Przepisy kulinarne

Ciasto marchewkowe oraz sznycle, żelki i curry z marchwi według przepisów Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Piotr Kucharski
Marchew w roli głównej
Dzień Dobry TVNMarchew w roli głównej

W Dzień Ciasta Marchewkowego w naszej kuchni króluje marchew. Piotr Kucharski przyrządza dla nas ciasto marchewkowe, sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”, „żelki” z marchewki oraz marchewkowe curry ze Sri Lanki. Sprawdź niezwykłe przepisy.

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 140 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g orzechów pecan
  • 300 g marchewki
  • 200 g ananasa z puszki
  • Krem:
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g kremowego serka
  • 100 g masła
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Jak przyrządzić ciasto marchewkowe

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Ciągle ucierając, dodawać jajka. Dodać mąkę, proszek i sodę do pieczenia, przyprawy i posiekane orzechy, dobrze wymieszać. Pod koniec dodać startą marchewkę i drobno pokrojonego ananasa.

Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o wymiarach ok średnicy 25 cm. Piec około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować krem. Kremowy serek utrzeć z masłem i cukrem na gładką konsystencję. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Kremem posmarować ciasto po wierzchu.

Sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”

Składniki na sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”:

  • 8 dużych marchewek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczki soli
  • 80 ml oleju z pestek winogron
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • Sznycle:
  • 600 g fileta z indyka
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Jak przyrządzić sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej na takiej która trze na zapałki). W rondelku rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie miękka, dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Przesmażyć przez chwilę. Dodać resztę oleju i lekko podgrzać. Ciepłym olejem zalać marchewkę. Dodać łyżkę octu, posiekaną natkę i dokładnie wymieszać. Wstawić na dwie godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Mięso podzielić na cztery cześć. Każdą z części rozbić tłuczkiem na duży cienki płat mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Jajko rozmącić z mlekiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni koniecznie na klarowanym maśle z obu stron na zloty kolor. Podawać z marchewką.

„Żelki” z marchewki

Składniki na „żelki” z marchewki

  • 500 g słodkiej marchewki
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 ml wody
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Jak przyrządzić „żelki” z marchewki

Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować na gładkie puree, można dodatkowo przetrzeć przez sito. Wodę wymieszać z mąką i cukrem, dodać do marchewki i dokładnie wymieszać. Puree przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć dodać masło, wymieszać i dalej gotować do momentu, aż zrobi się bardzo klejące, zwarte i będzie odklejać się od garnka przy mieszaniu.

Przelać do wyłożonego papierem do pieczenia prostokątnego naczynia o wymiarach 10x15 cm. Odstawić do schłodzenia na godzinę. Wyjąć z naczynia, pokroić i obtoczyć we wiórkach kokosowych.

Marchewkowe curry ze Sri Lanki

Składniki na marchewkowe curry ze Sri Lanki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwone chili
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 4 duże marchewki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 pęczek kolendry
  • ryż basmati

Jak przyrządzić marchewkowe curry ze Sri Lanki

Na oleju podgrzej kmin rzymski i nasiona gorczycy. Gdy zaczną strzelać, dodaj posiekaną cebulę i podsmażyć przez 5 minut. Dodać posiekany czosnek, imbir, papryczkę, czarny pieprz i marchewkę pokrojoną w 1 cm plasterki. Podsmaż przez 10 minut.

Zalej mlekiem kokosowym i 100 ml wody. Gotuj około 20-25 minut, aż marchewka będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem i kolendrą.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości