zmniejsz ogień na minimalny, dodaj mleko z dodatkami i gotuj około 1 minutę.
- Maliny zagotuj w rondelku z łyżką cukru, aż zaczną się rozpadać.
- Na przygotowane biszkopty przełóż krem budyniowy, na niego maliny i powtórz całą warstwę raz jeszcze. Na wierzchu połóż świeże maliny.
Zobacz także:
- Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
- Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej
- Smażony budyń? Ten deser podbija świat
Źródło: Damian Kordas
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: