Smażony budyń? Ten deser podbija świat

Smażony budyń
Leche frita - smażone mleko
Źródło: ALLEKO/Getty Images
Smażony budyń to deser, który zdobył uznanie w wielu zakątkach świata. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podpowiadamy, jak zrobić go krok po kroku.

Smażony budyń prosto z Hiszpanii

Budyń dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Jedni byli fanami waniliowego, drudzy z chęcią pałaszowali czekoladowy. Sęk w tym, że mamy lub babcie gotowały go w rondelku, po czym wlewały do miseczek. Natomiast w Hiszpanii budyń się smaży. Choć dla niektórych brzmi to dziwnie, a może i kontrowersyjnie, w tamtejszej kuchni to bardzo popularny smakołyk. I co więcej, zdobył on uznanie w różnych zakątkach świata.

Zobacz wideo: Przepisy Darii Ładochy

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Oryginalnie deser ten znany jest pod nazwą "leche frita", co oznacza po prostu smażone mleko. Podaje się go z cukrową glazurą, cukrem pudrem, sproszkowanym cynamonem lub owocowymi sosami. Podpowiadamy, jak przygotować tę słodką pyszność.

Smażony budyń - przepis

Składniki na smażony budyń:

  • 3 szklanki tłustego mleka,
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
      • 1/2 szklanki cukru,
        • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
          • 2 jajka,
            • szklanka bułki tartej,
              • olej lub masło do smażenia.

                Zobacz wideo: To, co misie lubią najbardziej

                To co misie lubią najbardziej
                Źródło: Dzień Dobry TVN

                Jak przygotować smażony budyń:

                Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dolewamy jedną szklankę mleka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i pozostałe mleko. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż masa nabierze budyniowej konsystencji. Pamiętajmy, by mieszać co jakiś czas, by się nie przypaliło.

                Później gorący budyń przelewamy do blaszki do pieczenia. Czekamy, aż ostygnie i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Masę kroimy w kostki, panierujemy w jajku i bułce tartej, po czym smażmy w głębokim tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem, sproszkowanym cynamonem i voilà! Deser, który podbija świat gotowy!

                Zobacz też:

                Autor: Dominika Czerniszewska

                Źródło: copysznego.pl/stylzycia.radiozet.pl

                Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości