Materiał promocyjny

Ciasto marchewkowe oraz sznycle, żelki i curry z marchwi według przepisów Piotra Kucharskiego

Marchew w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Ciasta Marchewkowego w naszej kuchni króluje marchew. Piotr Kucharski przyrządza dla nas ciasto marchewkowe, sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”, „żelki” z marchewki oraz marchewkowe curry ze Sri Lanki. Sprawdź niezwykłe przepisy.

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 140 g masła
    • 150 g brązowego cukru
      • 4 jajka
        • 300 g mąki pszennej
          • 1 łyżeczka cynamonu
            • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
              • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
                    • 0,5 łyżeczki soli
                      • 100 g orzechów pecan
                        • 300 g marchewki
                          • 200 g ananasa z puszki
                            • Krem:
                              • 100 g cukru pudru
                                • 300 g kremowego serka
                                  • 100 g masła
                                    • skórka otarta z jednej pomarańczy

                                      Jak przyrządzić ciasto marchewkowe

                                      Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Ciągle ucierając, dodawać jajka. Dodać mąkę, proszek i sodę do pieczenia, przyprawy i posiekane orzechy, dobrze wymieszać. Pod koniec dodać startą marchewkę i drobno pokrojonego ananasa.

                                      Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o wymiarach ok średnicy 25 cm. Piec około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować krem. Kremowy serek utrzeć z masłem i cukrem na gładką konsystencję. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Kremem posmarować ciasto po wierzchu.

                                      Sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”

                                      Składniki na sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”:

                                      • 8 dużych marchewek
                                        • 1 duża cebula
                                          • 1 łyżeczki soli
                                            • 80 ml oleju z pestek winogron
                                              • 10 ząbków czosnku
                                                • 1 łyżeczka pieprzu
                                                  • 1 łyżeczka ostrej papryki
                                                    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                                                      • 1 łyżka cukru
                                                        • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
                                                          • 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
                                                            • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
                                                              • Sznycle:
                                                                • 600 g fileta z indyka
                                                                  • jajko
                                                                    • 2 łyżki mleka
                                                                      • bułka tarta
                                                                        • sól i pieprz
                                                                          • masło klarowane do smażenia

                                                                            Jak przyrządzić sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”

                                                                            Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej na takiej która trze na zapałki). W rondelku rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie miękka, dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Przesmażyć przez chwilę. Dodać resztę oleju i lekko podgrzać. Ciepłym olejem zalać marchewkę. Dodać łyżkę octu, posiekaną natkę i dokładnie wymieszać. Wstawić na dwie godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

                                                                            Mięso podzielić na cztery cześć. Każdą z części rozbić tłuczkiem na duży cienki płat mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Jajko rozmącić z mlekiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni koniecznie na klarowanym maśle z obu stron na zloty kolor. Podawać z marchewką.

                                                                            „Żelki” z marchewki

                                                                            Składniki na „żelki” z marchewki

                                                                            • 500 g słodkiej marchewki
                                                                              • 40 g skrobi ziemniaczanej
                                                                                • 80 g cukru
                                                                                  • 2 łyżki masła klarowanego
                                                                                    • 200 ml wody
                                                                                      • wiórki kokosowe do obtoczenia

                                                                                        Jak przyrządzić „żelki” z marchewki

                                                                                        Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować na gładkie puree, można dodatkowo przetrzeć przez sito. Wodę wymieszać z mąką i cukrem, dodać do marchewki i dokładnie wymieszać. Puree przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć dodać masło, wymieszać i dalej gotować do momentu, aż zrobi się bardzo klejące, zwarte i będzie odklejać się od garnka przy mieszaniu.

                                                                                        Przelać do wyłożonego papierem do pieczenia prostokątnego naczynia o wymiarach 10x15 cm. Odstawić do schłodzenia na godzinę. Wyjąć z naczynia, pokroić i obtoczyć we wiórkach kokosowych.

                                                                                        Marchewkowe curry ze Sri Lanki

                                                                                        Składniki na marchewkowe curry ze Sri Lanki:

                                                                                        • 2 łyżki oleju
                                                                                          • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                                                                            • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
                                                                                              • 1 cebula
                                                                                                • kawałek imbiru wielkości kciuka
                                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                                    • 1 czerwone chili
                                                                                                      • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
                                                                                                        • 4 duże marchewki
                                                                                                          • 1 puszka mleczka kokosowego
                                                                                                            • sok z połówki cytryny
                                                                                                              • 1 pęczek kolendry
                                                                                                                • ryż basmati

                                                                                                                  Jak przyrządzić marchewkowe curry ze Sri Lanki

                                                                                                                  Na oleju podgrzej kmin rzymski i nasiona gorczycy. Gdy zaczną strzelać, dodaj posiekaną cebulę i podsmażyć przez 5 minut. Dodać posiekany czosnek, imbir, papryczkę, czarny pieprz i marchewkę pokrojoną w 1 cm plasterki. Podsmaż przez 10 minut.

                                                                                                                  Zalej mlekiem kokosowym i 100 ml wody. Gotuj około 20-25 minut, aż marchewka będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem i kolendrą.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości