Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami - przepis Damiana Kordasa

Deser tiramisu według przepisu Anity Włodarczyk
Tiramisu Anity Włodarczyk
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Budyń to tak pyszny i uniwersalny deser, że doczekał się swojego święta. 31 marca obchodzony jest Światowy Dzień Budyniu. Z tej okazji budyniowymi przepisami podzielił się Damian Kordas. Jak zrobić tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami? Sprawdź przepis.
Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami - składniki
  • ciasteczka, biszkopciki okrągłe
  • amaretto
  • mleko
  • 0,5 kg mrożonych malin
  • świeże maliny

Budyń czekoladowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kakao

Tiramisu z budyniem czekoladowym i malinami – sposób przygotowania

  1. Biszkopciki nasączaj w amaretto połączonym z mlekiem i przekładaj je na dno salaterek.
  2. Teraz przygotuj budyń: szklankę mleka połącz z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i kakao, a drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi, zmniejsz ogień na minimalny, dodaj mleko z dodatkami i gotuj około 1 minutę.
  3. Maliny zagotuj w rondelku z łyżką cukru, aż zaczną się rozpadać.
  4. Na przygotowane biszkopty przełóż krem budyniowy, na niego maliny i powtórz całą warstwę raz jeszcze. Na wierzchu połóż świeże maliny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości