Przepisy kulinarne

Smażony budyń? Ten deser podbija świat

Przepisy kulinarne

Autor:
Dominika
Czerniszewska
Źródło:
copysznego.pl/stylzycia.radiozet.pl
Smażony budyń

Smażony budyń to deser, który zdobył uznanie w wielu zakątkach świata. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podpowiadamy, jak zrobić go krok po kroku.

Smażony budyń prosto z Hiszpanii

Budyń dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Jedni byli fanami waniliowego, drudzy z chęcią pałaszowali czekoladowy. Sęk w tym, że mamy lub babcie gotowały go w rondelku, po czym wlewały do miseczek. Natomiast w Hiszpanii budyń się smaży. Choć dla niektórych brzmi to dziwnie, a może i kontrowersyjnie, w tamtejszej kuchni to bardzo popularny smakołyk. I co więcej, zdobył on uznanie w różnych zakątkach świata.

Zobacz wideo: Przepisy Darii Ładochy

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Oryginalnie deser ten znany jest pod nazwą "leche frita", co oznacza po prostu smażone mleko. Podaje się go z cukrową glazurą, cukrem pudrem, sproszkowanym cynamonem lub owocowymi sosami. Podpowiadamy, jak przygotować tę słodką pyszność.

Smażony budyń - przepis

Składniki na smażony budyń:

  • 3 szklanki tłustego mleka,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • szklanka bułki tartej,
  • olej lub masło do smażenia.

Zobacz wideo: To, co misie lubią najbardziej

To co misie lubią najbardziej
To co misie lubią najbardziej Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak przygotować smażony budyń:

Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dolewamy jedną szklankę mleka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i pozostałe mleko. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż masa nabierze budyniowej konsystencji. Pamiętajmy, by mieszać co jakiś czas, by się nie przypaliło.

Później gorący budyń przelewamy do blaszki do pieczenia. Czekamy, aż ostygnie i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Masę kroimy w kostki, panierujemy w jajku i bułce tartej, po czym smażmy w głębokim tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem, sproszkowanym cynamonem i voilà! Deser, który podbija świat gotowy!

Zobacz też:

Autor:Dominika Czerniszewska

Źródło: copysznego.pl/stylzycia.radiozet.pl

Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images

Pozostałe wiadomości